Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ

 

          Αντιδρούμε στη κατάπτυστη  σύμβαση στο πλαίσιο νομοθέτησης του προσωπικού ιατρού( με την ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του  κυρίου βουλευτή συμπεριλαμβανομένου, παρά την καθολική αντίθεση τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  όσο και όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας))για τους εξής λογούς:

  • Την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού.
  • Την εξευτελιστική αποζημίωση σε επιστήμονες( 1.8 € ανά άτομο). Σημειωτέον ότι η πληρωμή θα γίνεται από κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα προέλθει από το κονδύλι για τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ύψους 90 εκ.  που ήδη δεν επαρκεί για την κάλυψη των επισκέψεων στους συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς όταν με βάση υπολογισμούς του Π.Ι.Σ. ΑΠΑΙΤΟΎΝΤΑΙ 120 εκ. πόσω μάλλον τώρα.
  • Την υποχρέωση μας να λογοδοτούμε  σε επόπτες της ΥΠΕ  για το  πόσες ώρες θα δουλεύουμε ,  πόσες μέρες ,  πόση  διάρκεια θα έχει η εξέταση  του ασθενούς,  πότε θα λείψουμε από το ιατρείο μας  και εάν λείψουμε για επείγον περιστατικό και γίνει έλεγχος θα έχουμε ποινές .

  Και διερωτόμαστε Πού?

         Στο ιδιωτικό μας ιατρείο,   ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ;;;;   και που

 όλα τα έξοδα είναι  δικά μας  ( φως , νερό, ενοίκιο, ιντερνέτ,  εργαζόμενοι, εισφορές ασφαλιστικές , αναλώσιμα, κλπ)  οι αμοιβές που θα μας δοθούν μετά την παρακράτηση και την αυξημένη  φορολογία δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά …  Δηλ. κρατικοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων.

          Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εάν η Υπουργείο  αποφασίσει  ότι  χρειάζεται να γίνουν εφημερίες   στο Νοσοκομείο ή  να καλύψουμε ανάγκες  στο Κ. Υ –ΠΕΔΥ  θα πρέπει να ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ

        Αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά η σύμβαση που μας έδωσαν υπογράψουμε,   και που  σας παραθέτουμε

        Οι απορίες που ομολογουμένως  έχετε για το  τι θα γίνει  εάν δεν εγγραφείτε δεν ξέρουμε να σας  τις απαντήσουμε  και τούτο διότι το Υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ αλληλοαναιρούμενων θέσεων επί αυτού. Ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Λευκάδας δύο φορές έχει θέσει το θέμα και δη εγγράφως τόσο προς το Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. όσο και προς τον ίδιο τον υπουργό στην τελευταία τηλεδιάσκεψη και η απάντηση ήταν η απόλυτη σιωπή.   

        Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι από την 1η Οκτωβρίου  θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη  ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

      Υπογραμμίζεται δε, ότι το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.

      Επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο των αντικινήτρων είναι η 1η Ιανουαρίου 2023. Τότε τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Η ίδια επιβάρυνση δε, θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023. Μετατρέπεται έτσι ο προσωπικός ιατρός από δικαίωμα σε υποχρέωση και μάλιστα με επιβολή ποινής. Όλα αυτά έρχονται ως συνέχεια της υπουργικής απόφασης που από 1/7/2022, οι ανασφάλιστοι στερούνται του δικαιώματος να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις από τον ιατρό επιλογής τους.  Τις τελευταίες πάντως ημέρες μπροστά στο γενικευμένο κύμα κατακραυγής ο υπουργός φαίνεται να παίρνει πίσω το θέμα των ποινών.                                Ο Πανελλήνιος ιατρικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης προς τους Έλληνες ασφαλισμένους, στις 16 Αυγούστου 2022, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακυρώσεως για τη Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ορίζονται τα κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή πολιτών σε προσωπικό ιατρό. Ζητούμε από το ΣτΕ να ακυρώσει την απόφαση καθώς τα θεσπιζόμενα αυτά «κίνητρα» και «αντικίνητρα» παραβιάζουν το δικαίωμα, στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αρχή της αναλογικότητας, επιβαρύνοντας υπέρμετρα την ευχέρεια πρόσβαση  σε υπηρεσίες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινωνικοασφαλιστικός σκοπός.

