Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΘανάσης Καββαδάς: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας...

Θανάσης Καββαδάς: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας – Τεχνικό Κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας στη Λευκάδα το προσεχές διάστημα για αυτοψία στο κτίριο» –

Θανάσης Καββαδάς: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας – Τεχνικό Κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας στη Λευκάδα το προσεχές διάστημα για αυτοψία στο κτίριο» –

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως

Με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, συναντήθηκε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, για να της μεταφέρει τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας, αλλά και τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκε σε αρχειακό υλικό έπειτα από πρόσφατη πλημμύρα.

Ο Βουλευτής επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Λευκάδα, όπου διαπίστωσε τις καταστροφές, ενώ συζήτησε εκτεταμένα με τη μόνιμη υπάλληλο, κ. Μαρία Μέγα, τις ανάγκες του Αρχείου.

Αναφέρθηκε στα κτιριολογικά προβλήματα, όπως η υγρασία, τα κατεστραμμένα παράθυρα και οι εν γένει δυσμενείς και ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, στην έλλειψη προϋπολογισμού για λειτουργικές ανάγκες και αναλώσιμα, στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού, ενώ τόνισε ότι το Ιστορικό Αρχείο δεν έχει χρηματοδοτηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά μόνο για την κάλυψη λογαριασμών ρεύματος και τηλεφώνου.

Τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι το 2010 έγινε ψηφιοποίηση μέρους του Αρχείου της Λευκάδας, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των αντικειμένων του αρχείου, προτείνοντας την ιδέα να φιλοξενηθούν και να εκτεθούν μελλοντικά σε σύγχρονο Ιστορικό Αρχείο που θα συστεγάζεται στο κτίριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας.

Η Υπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι το πρόβλημα με τα αναλώσιμα και τα λειτουργικά έξοδα υπάρχει και για τα 58 Αρχεία που λειτουργούν στη χώρα. Προσωρινά το θέμα θα λυθεί κεντρικά, καθώς έχουν κληθεί όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες να στείλουν τις ανάγκες τους στο Υπουργείο, προκειμένου να προκηρυχθεί ενιαίος διαγωνισμός ενώ μελλοντικά θα εξεταστούν πιο πρόσφορες λύσεις για τη διαδικασία προμηθειών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της καθαριότητας και της ασφάλειας, το οποίο επίσης έθιξε ο Βουλευτής, η Υπουργός ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης, που περιλαμβάνει και το Αρχείο Λευκάδας.

Επιπλέον, ενημέρωσε το Βουλευτή ότι θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, το έργο της ψηφιοποίησης των όλων Γενικών Αρχείων του Κράτους, το οποίο θα προκηρυχθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το α’ εξάμηνο 2022 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Παράλληλα, η Υπουργός κάλεσε τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.Γεώργιο Δασκαλογιάννη, με τον οποίον ο Βουλευτής συνεννοήθηκε ώστε αφού γίνει σχετικό αίτημα από το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας, να επισκεφθεί το χώρο τεχνικό κλιμάκιο, να καταγράψει και να λύσει τα κτιριακά προβλήματα.

Κατόπιν, ο Βουλευτής επισκέφθηκε την Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ψυχικό, όπου ενημέρωσε για τα ανωτέρω θέματα την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, κ. Αμαλία Παππά και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο  Αρχειοφυλακείο και τους χώρους συντήρησης των εγγράφων του Αρχείου. Τέλος, η κ. Παππά παρέδωσε στον Βουλευτή 4 τόμους με επιλεγμένα ντοκουμέντα που φυλάσσονται στα κεντρικά αρχεία.

Μετά το πέρας των επισκέψεών του ο Βουλευτής δήλωσε:

«Πριν λίγες ημέρες το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας πλημμύρισε με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε μέρος του υλικού που φυλάσσεται στο Αρχείο. Είναι ένα θλιβερό γεγονός, καθώς ο πλούτος του Αρχείου Λευκάδας είναι μοναδικός: πρόκειται για το 3ο σημαντικότερο και πληρέστερο αρχείο στην Ελλάδα με υλικό από τον 14ο αιώνα. Για την οργάνωση και συντήρησή του γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από τους εργαζόμενους, πλην όμως η αρωγή της πολιτείας είναι απολύτως απαραίτητη και για την προστασία, αλλά και για την ανάδειξη των γραπτών ντοκουμέντων.

Είναι απαραίτητη η ενίσχυση και βελτίωση της υπηρεσίας, αλλά και η μελλοντική στέγασή της σε πιο σύγχρονο και κατάλληλο χώρο. Επισκέφθηκα το Υπουργείο, ενημέρωσα την Υπουργό, διαπίστωσα ότι υπάρχει πρόθεση τα Γενικά Αρχεία του Κράτους να αναβαθμιστούν και πιστεύω ότι σύντομα η πρόθεση θα γίνει και πράξη.»

Most Popular