Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑ«Κεραυνός», Αθλητικός και Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας (1925-1939)

«Κεραυνός», Αθλητικός και Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας (1925-1939)

(Χνάρια Λευκαδίτικου ποδοσφαίρου  1924 – 1939, Μέρος Β’)

Του Σπύρου Πολίτη*

Γ) ΚΕΡΑΥΝΟΣ Αθλητικός και Γυμναστικός σύλλογος (1925-1939)

Τ’ όνομα της ομάδας παραπέμπει στο φυσικό φαινόμενο της ηλεκτρικής εκκένωσης στην ατμόσφαιρα και απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, προκαλώντας ενδεχομένως τρόμο και καταστροφή.

Κατά τη μυθολογία μας, ήταν ένα όπλο του Δία που κατασκεύασε ο Ήφαιστος, ώστε ο πρώτος των Θεών άλλοτε να τιμωρεί τους ανθρώπους κι άλλοτε να δίνει λύσεις στα  διάφορα προβλήματα.

Τον Σύλλογο αυτό, τον ανιχνεύουμε πρώτη φοράστο βιβλίο πρακτικών της ΣΑΠΦΟΥΣ, στις 7 Νοεμβρίου 1925, στην 17η συνεδρίαση του συλλόγου, αναφέρεται: «…Ο κύριος ΑΡ. έλαβεν πρώτος τον λόγον και ωμίλησεν εάν θελωμεν να παίξωμεν την επομένην την αντισφαίρισιν η οποία θα εγίνετο με τον έτερον σύλλογον «Κεραυνός». Είμεθα εν όλω 15, εκ των οποίων οι μεν 7 ήθελον να παίξουσιν, οι άλλοι δε 8 δεν ήθελον να παίξουσιν, ένεκα τούτου ο κυρ. Αρ, απέριψεν την πρότασιν του «Κεραυνού».

Φωτο10 : Πρακτικό Δ.Σ της Σαπφούς για διερεύνηση διάθεσης φιλικού αγώνα με «Κεραυνό»

Αργότερα όμως , σίγουρα πριν το 1930, φαίνεται να παίζει φιλικό παιγνίδι με τον Απόλλωνα. Κι αυτό γιατί ο παλιός παίκτης κι εκ των ιδρυτών του ΑΠΟΛΛΩΝΑ(1925,Πάνος Περδικάρης (1914-2012) μας ανακοίνωσε κατά την  ειδική τελετή βράβευσης βετεράνων ποδοσφαιριστών το 1998, ότι το πρώτο του παιγνίδι, ήταν αυτό ανάμεσα στην ομάδα του  και τον ΚΕΡΑΥΝΟ!

Στην ομάδα του Κεραυνού και σε ηλικία 13 ετών , ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ο Ανδρέας Νησιώτης (Μουτρούκαλης) ως τερματοφύλακας. Ο Νησιώτης, που γεννήθηκε στις 17-11-1918,  αγωνίστηκε ως το 1931 στην β΄ομάδα του  Κεραυνού και το 1933 πήγε στην β΄ ομάδα του Τηλυκράτη.

Εκείνο τον καιρό η έννοια της β’ομάδας δεν ήταν ίδια με την σημερινή, που εννοούμε τους αναπληρωματικούς. Κάποιες ομάδες είχαν και δύο και τρείς «αυτόνομες» ενδεκάδες!

ΦΩΤΟ 10 α: Ο Νησιώτης Αντρέας (Μητρούκαλης) με την κάσκα επιχειρεί έξοδο σ΄αγώνα ή προπόνηση στο Φρούριο.

Ο Θανάσης Καλαφάτης στο βιβλίο: «Αθλητική και κοινωνική ιστορία του Τηλυκράτη Λευκάδος1927-1987-Συνέχειες και ασυνέχειες» , έκδοση 2008, αναφέρει ότι : Ο Κεραυνός εντοπίζεται για πρώτη φορά στα αρχειακά έγγραφα του 1925…όμως παρ όλα αυτά στο Κεφάλαιο ΙΙ, του ανωτέρω βιβλίου όπου αναγράφονται οι απαρχές του νεότερου τοπικού αθλητισμού αλλά και μετέπειτα,  δεν υπάρχει καμία αναφορά, εν αντιθέσει με τις άλλες ομάδες, όπως η Σαπφώ, ή η Νίκη αμφότερες το 1924.  Εν τούτοις αξίζει να το σημειώσουμε, γιατί πιθανά να υπήρξε η ομάδα αυτή ως μη αναγνωρισμένη  ως το 1933.

