Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑNεκρή θαλάσσια χελώνα στο κάστρο

Nεκρή θαλάσσια χελώνα στο κάστρο

Αλλη μια νεκρή χελώνα caretta-caretta  βρέθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία του Κάστρου.

Δυστυχώς τους  αρκετές φορές γινόμαστε θεατές τόσο λυπηρών θεαμάτων. Μακάρι να παρθούν πιο δραστικά μέτρα για την προστασία του σπάνιου αυτού είδους χελωνοειδούς.Το τελευταίο διάστημα ,  οι τραυματισμοί επι το πλείστον θανάσιμοι ,  από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας είναι οι αιτία που βρίσκουμε τις καρέτα καρέτα στις παραλίες μας, όπως η σημερινή.

Μέσω πολιτών ενημερώθηκε η φιλοζωική αλλά ήταν αδύνατο να την απομακρύνουν με ιδία μεσά και στάλθηκε εργαλείο από το Δήμο για την απομάκρυνση της νεκρής χελώνας από την παραλία.

Θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, μεταβίας φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως.

Σημαντικές απειλές για την Καρέτα – Καρέτα αποτελούν η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων εξαιτίας των οποίων κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται.

Η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια.

Οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Most Popular