Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Να γίνει ένας πολιτικός σεισμός – Να αλλάξουμε γενιά»

«Να γίνει ένας πολιτικός σεισμός – Να αλλάξουμε γενιά»

Nikos ANDROULAKIS in plenary session week 37 2016 in Strasbourg

«Να ξαναγίνει ένας πολιτικός σεισμός που θα ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, προς την κατεύθυνση του ορθού λόγου, του ρεαλισμού, της προόδου».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο καινούργιο που φιλοδοξεί να φέρει η υποψηφιότητά του, στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων για την κρίση, στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στις προκλήσεις της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και στη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

«Το θέμα δεν είναι πόσοι είναι οι υποψήφιοι, το θέμα είναι να καταφέρουμε να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία και να δείξει ενδιαφέρον ο ευρύτερα προοδευτικός κόσμος. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάταξης της παράταξής μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ -που κυρίως κέρδισε πάρα πολλές από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς- τα τελευταία χρόνια έχει απογοητεύσει τους πολίτες. Υπάρχει συνολική απαξίωση και του ΣΥΡΙΖΑ και του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Η προσπάθεια που κάνουμε πρέπει να έχει βασικό στοιχείο την ανάταξη της εμπιστοσύνης των πολιτών. Κι αυτό σημαίνει σχέδιο και καθαρός λόγος».

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Μπαλτατζή για την υποψηφιότητά του υπογράμμισε: «Είμαι υποψήφιος γιατί θεωρώ ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε. Η Κεντροαριστερά που πρωταγωνιστεί έχει τη δική της ατζέντα, έχει τη δική της δυναμική. Το 2012 έγινε ένας πολιτικός σεισμός που ανέτρεψε τους τότε συσχετισμούς. Γιατί να μην ξαναγίνει ένας τέτοιος πολιτικός σεισμός ο οποίος θα ανατρέψει τους συσχετισμούς και τώρα;».

«Να αλλάξουμε γενιά»

Αναφερόμενος στο προσωπικό στοίχημα που ο ίδιος έθεσε, ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει: «Ο κύριος λόγος που έθεσα υποψηφιότητα είναι γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε γενιά. Ότι στην παράταξή μας για 30 – 40 χρόνια τα ίδια πρόσωπα, είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, παίρνουν τις αποφάσεις, θετικές ή αρνητικές. Λέω ότι είναι η ώρα να ανανεωθεί η παράταξη. Και δεν είναι μόνο ηλικιακό ζήτημα, είναι ζήτημα ήθους, συνέπειας και πώς βλέπει ο καθένας μας το σημερινό κόσμο. Η ανανέωση είναι υγεία και για τη χώρα και για την παράταξη. Δεν θα στείλουμε στο περιθώριο μία ολόκληρη γενιά. Η ανανέωση δεν αντιτίθεται στην ιστορία της παράταξης. Η ανανέωση θα πάρει από την «όχθη» του παλιού τα θετικά στοιχεία και θα τα περάσει στην «όχθη» του νέου αφήνοντας στο χθες τα παλιά. Θέλω να κάνω ένα θεσμικό κόμμα που θα σέβεται το κράτος, θα σέβεται τους θεσμούς, θα κινείται με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις και στη διαχείριση των οικονομικών του. Επιτέλους να αποκτήσει η χώρα ένα κόμμα ευρωπαϊκών δεδομένων που δεν έχει. Τα κόμματα στην Ελλάδα είναι συσπειρώσεις αρχηγών. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Οι διαδικασίες

Αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την εκλογή του επικεφαλής στην Κεντροαριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι με τους συνυποψήφιούς του «δεν υπάρχουν τερατώδεις διαφοροποιήσεις. Σε ένα χώρο ανήκουμε. Εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε έναν πολιτικό διάλογο που θα οδηγήσει στην εκλογή ηγεσίας. Εγώ διαφώνησα. Έπρεπε πρώτα να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή ηγεσίας. Αυτό πίστευα πως είναι το ορθό, δεν έγινε αλλά δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

Τι πρέπει να κάνουμε τώρα;

Πρώτον, να εκλέξουμε ηγεσία από μία μαζική διαδικασία πολιτική. Να υπάρξει ένας προγραμματικός διάλογος ώστε να επιλέξει ο κόσμος ξεκάθαρα αυτόν που δεσμεύεται για σημαντικά θέματα και που θεωρεί πως δίνουν μια προοπτική στην παράταξη, να τη διευρύνει, να τη μεγαλώσει.