Κι αυτό, γιατί:Στο βιβλίο ανεγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ο σύλλογος ΚΕΡΑΥΝΟΣ εμφανίζεται να υποβάλλει το καταστατικό του στις 22 Μάρτη του 1933, να διατάζεται η καταχώριση του με τον αριθμό (66) στις  30 Μαρτίου 1933 και να καταχωρείται στις 11 Απριλίου του ιδίου έτους.

Έδρα η Λευκάδα και ΤΙΤΛΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ: «αθλητικός και γυμναστικός σύλλογος Κεραυνός».

Φωτό 10 β: Αναγνώριση και διάλυση του Κεραυνού, στο βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Λευκάδας

Το σωματείο απετέλεσε κύριο αντίπαλο του Τηλυκράτη κατά την περίοδο εκείνη και ειδικά από το 1936 και μετά μαζί με τον « ΑΡΗ».

Εμφανίζεται εμφατικά και στον τοπικό τύπο: Εφημερίδα- «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» στο φύλλο της Κυριακής 12 Απριλίου 1936 , όπου το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο, καλεί τους αθλητές του Κεραυνού, μέσα ενός άκρως συναισθηματικού  λόγου, αλλά και τη νεολαία να συμμετάσχει στα αθλητικά πράγματα, ώστε :  « ο παραμορφωθείς αθλητισμός να επανέλθει στην πρωτέραν του κατάστασιν», «ν’ αναπτερωθεί το αθλητικόν φρόνημα και ν’ αναπτυχθεί αθλητική συνείδησις», …ο «αθλητισμός δεν είναι προνόμιον ουδενός»…« να πυκνωσητε τας αθλουμένας δυνάμεις του Συλλόγου και να καταστήσετε αυτόν αντάξιον των ωραίων ονείρων που πλάθει η νεανική σας φαντασία»…,  «Σας συνιστώμενεργασίαν δια την Νίκην, εξύψωσιν ήθους δια την υπεροχήν και σας εγγυόμεθαθρίαμβον, ΑΠΟΛΥΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟΝ».

Φωτο11: «Προς τα αθλούμενα μέλη του Κεραυνού»

   Στην ίδια εφημερίδα και στο φύλλο, της  Κυριακής 19 Απριλίου 1936,ανάμεσα στ άλλα: «… εκάλεσεν τον «Τηλυκράτην»  εις φιλικήν ποδοσφαιρικήν συνάντησιν την Κυριακή του Θωμά εις το γήπεδον του Φρουρίου. Η συνάντησις αναμένεται ενδιαφέρουσα».

Φωτό 12 :Πρόσκληση Κεραυνού σε «Τηλυκράτην» μέσω του τύπου, για τέλεση φιλικού αγώνα και λεπτομέρειες των τοπικών ντέρμπι…Απρίλιος 1936

Στο ίδιο φύλλο αναφέρεται ότι, στην ειδική σύσκεψη που έγινε για την προκήρυξη  πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Λευκάδα, την τελευταία στιγμή , ενώ όλα πήγαιναν καλά, επήλθε διαφωνία ,ανάμεσα στον Κεραυνό και τον Τηλυκράτη, για την ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος. Ο Κεραυνός έλεγε να προκηρυχθεί εντός του Μαΐου , ενώ ο Τηλυκράτης τον ερχόμενο Οκτώβριο…

Ο Κεραυνός διαλύθηκε με την απόφαση 20/1939 του Πρωτοδικείου Λευκάδας στις 25-2 1939, όπως φαίνεται από το σχετικό Βιβλίο.Δυστυχώς οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον σύλλογο αυτόν, δεν είναι πολλές κι ίσως όχι αντάξιες της βαρύτητας που παρουσιάζεται να είχε!

*(Προδημοσίευση μέρους σχετικής εργασίας, για το ποδόσφαιρο στη Λευκάδα 1924-1938 του Σπύρου Πολίτη, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Προπονητή Ποδοσφαίρου)

Συνεχίζεται

Most Popular