Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜητσοτάκης για οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία: Η περιοχή θα προσελκύσει επενδύσεις, θα ανοίξουν...

Μητσοτάκης για οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία: Η περιοχή θα προσελκύσει επενδύσεις, θα ανοίξουν νέες θέσεις απασχόλησης

Στη Βόνιτσα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των εγκαινίων του νέου οδικού άξονα «Άκτιο-Αμβρακία» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, συνολικού μήκους 49,5 χλμ., αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,5 μ. εκάστη, μία λωρίδα καθοδήγησης ανά κατεύθυνση, πλάτους 0,5 μ., και κεντρική διαχωριστική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης πλάτους 2 μ., δηλαδή είναι συνολικού πλάτους 17 μ.

O αυτοκινητόδρομος, ο οποίος ανήκει στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο «Α52», συνδέει απευθείας την Ιόνια Οδό (από τον Α.Κ. Αμβρακίας) με το Αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (μέσω της οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας) και τον κόμβο προς Λευκάδα παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας.

Με την παράδοση του έργου μειώνεται κατά 45 λεπτά ο χρόνος διαδρομής από την Αθήνα έως τη Λευκάδα και, πλέον, οι οδηγοί θα μπορούν να φτάνουν στο νησί του Ιονίου σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Μητσοτάκης: Ο καινούργιος δρόμος είναι σύγχρονος και ασφαλής
«Όταν αναχωρήσαμε σήμερα από την Αθήνα μάς συνόδευε χιονόνερο, και μόλις φτάσαμε εδώ αντικρίσαμε μια ηλιόλουστη ημέρα.
Ηλιόλουστες είναι και οι προοπτικές αυτού του τόπου με την παράδοση αυτού του έργου.
Οι κάτοικοι του τόπου γνωρίζουν καλά το πρόβλημα και γνωρίζουν πόσο αγωνίστηκε η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει το έργο και να παραδίδουμε σήμερα στην ώρα του το έργο, πάγιο αίτημα τριών περιφερειών.
Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε καλύτερο σημείο από αυτό όπου φαίνεται η σύγκριση με τον παλιό δρόμο. Ο καινούργιος δρόμος, σύγχρονος, ασφαλής, περιορίζει κατά 45 λεπτά την πρόσβαση στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα και ανοίγει καινούργιες αναπτυξιακές στην περιοχή.
Η ύπαρξη αυτού του δρόμου θα συνεισφέρει καθοριστικά για να κερδίσει η περιοχή επενδυτικό ενδιαφέρον, θέσεις απασχόλησης και καλύτερους μισθούς.
Η κυβέρνηση έχει αποδώσει μεγάλη σημασία στα έργα υποδομής που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες. Συνεργασία με όρους ειλικρίνειας με τις κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα.
Μέσα στο 2025 θα είναι έτοιμος και ο δρόμος Πάτρα-Πύργος.
Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί έχουμε κατασκευαστικές εταιρείες υψηλότατου επιπέδου που εκτελούν τα έργα, δίνουν δουλειές και εξάγουν την τεχνογνωσία τους.
Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δρομολογεί το σημαντικό έργο των υποδομών της πατρίδας μας με όρους συνέπειας και ειλικρίνειας. Έτσι σφυρηλατούνται οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι αυτός ο δρόμος θα αλλάξει την όψη της Δυτικής Ελλάδας και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους σε έναν δρόμο ασφαλή και χωρίς διόδια. Καλοτάξιδος ο νέος δρόμος και να συνεχίσουμε να παραδίδουμε με τον ίδιο ρυθμό έργα που κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων» είπε.

Το Σαββατοκύριακο στην κυκλοφορία ο νέος δρόμος


Ο νέος αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία, μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μεγάλα οδικά έργα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς διασφαλίζει την απευθείας σύνδεση της Ιόνιας Οδού, της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και του κόμβου προς Λευκάδα.
Το έργο συμβάλλει επίσης στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, ενώ παράλληλα θα μειώσει την επιβάρυνση του περιφερειακού οδικού δικτύου και θα περιορίσει δραστικά το πολύπλευρο αποτύπωμα της κίνησης οχημάτων στους τοπικούς οικισμούς.
Η λειτουργία του νέου αυτοκινητοδρόμου θα τονώσει και την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας μετακινήσεις και μεταφορές, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει τη σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα, με τη διάρκεια της διαδρομής μεταξύ της Αθήνας και της Λευκάδας να μειώνεται κατά 45 λεπτά.

Μυτιληναίος: Ημέρα γιορτής σήμερα για την περιοχή
«Είναι ημέρα γιορτής σήμερα για την περιοχή. Σήμερα η METKA, η κατασκευαστική θυγατρική της Mytilineos, το παραδίδει εμπρόθεσμα και με πολύ υψηλά στάνταρ ποιότητας. Είμαστε περήφανοι, ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο.
Να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό που είναι εδώ για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν πως τα χρήματα του ελληνικού λαού ξοδεύονται όπως πρέπει σε μεγάλα έργα.
Η ΜΕΤΚΑ έφυγε από την Ελλάδα πριν από 15 χρόνια και έκανε μεγάλα έργα στο εξωτερικό. Όταν έγινε πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με προέτρεψε να έρθουμε στην Ελλάδα, εγγυώμενος προσωπικώς την απόλυτη διαφάνεια στα δημόσια έργα. Τον εμπιστεύτηκα».

Most Popular