Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΈκλεισε με την συνδρομή της αστυνομίας ο δρόμος της 8ης Μεραρχίας

Έκλεισε με την συνδρομή της αστυνομίας ο δρόμος της 8ης Μεραρχίας

Τελικά οι ιδιοκτήτες έκοψαν την πόλη στα δυο. Πριν από 3,5 μήνες εκδικαζόταν η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες της Λευκάδας αλλά είχε διεκοπεί η δίκη….
Ο Δήμαρχος τότε μας είχε πει « Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί 51 χρόνια, εμείς ως Δημοτική αρχή πράξαμε ότι ήταν νόμιμο για την διάνοιξη και τη χρήσης ως κοινόχρηστο χώρο, ξεκινήσαμε όλες τις διαδικασίες με την πολεοδομία από τη μεριά μας μόλις αναλάβαμε απο τις αρχές του 2015 και κάναμε ότι ήταν δυνατόν για μια απόφαση του Αρείου πάγου που προϋπήρχε έχει εγγραφεί πλέον και στο κτηματολόγιο.
Όπως όλοι οι δήμοι έχουμε πάρει από το κράτος το ποσό των 350.000 που πρέπει να αποδοθεί οι ίδιοι δεν το αποδέχονται. Αν δεν δοθούν εκεί τα χρήματα μέχρι 31/12 τότε θα επιστραφούν και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά να αποπληρώσει το δήμος το όποιο ποσό.
Τα προσωρινά μέτρα και τα οριστικά για το αν θα κλείσει ο δρόμος δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κλείσει ο δρόμος
Αυτές οι Επιτροπές που αποτελούνται από εφοριακούς και άλλες ειδικότητες και το ποσόν που εγκρίθηκε για τους ιδιοκτήτες είναι είναι απολύτως λογικό γιατί εκτός των άλλων τόσα χρόνια έχουν υπάρξει αγοροπωλησίες και από την διάνοιξη των δρόμων έχουν υπάρξει ωφεληθεί και οι ίδιοι.»

