Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ- ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ- ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

 

«Ουδείς ών ράθυµος ευκλεής ανήρ,

άλλ’ οι πόνοι τίκτουσι την ευδοξίαν»

Ευριπίδης,

 

ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ- ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

Επίσηµη Βιογραφία

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ-ΩΚΕΑΝΟΣ

ΣΕΛ: 358, µεγάλο σχήµα, τιµή 20 ευρώ.

Με τίτλο «Πέρα απ΄τον Ορίζοντα» (Εκδόσεις Ενάλιος- Ωκεανός) κυκλοφόρησε η επίσηµη βιογραφία του

Δρ. Ξενοφώντα Βεργίνη, ακαδηµαϊκού, πρώην βουλευ-

τή και επιχειρηµατία, γραµµένη από την διεθνώς καταξιωµένη δηµοσιογράφο και συγ- γραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη ρίχνει φως στη ζωή του παιδιού που ξεκίνησε ξυπό- λυτο από τους Τσουκαλάδες της Λευκάδας και κατέκτησε την παιδεία,την πολιτική και

 

τον επιχειρηµατικό κόσµο, καθώς τα όνειρά του έφταναν πέρα από τον περιορισµένο ορίζοντα του χωριού και του νησιού του.

Η συγγραφέας µε µαεστρία σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ανδρός που αποτελεί διαχρονικό πολιτικό πρόσωπο στον καµβά της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πανεπιστηµιακός, πολιτικός, επιχειρηµατίας, άνθρωπος και συνάν- θρωπος έγινε το σύµβολο του Ελληνι- κού ονείρου, που ήταν η µεταπολεµική έξοδος απο τον περιορισµένο ορίζοντα της φτωχής επαρχίας.

Έχοντας βιώσει τον απόηχο του Β Πα- γκοσµίου Πολέµου, της Κατοχής, της µε-

ταπολεµικής Ελλάδας, της δικτατορίας, της µεταδικτατορικής Ελλάδας µε το πτυχίο του δασκάλου και αργότερα µε τα πτυχία, και µεταπτυχιακά στην Οικονοµία (είναι διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Αθηνών), αποτελεί την ενσάρκωση του επιτυχηµένου ‘Ελληνα του 20ου αιώνα, που πάλεψε για Παιδεία κι Ελευθερία κατακτώντας την θέση του στη σύγ- χρονη πολιτική σκηνή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Η συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξή του Ξενοφώντα Βεργίνη από παιδί της αγρο- τιάς στους Τσουκαλάδες σε ισότιµο συνοµιλητή του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραµαν- λή, του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, αλλά και των µετέπειτα πρωθυπουργών Αν- δρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Καραµανλή, Αντώνη Σαµαρά, Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των ηγετών που έγραψαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ξενοφών Βεργίνης µπορεί άξια να διεκδικήσει τον τίτλο του αρχιτέκτονα της Ελληνι- κής Αγροτικής Πολιτικής µέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, µπορεί να δρέψει δάφνες για όσα έπραξε (1) ως Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως διαπραγµατευτής για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2) ως Γενικός Γραµµατέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας (3) ως µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΕΡΤ) (4) ως Υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, (5) ως Βουλευτής Λευκάδας (6) ως διοικητής του ΟΓΑ αλλά και άλλων Δηµόσιων Οργανισµών και Επι- χειρήσεων. Διετέλεσε ταυτόχρονα επιχειρηµατικό στέλεχος

σε διάφορες εταιρείες, ενώ σήµερα είναι πρόεδρος της εταιρείας «EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε», την οποία ίδρυσε.

Μέσα από την βιογραφία του Ξενοφώντα Βεργίνη αντι- λαµβάνεται κανείς τη µεταπολεµική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ ο βιογραφούµενος θέτει τον δάκτυλον επί

«τον τύπον των ήλων» αποκαλύπτοντας τις ίνες που εξύ- φαναν την πρόσφατη δανειοληπτική κρίση της χώρας, την φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό και την πνευµατική έν-

 

δεια κατά την σκοτεινή δεκαετία .

Αποκαλυπτικοί διάλογοι για τα πρόσωπα και γεγονότα που συνέθεσαν το πολιτικό σκηνικό της µεταδικτατορικής Ελλάδας, προσδίδουν στην επίσηµη βιογραφία του Ξε- νοφώντα Βεργίνη τον τόνο του ιστορικοπολιτικού βιβλίου, το οποίο θα τοποθετηθεί στην εργαλειοθήκη της ελληνικής ιστορίας ως αναπόσπαστο µέρος της έρευνας για την εν λόγω περίοδο.

Τρυφερό και ταυτόχρονα σκληρό,πολιτικό αλλά και ιστορικό,το βιβλίο «Πέρα από τον Ορίζοντα» αποτελεί πηγή πληροφοριών για τον ιστορικό του µέλλοντος, αποκαλύπτοντας πως ο Ξενοφών Βεργίνης παρά το άγγιγµα της κορυφής, έµει- νε ταγµένος στις ρίζες του δίνοντας πάντοτε έµφαση στον αγρότη, τον ψαρά και τον εργάτη, τους πρωταγωνιστές του πρωτογενούς τοµέα της ελληνικής οικονο- µίας!

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΟΥΣΤΙΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ

H Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημο- σιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.Είναι μέ- λος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς Σκάι, Flash 9,61, EPA 5, Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).

Από το 1989 ζει στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου εργάσθηκε ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post.

¨Εχει γράψει βιογραφίες, μυθιστορήματα, διηγήματα και περιηγητικά βιβλία. Το τελευ- ταίο της μυθιστόρημα Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ εκδόθηκε απο τις εκδόσεις Ωκεανός (2016).

Είναι Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μόντρεαλ με έντονη δραστηριότητα στην δημιουργία μακροπολιτισμού στην Ελληνική Διασπορά του Καναδά.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη αναδείχθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ το 2018 απο την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ.

Most Popular