Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΘΕΣΗ "ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ - ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ " 

ΕΚΘΕΣΗ “ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ – ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ” 

Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

«Μαρία Κάλλας – μια αναδρομή»

στην Αίθουσα Τέχνης «Θ. Στάμος» στη Λευκάδα,

σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας

Επ’ ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας παρουσιάζουν την έκθεση «Μαρία Κάλλας – μια αναδρομή» στην Αίθουσα Τέχνης «Θ. Στάμος», από 18 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2023.

                Η έκθεση αποτελεί μία μεταφερόμενη και ευσύνοπτη εκδοχή της αντίστοιχης αρχικής έκθεσης «Μαρία Κάλλας – 30 χρόνια μετά» που είχε παρουσιαστεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο στο Σύνταγμα, τον Μάιο του 2007, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από το θάνατο της μεγάλης αοιδού. Έκτοτε, η έκθεση ταξίδεψε σε πολλούς εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, όπως στα Χανιά, την Κέρκυρα, την Καρδίτσα, τον Μελιγαλά, τη Φλώρινα και τα Ιωάννινα. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό, έχοντας μεγάλη απήχηση στο κοινό, παρουσιάστηκε στη Λευκωσία, την Τεργέστη, τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον, το Χιούστον, το Λος Άντζελες και το σαν Φρανσίσκο.

                Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλει το έργο και τη συνεισφορά της Ελληνίδας αοιδού, αναδεικνύοντας τη μοναδική ποιότητα της φωνής της, την υποκριτική της δεινότητα, την εντυπωσιακή της σκηνική παρουσία και ερμηνευτική τεχνική, καθώς και διάφορες πτυχές του θρυλικού της βίου.

Μέσα από αναπαραγωγές πλούσιου φωτογραφικού υλικού και άλλων τεκμηρίων, ο επισκέπτης θα μπορέσει να προσεγγίσει το μέγεθος της προσφοράς της Μαρίας Κάλλας στο χώρο της τέχνης και να συναισθανθεί την επανάσταση που έφερε η αοιδός στο χώρο της όπερας του 20ου αιώνα, ξεπερνώντας συναδέλφους της με θεωρητικά μεγαλύτερα φωνητικά προσόντα. Θα ανατρέξει στα πρώτα της βήματα στον ελληνικό χώρο, την παρουσία της στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου και την επίδραση που άσκησε στην πορεία του λυρικού θεάτρου και της κλασικής μουσικής. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Θέατρο Σκάλα στο Μιλάνο, το Θέατρο Αρένα στη Βερόνα, το Θεατρικό Μουσείο Αθηνών, την Ελληνική Λυρική Σκηνή, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το Ίδρυμα Τσαρούχη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Atheneum, το Ίδρυμα Ωνάση, το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΜΙ Classics, το Associated Press, το Αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, το Μουσείο Αρχείο της ΕΡΤ, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και από ιδιωτικές συλλογές.

Η Λευκάδα διατηρεί μία περίοπτη θέση στη συγκρότηση του «μύθου» της μεγάλης σοπράνο και οι μνήμες από την παρουσία και της παραμένουν ζωντανές εδώ -σε έναν τόπο με ούτως ή άλλως διαχρονική προσφορά στις Τέχνες και τα Γράμματα. Έτσι, στην εκδοχή που θα παρουσιαστεί στον τόσο ταιριαστό χώρο της Αίθουσας Τέχνης «Θ. Στάμος», οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν -παράλληλα με το κυρίως υλικό της έκθεσης- φωτογραφίες από τις ερμηνείες της Κάλλας στη Λευκάδα τον Αύγουστο του 1964, αυτόγραφα και προσωπικά της αντικείμενα. 

Most Popular