Αφορά κομμάτι του δρόμου επί της οδού 8ης Μεραρχίας στις παλιές λαϊκές, μια υπόθεση που διαρκεί μισό αιώνα. Πριν από λίγα χρόνια είχε διακοπεί η κυκλοφορία και είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα όταν οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε περίφραξη της ιδιοκτησίας τους.
Υπάρχουν αποφάσεις τελεσίδικες για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη του ποσού 350.000 ευρώ αλλά ο ιδιοκτήτης διεκδικεί το ποσό των 1.300.000 ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου ο ιδιοκτήτης επιτέθηκε στο δήμαρχο Λευκάδας Κωνσταντίνο Δρακονταειδή στολίζοντας τον με πολλά κοσμητικά επίθετα και προειδοποιώντας τον ότι «θα πάει σε εκλογές με κλειστό το δρόμο της 8ης Μεραρχίας».
Ο δήμαρχος τότε επισκέφτηκε τον εισαγγελέα για αυτήν την επίθεση που δέχτηκε απο τον δικηγόρο της αντίθετης πλευράς.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος ενημέρωσε για την εξέλιξη του θέματος λέγοντας: «Η ιστορία ξεκινά εδώ και πενήντα χρόνια. Τότε ανοίχτηκε η οδός 8ης Μεραρχίας και το συγκεκριμένο τμήμα που αναφερόμαστε είναι η πλατεία εκεί που ήταν παλιά η λαϊκή αγορά. Επειδή ήταν χούντα, ουσιαστικά οι άνθρωποι των οποίων τα οικόπεδα έγιναν δρόμοι δεν αποζημιώθηκαν, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πέρασαν δεκαετίες και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ορθώς κατά την γνώμη μου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με την υπόθεση να φτάνει στο Εφετείο και στη συνέχεια στον Αρειό Πάγο, ουσιαστικά και στις δύο περιπτώσεις αναγνώριζαν στους δικαιούχους τις ιδιοκτησίες τους που είναι 2.600 στρέμματα.
Υπάρχει μία απόφαση του εφετείου του 2013 και του Αρείου Πάγου το 2015. Οι αποφάσεις αυτές αναγνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες είναι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης έκτασης.
Το 2001, έγινε μία παρόμοια ιστορία, αντίστοιχοι διπλανοί ιδιοκτήτες έκλεισαν την οδό της 8ης Μεραρχίας.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος τότε κατά τη γνώμη μου, αλλά και της Πολεοδομίας ήταν λάθος, διότι οι τότε δημοτικές αρχές κάτω από την πίεση των πραγμάτων γιατί είχε κλείσει ο δρόμος, κατέβαλαν αποζημιώσεις στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, όχι το συγκεκριμένους που συζητάμε αλλά όμορους , καταβάλλοντας το ποσό της αποζημίωσης.
Μετά τις συγκεκριμένες αποφάσεις των δικαστηρίων, εμείς ως δημοτική αρχή, ως οφείλαμε ήρθαμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες στην λογική της συνεννόησης, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποζημιωθούν για τις ιδιοκτησίες που πραγματικά τους ανήκουν.
Συντάχθηκε μία πράξη αναλογισμού της περιοχής, η οποία ολοκληρώθηκε, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών της πράξης αναλογισμού συμμετείχαν σε όλες τις διαδικασίες, ενώ υπήρξαν και συναντήσεις στο γραφείο μου, μαζί με την πολεοδομία.
Η πράξη αναλογισμού τελικά τους κατοχύρωνε ως έκταση αποζημίωσης περίπου 1.500 τ.μ. μέτρα από τα 2.600 τ.μ. της ιδιοκτησίας, η όποια πράξη τους αποζημιώνει για τη συγκεκριμένη έκταση, διότι υπάρχουν διαφορές εισφορές, αυτό αποζημιώσεις, αυτοί προσέφυγαν σε μία επιτροπή, ζητώντας αποζημίωση επί συνόλου έκτασης, ωστόσο το αίτημα τους απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια η αναλογιστική πράξη πήγε στην περιφέρεια, κυρώθηκε, οι ιδιοκτήτες έκαναν ξανά ένσταση η οποία απερρίφθη σιωπηλώς, φυσικά με την πράξη αναλογισμού συστήθηκε συνεδρίασε η συγκεκριμένη επιτροπή για να βγάλει την τιμή μονάδας η οποία ήταν 230 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε αποζημίωση και όλα αυτά έγιναν και με τη δική του συμμετοχή, διότι ενδιάμεσα έκανα προσφυγές. Όλα αυτά έγινα για να πηγαίναμε σε κοινή συναίνεση για την αποζημίωση της ιδιοκτησίας τους.
Φτάσαμε σε ένα σημείο και αφού είχαμε συνεννοηθεί ότι όλη αυτή η διαδικασία έγινε για να πάμε κοινή συναινέσει στην καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούταν, εν τω μεταξύ, το τέλος του 2017 και το 2018 οι δήμοι χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο, για να αποπληρώσουν όλες τις δικαστικές αποφάσεις που υπήρχαν επι του προκειμένου για όλη την Ελλάδα.
Εμείς είχαμε και τα χρήματα για να αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι, όμως επειδή δεν αποδέχονταν τις τιμές αυτές και συγκεκριμένα δεν αποδέχονταν την αποζημίωση των μέτρων, δηλαδή το ενάμιση στρέμμα, αλλά ήθελε να αποζημιώσει για τα δυο χιλιάδες εξακόσια παρήλθε η 31/12 του 2018, άρα τα χρήματα που είχαμε και ήταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να τους αποζημιώσουμε και που δεν θα στοίχιζαν, δεν θα επιβάρυναν τον δήμο με δικούς του πόρους τελικά επέστρεψαν στο υπουργείο αφου δεν είχαμε την δική τυς συναίνεση.
Από τη στιγμή που ιδιοκτήτες είχαν στα χέρια τους απόφαση που τους έλεγε ότι είναι ιδιοκτήτες στα 2.600 στρέμματα, μπορούσαν να κλείσουν τον δρόμο, την 8ης Μεραρχίας, κάναμε συγκεκριμένα δικαστικά βήματα τα οποία απορρίφθηκαν από το σεβαστό δικαστήριο και φτάσαμε πια να έχει ολοκληρωθεί ένα ολόκληρο πακέτο νομικών θεμάτων.
Και φτάσαμε στο σήμερα όπου ο δικηγόρος των συγκεκριμένων ιδιοκτητών, τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω, πριν από περίπου 2 μήνες από αυτή την θέση είχα καταγγείλει για μια πρωτοφανή επίθεση που έκανε στο πρόσωπό μου, με αχαρακτήριστες εκφράσεις μπροστά στο δικαστήριο και μπροστά σε πολλούς Λευκαδίτες, είχα κάνει τότε παρέμβαση διαμαρτυρία στον εισαγγελέα για την στάση του και εδώ στο σώμα , φτάνοντας στο σήμερα να στέλνει χαρτί στην αστυνομία με την οποία ζητάει την δική της συνδρομή για να κλείσει ο δρόμος. Διότι κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, όπως ορίζει ο νόμος να είναι παρούσα η αστυνομία.
“Μιλάμε για όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείει την πλατεία, που σημαίνει τέσσερις δρόμους, εκ των οποίων οι τρεις θα κλείσουν ολοκληρωτικά σε όλο το πλάτος τους, και ο μισός δρόμος επί της Κολοκοτρώνη, γιατί μέχρι εκεί είναι το όριο της ιδιοκτησίας του.
Σε αυτό το χαρτί που εστάλη πριν περίπου μία εβδομάδα, ο δήμος απάντησε μέσω της Πολεοδομίας, εξηγώντας στην αστυνομία, αλλά και στον εισαγγελέα για το τι συνέπειες αν κλειστεί ο δρόμος.”
“Αν αποκλειστεί το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, στην συγκεκριμένη πλατεία υπάρχουν υπόγειοι κάδοι καθαριότητας, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια, στην συγκεκριμένη περιοχή παίρνουν δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβ2ρίων, ηλεκτροφωτισμού και αν συμβεί το παραμικρό δεν μπορούμε να παρέμβουμε, διότι θεωρείται ιδιοκτησία.
Επίσης δυσκολεύεται η κίνηση στην περιοχή για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως είναι πυροσβεστική, ασθενοφόρα , αστυνομία και τέλος υπάρχουν εκεί και λειτουργούν επιχειρήσεις, υπάρχουν γραφεία, φροντιστήρια, διάφορα μαγαζιά και όλο αυτό θα δημιουργήσει μία γενικότερη αναστάτωση και στο επίπεδο των πολιτών.”
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι, ότι για να μπορέσουν οι τέσσερις δρόμοι να κλείσουν υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο τις οποίες εμείς θέτουμε στην αστυνομία.
Για να βρεθεί το εναλλακτικό σχέδιο κυκλοφορίας, καθώς μιλάμε για τέσσερις δρόμους, στην καρδιά της πόλης, θα πρέπει να συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη για τις εναλλακτικές διαδρομές.