Τέλος περιορίζονται υπέρμετρα και χωρίς την επιβαλλόμενη  εκ του νόμου επαρκής  αιτιολόγηση, τα θεμελιωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων.   Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εξέφρασε εξ αρχής την αντίθεσή του στη θέσπιση ποινών στους πολίτες  για την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό προτείνοντας πρόσφορες εναλλακτικές».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

                                                                                                                              Στον «αυτόματο πιλότο» η πανδημία όλο το καλοκαίρι με  τα όρια μεταξύ επιστήμης και πολιτικής να είναι δυσδιάκριτα.                      Χρειάζεται έγκαιρα να οργανωθούμε σε θέματα στελέχωσης και λειτουργίας του ΕΣΥ. Καλό θα ήταν να μας ενημερώσει κάποιος αρμόδιος εκτός του πόσοι προσελήφθησαν στο Νοσοκομείο Λευκάδας (22 τα τελευταί 3,5 χρόνια), και πόσοι αποχώρησαν (16 αντίστοιχα), δηλ στην πράξη την περίοδο αυτή το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με μόλις 6 ιατρούς. .Επίσης να μην  παραμένουμε αμέτοχοι, ενθαρρύνοντας συνεχώς τους πολίτες για τη χρήση προστατευτικών μέτρων, καλό αερισμό των χώρων και αποφυγή συνωστισμού. Τον Σεπτέμβρη θα είναι αργά για να θεραπεύσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.                                                                                     Ο Ι.Σ. Λευκάδας απαξιώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας

Βεβαία  να μην ξεχάσουμε την μηδενική συμμέτοχη του ιατρικού συλλόγου σε συσκέψεις που έγιναν με  αφορμή την πανδημία. Ουδέποτε εκλήθη στις συσκέψεις που έγιναν, πλην μίας και μοναδικής, διότι δεν ήταν φαίνεται πρέπον να πηγαίνει κάποιος  και τεκμηριωμένα να τους χαλά το ωραίο αφήγημα.    

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

                   Το αιτιολογικό της Υπουργικής Απόφασης, η οποία ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι πως η εξαίρεση των ιδιωτών Ιατρών θα μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας, κάτι που είναι όμως ατεκμηρίωτο, παράλογο και άνευ ερείσματος.

Η απορία μας είναι πώς θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη αφού τα φάρμακα του γράφονται στα ιδιωτικά ιατρεία και στα δημόσια είναι τα ιδία . Μήπως σε δεύτερο χρόνο κάνουν την χρήση γενονοσήμου υποχρεωτική..

               Το σημαντικότερο όμως, είναι η  χρονική στιγμή που αποφασίστηκε αυτή η εξαίρεση. Δυστυχώς διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία αρκετοί ασφαλισμένοι βρέθηκαν από λάθος των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ ανασφάλιστοι, αναίτια και άνευ λόγου και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, με πόλεμο στην Ευρώπη και μια μεγάλη οικονομική κρίση.

                   Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση καταργεί το κοινωνικό κράτος   , προσπαθεί έμμεσα να αύξηση τις συμμέτοχες σε φάρμακα  και νοσήλια, να μειώσει την συμμετοχή της σε νοσηλείες σε ιδιωτικά ιδρύματα και να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ  και αλλά πολλά..

       Αλλά να φάνει ότι για αυτά  φταίνε οι ιατροί που είναι άπληστοι και το προσωπικό των νοσοκομείων που είναι αντιπαραγωγικό

Είμαστε υπέρ της ισονομίας και κατά των διαχωρισμών και των περιοριστικών μέτρων που εμποδίζουν τους Ιατρούς να ασκούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Most Popular