Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝέοι κανόνες σε εστίαση και διασκέδαση – Τι ισχύει για όσους δεν...

Νέοι κανόνες σε εστίαση και διασκέδαση – Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Ως πρώτο crash test για τον έλεγχο της μετάλλαξης Δέλτα εκλαμβάνεται η σημερινή πρεμιέρα των νέων περιορισμών στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας που διαιρούνται πλέον διακριτά σε μεικτούς και αμιγείς. Η πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων αποτελεί ένα πρώτο, μεγάλο στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πλέον με γεωμετρική πρόοδο, έχοντας αναγνωριστεί ως η αιτία του 50% των νέων κρουσμάτων. «Μόλις πριν 3 εβδομάδες, στο τέλος Ιουνίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν μόλις 1,3%. Ενώ σήμερα ανέρχεται στο 3,5%» εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό- μετά από διακοπές- στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον τους».

Αναστολή χωρίς αναστολές

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μεγάλη πλειοψηφία των νέων αποτελούν τους βασικούς θαμώνες σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, η προσοχή των Αρχών από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου προβλέπεται ακόμη πιο τεταμένη, καθώς οι έλεγχοι, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα είναι σαρωτικοί, δείχνοντας προς την πλευρά της χωρίς άλλο αναστολής λειτουργίας από την πρώτη κιόλας παράβαση, σε περίπτωση που αυτή βεβαιωθεί, ακόμη και εκπρόθεσμα.

Παράλληλα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες (λχ. καθεστώς λειτουργίας εστιατορίων σε ξενοδοχεία και πλοία), ενώ το όλο εγχείρημα συνδράμει καταλυτικά η ψηφιακή εφαρμογή Covidfree.gov.gr, η οποία είναι προσπελάσιμη σε όλες τις κινητές συσκευές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου όλοι οι θαμώνες σε καφέ, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια είναι υποχρεωτικά καθήμενοι, ενώ τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το πρωί έχουν ως εξής:

Οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης, διαχωρίζονται σε:

· Μεικτούς – με την παρουσία εμβολιασμένων και μη πολιτών ταυτόχρονα – και θα λειτουργούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους,

· Αμιγείς – με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων πολιτών – το μέτρο αφορά όλους τους κλειστούς χώρους.

Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με πληρότητα 85%:

• οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας,

• τα εστιατόρια,

• οι κινηματογράφοι,

• τα θέατρα

Κανόνες – Κυρώσεις

• Τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας και με τα μέτρα προφύλαξης.

• Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, θα λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

• Μεικτές ή αμιγείς μπορούν να είναι μόνο επιχειρήσεις που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία.

πηγή

 

Most Popular