Στη συνέχεια αυτή η μελέτη πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και στη συνέχεια μπορούμε να προτείνουμε στην αστυνομία το όποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος ανέφερε ότι 50 χρόνια το θέμα ήταν παρατημένο, ερχόμαστε το 2015 και ξεκινάμε την επίλυσή του, γιατί είναι δύσκολο ζήτημα και αποζημίωση απαιτεί μεγάλο χρηματικό ποσό, ύψους 370 χιλιάδων ευρώ και δεν πιστεύω να νομίζει κάποιος ότι ανοίγουμε τα συρτάρια του δήμου και βγάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες με πολύ μεγάλη ευκολία.

Όλη αυτή η διαδικασία που ολοκληρώσαμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι καθόλου εύκολη γραφειοκρατικά και όπως και σε άλλα θέματα μας πέφτει ο κλήρος να διαχειριστούμε μία υπόθεση η οποία είναι καυτή πατάτα.

Ωστόσο με τη βοήθεια της Πολεοδομίας και τον κύριο Προκοπίου προσωπικά, κινήθηκε όλη αυτή η διαδικασία με κάθε νομιμότητα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαδικαστικά, για αυτό και ακυρώθηκε η συγκεκριμένη αναλογιστική πράξη, το βάρος αυτό θα το σηκώσουμε, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί έχουμε την κορύφωση του θέματος τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να διαχειριστεί με σοβαρό τρόπο.
Αυτό δεν είναι ζήτημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα προεκλογικά μπαλκόνια, γιατί αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό όχι για την υπάρχουσα δημοτική αρχή, αλλά γενικότερα δεν θα ήταν καλό και θα παρακαλούσα να μην υπάρξει κάτι τέτοιο.

Most Popular