Και δεύτερον να πάμε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, και σ’ αυτό δεσμεύομαι. Θα ψηφίσουμε με πλήρως εκλεγμένους εκπροσώπους από το λαό, τους εκπροσώπους του Συνεδρίου κι αυτοί θα διαμορφώσουν ένα κεντρικό όργανο το οποίο θα αποφασίζει για τα σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν την παράταξη.

Εάν ένα κομμάτι διαφωνεί αυτό δεν σημαίνει ότι το κεντρικό όργανο της παράταξης θα πρέπει να κρατάει ισορροπίες. Δεν υπηρετώ μία νέα Ένωση Κέντρου, δεν υπηρετώ ένα σχέδιο Βαβέλ. Εγώ υπηρετώ ένα σχέδιο που θα διαμορφώσει μία ενιαία δημοκρατική παράταξη που θα πάει στις επόμενες εκλογές, να πρωταγωνιστήσει απέναντι στον Μητσοτάκη κι απέναντι στον Τσίπρα.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία τονίζοντας: «Πρέπει να πάμε σε μία μαζική διαδικασία. Να δώσουμε τη δυνατότητα, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, να μπορούν να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Όμως, πρέπει να διασφαλιστεί από τους τεχνικούς η διαφάνεια της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι δουλειά δική μας. Δουλειά των τεχνικών είναι να διασφαλίσουν διαφάνεια διαδικασίας αλλά προς Θεού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να βρούμε προσκόμματα για να μην πάμε σε μία πραγματική μαζική διαδικασία.

Οι ευθύνες για την κρίση

Στην ερώτηση για τις ευθύνες των κομμάτων ο κ. Ανδρουλάκης αναγνωρίζει τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ αλλά επιτίθεται στη ΝΔ του Κ. Καραμανλή:

«Η Ελλάδα θα περνούσε κρίση όπως πέρασε η Πορτογαλία και η Κύπρος. Δεν θα περνούσε αυτό που πέρασε εάν ο Κ. Καραμανλής όταν ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2007 με την κατάρρευση των Lehman Brothers έπαιρνε μέτρα. Αντί να πάρει μέτρα για μείωση των δαπανών, έκανε επέκταση δαπανών που οδήγησαν τη χώρα σε έλλειμμα 15,5%, το μεγαλύτερο παγκοσμίως το 2009. Δηλαδή, συζητάμε εάν το ΠΑΣΟΚ έφερε το Μνημόνιο, όταν ο άνθρωπος που παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, άφησε τη χώρα με το μεγαλύτερο παγκοσμίως έλλειμμα; Δεν λέω ότι δεν έχουμε ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ότι ενώ έγιναν προσπάθειες μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ πολέμησε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Οι υπόλοιποι τι έκαναν;

Έπρεπε να γίνει μία καμπάνια το 2009 η οποία να έχει σχέση με την πραγματική κατάσταση της χώρας. Αυτό όμως αφορά όλα τα κόμματα. Έγιναν λάθη. Δεν σκοτώθηκε η δημαγωγία, έχουμε ευθύνη που δεν σκοτώθηκε το πελατειακό κράτος. Έχουμε ευθύνη αλλά δεν δέχομαι ότι η ευθύνη είναι ίδια σε όλα τα κόμματα.

Η διαφορά είναι ότι εμείς ξεκινήσαμε στην οικονομική κρίση ως μία χώρα ημιθανής οικονομικά και η άλλη διαφορά είναι ότι τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου και της Πορτογαλίας συμβιβάστηκαν, συνεννοήθηκαν, ενώ στην Ελλάδα πήγε ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου.

Πετρελαιοκηλίδα

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως όταν η χώρα κινδύνευε στήριξαν τον Αλ. Τσίπρα, ωστόσο, η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής:

«Στηρίξαμε τον Τσίπρα όταν έφθασε σε ένα σημείο κρίσιμο. Το 2015 όταν έφερε το Μνημόνιο και οι μισοί του βουλευτές σχεδόν πήγαιναν στο σενάριο της δραχμής, εμείς βάλαμε πλάτη. Τι άλλο έπρεπε να κάνουμε; Δεν μπορούμε με τυφλά μάτια να στηρίζουμε μία κυβέρνηση που είχε πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια. Συνεχώς δημαγωγεί. Δείτε τι έγινε με την κηλίδα στη Σαλαμίνα .Όσο η πετρελαιοκηλίδα ήταν στη Σαλαμίνα, αυτή η φιλολαϊκή αριστερή κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα. Όλοι άρχισαν να φωνάζουν όταν η ρύπανση έφτασε στα πιο αστικά προάστια της Γλυφάδας. Αυτή είναι η φιλολαϊκή αριστερά που συγκυβερνά με τον Καμμένο.

Most Popular