Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΤο σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία και εστιατόρια καταδικάζει το περιστατικό εργοδοτικής...

Το σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία και εστιατόρια καταδικάζει το περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την απόλυση εργαζόμενης από το ξενοδοχείο που φιλοξενεί κρούσματα covid-19 στη Νικιάνα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ & ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ & ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

             Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Εστιατόρια & Συναφή Επαγγέλματα Λευκάδας- Βόνιτσας καταδικάζει το περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την απόλυση εργαζόμενης από το ξενοδοχείο που φιλοξενεί κρούσματα covid-19 στη Νικιάνα. Αιτία στάθηκε το ότι ζήτησε από την εργοδοσία να μην «κρατάει» μόνη της ολόκληρο το ξενοδοχείο και η  αφορμή ότι δήθεν αρνούνταν να κάνει τεστ για τον covid. Έφτασε, δε η εργοδοσία, να κάνει μήνυση κινώντας εναντίον της εργαζόμενης τη διαδικασία του αυτοφώρου!

Η λογική της εντατικοποίησης στο έπακρο, το «ένας άνθρωπος για όλα», οι απλήρωτες υπερωρίες, η δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα πρέπει να πάρουν απάντηση από τους εργαζόμενους μαζικά, μαζί με το σωματείο μας.

Άμεσα πρέπει να πάρει θέση, για τις συνθήκες εργασίας, και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας που έχει σύμβαση με το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για να φιλοξενούνται τα κρούσματα covid-19 του νησιού. Άμεσα, επίσης, να ελέγξει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το ξενοδοχείο σε όσουν βρίσκονται θετικοί και για λόγους «καραντίνας» διαμένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Απαιτούμε η εργαζόμενη να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά με ανθρώπινους όρους εργασίας και να τις καταβληθούν οι νόμιμες αμοιβές για την υπερεργασία που έχει προσφέρει.

Σε όλο το νησί, που το τελευταίο διάστημα δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες, οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν δουλειά σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης. Τα 12ωρα είναι ο κανόνας σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ενώ το κανονικό 8ωρο σχεδόν αποτελεί εξαίρεση. Τα κόλπα των εργοδοτών, με το να βάζουν σε αναστολή τους εργαζόμενους χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ δουλεύουν κανονικά, πληθαίνουν και δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση, με το πρόσχημα των οικονομικών μέτρων για την πανδημία, έδωσε ακόμα μια ώθηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι ψίθυροι και η φημολογία το τελευταίο διάστημα για εργασιακά κάτεργα στο νησί της Λευκάδας, δεν είναι «στον αέρα». Βασίζονται σε μια πραγματικότητα που συζητάνε όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι μεταξύ τους.

Όσο αυξάνεται η τουριστική κίνηση και αντίστοιχα τα κέρδη των ξενοδόχων, τόσο μεγαλώνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η απλήρωτη δουλειά. Γι’ αυτό τα παραμύθια για την ανάπτυξη που ωφελεί εργοδότες και εργαζόμενους, πρέπει να πάρουν τέλος.

Το δρόμο της επαφής με το Σωματείο μας, της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στο νησί που βιώνουν αντίστοιχα προβλήματα, που μέσα στο κατακαλόκαιρο μένουν απλήρωτοι ή και πολλές φορές χωρίς δουλειά.

 

Το μόνο που χρειάζεται για να δούμε καλύτερη μέρα είναι να πιστέψουμε στη δύναμή μας, στην ενότητά μας, στην οργάνωσή μας!

 

                        7-8-21

            Το ΔΣ

Most Popular