Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣυνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Ι.Μ. Φανερωμένης, σχετικά με την επίσκεψη του οικουμενικού...

Συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Ι.Μ. Φανερωμένης, σχετικά με την επίσκεψη του οικουμενικού Πατριάρχου Α.Θ.Π. Βαρθολομαίου στη Λευκάδα. (video)

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Λευκάδα και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή Παναγίας Πεφανερωμένης, Προστάτιδας των απανταχού Λευκαδίων, όπου θα προεξάρχει των Ιερών Ακολουθιών για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος που θα λάβουν χώρα την Κυριακή 23, Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιουνίου 2024.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, παρέθεσε στο www.lefkasnews.gr το αναλυτικό πρόγραμμα του  Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με τον Άγιο Ηγούμενο «Η Α.Θ.Π. ο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα  φτάσει στη  στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Φανερωμένης την Κυριακή 23/6/2024  και θα παραμείνει για 4 ημέρες στη Μητρόπολη μας. Την παραμονή του εορτασμού  περίπου στις 7:30  θα γίνει η επισημη υποδοχή εξωθεν της Μονής και στη συνεχεια θα τελεσθεί Δοξολογία  επί τῆ αφίξει της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου καθώς και στη λειτουργία ανήμερα του εορτασμού που θα γίνει και η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας.

Είναι μεγάλη τιμή γιατί ποτέ δεν έχει επισκεφτεί το νησί μας οικουμενικός πατριάρχης. Ο ερχομός του συνδέετε βεβαίως με το γεγονός της Παναγίας   μας της Κυράς μας και με ένα άλλο γεγονός  την συμπλήρωση των 200 ετών από την γέννηση του Α. Βαλαωρίτη, την ημέρα αυτή θα φυτέψει και ένα δέντρο στο προαύλιο του μοναστηριού εις ανάμνηση της επίσκεψής του και θα αποκαλύψει και μια εντοιχισμένη πλάκα που θα αναφέρει το γεγονός της επισκέψεώς του.

Στις 25/6/2024 θα τιμηθεί ως επίτιμος δημότης της Λευκάδας και το απόγευμα θα παρευρεθεί στον τάφο του Βαλαωρίτου όπου θα γίνει η επιμνημόσυνή δέηση. Μετά θα επισκεφτεί το μουσείο «Άγγελος Σικελιανός» και θα καταλήξει στο Ανοιχτό Θέατρο όπου θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του Παναγιωτάτου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 200 ετών από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητού Α.Βαλαωρίτη.

 Ο  ποιητής Α. Βαλαωρίτης  συνδέεται άμεσα με την Ιερά Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς καθώς στο ποίημά του «Φωτεινός» πρωταναφέρεται η Ιερά Μονή και συγκεκριμένα γράφει  «Ήρθε στην Kόκκινη Eκκλησιά, εξήντα χρόνους πίσω, ένας σοφός καλόγερος φευγάτος απ’ την Πόλη κι έμειν’ εκεί κι ασκήτευσε. Tον έκραζαν Nικήτα. Ήξερε γράμματα πολλά κ’ εγιάτρευε του κόσμου,…»  Υπολογίζοντας οι ειδικοί κατέληξαν ότι αυτό συνέβη περίπου το 1270 και κάνοντας συγκεκριμένες τομές βρέθηκαν στοιχεία για την ιστορική σημασία του μοναστηριού της Κόκκινης Εκκλησιάς . Το οποίο έχει αναστηλωθεί και σιγά σιγά ανακτά την αίγλη που του αρμόζει. Το μοναστήρι εορτάζει στις 25 Μαρτίου και τα τρία τελευταία χρόνια  πλήθος πιστών συρρέει εκεί και κάνει  Ανάσταση στο ιστορικό αυτό Άγιο τόπο.»

Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Ιθάκη και την επομένη στην Νικόπολη

Κλείνοντας ο Ηγούμενος Νικηφόρος κάλεσε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στην Ιερά Πανύγηρις της υπεραγίας Θοτόκου ης Πεφανερωμένης και να πάρουμε την ευχής καθώς και την ευλογία του Οικομενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου

Most Popular