Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ9 ΜΑΗ 2020 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ...

9 ΜΑΗ 2020 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΗ 7 μ.μ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΛΟΥΒΗ – ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ

       Η επέτειος της 9ης Μάη, όπου γιορτάζουμε τα 75 χρόνια από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η μέρα σύμβολο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν’ ο ίδιος ο ΛΑΟΣ

Η συμβολή όλων των λαών που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό συνασπισμό, υπήρξε σημαντική για τη Μεγάλη Νίκη. Τα αντιφασιστικά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα πολλών χωρών είχαν ιδιαίτερη συνεισφορά.

Για την πραγματοποίηση της Νίκης, καταλυτικές υπήρξαν οι θυσίες και οι αγώνες του λαού της Σοβιετικής Ένωσης με εξέχοντα το ρόλο του Κόκκινου Στρατού. Η θυσία πάνω από 20 εκατομμυρίων σοβιετικών και οι αγώνες τους αποτελούν παρακαταθήκη, πως μόνο μια χώρα που πρωταγωνιστεί ο ίδιος λαός, έχει την αστείρευτη επιμονή και τη δύναμη να κατατροπώσει τους ναζί και τους φασίστες, όσες θυσίες και αν χρειαστούν. Στις μεγάλες λαϊκές εποποιίες θα μείνει η 1η Μάη 1945, η μέρα που η Κόκκινη Σημαία, το λάβαρο του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, υψώθηκε θριαμβευτικά στο Ράιχσταγκ, από τον Κόκκινο Στρατό που είχε συντρίψει τον κύριο όγκο των φερόμενων ως ανίκητων στρατευμάτων του ναζιστικού γερμανικού κράτους. Έτσι, ξημερώνοντας η 9η Μάη του 1945, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.

Ο ναζισμός – φασισμός είναι γέννημα θρέμμα απ’ τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με την στήριξη των γερμανικών και άλλων μονοπωλίων.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.Η οικονομική και η στρατιωτική ισχύς της Γερμανίας αποκτήθηκε με την ενίσχυσή της από τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας. Ο ναζισμός και ο φασισμός δεν ήταν παρά μορφές άσκησης εξουσίας του ίδιου συστήματος, του καπιταλισμού.

«Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός κι ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός. Πώς, λοιπόν, τώρα να πει κάποιος αντίπαλος του φασισμού την αλήθεια για το φασισμό όταν δε θέλει να πει τίποτα για τον καπιταλισμό, που τον προκαλεί; Πώς να ‘χει η αλήθεια αυτή πραχτική σημασία;»

Μπ.Μπρεχτ

Η ιστορία, αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να «ξαναγραφτεί», ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να παραχαράξουν το περιεχόμενο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.  Να εξισώσουν τους ναζί και του φασίστες εγκληματίες με τους ήρωες του λαού της Σοβιετικής Ένωσης. Να υποβαθμίσουν τους αγώνες της λαϊκής αντίστασης και να βάλουν στο πλυντήριο της Ιστορίας τους δοσίλογους και τους συνεργάτες των ναζί. Να αποπροσανατολίσουν τους νέους, ώστε να πάψουν να διδάσκονται και να εμπνέονται από τη Μεγάλη Νίκη και να είναι ευάλωτοι στη μαύρη προπαγάνδα. Να απαλείψουν από την Ιστορία την τεράστια συμβολή του σοσιαλισμού στην κατάκτηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων στα οποία επιτίθενται λυσσαλέα τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην παραχάραξη της ιστορίας πρωτοστατεί η ΕΕ που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης», ενώ την ίδια στιγμή με διάφορα προγράμματα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό. Σε μια σειρά χώρες, απαγορεύονται τα ΚΚ, τα κομμουνιστικά σύμβολα, διώκονται αγωνιστές και αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες. Την ίδια ώρα, η ΕΕ στηρίζει τις αντιδραστικές – ναζιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Αυτό επιχειρούν να περάσουν και στη χώρα μας. Μια χώρα που είναι σπαρμένη με κόκκαλα και ποτισμένη με το αίμα όσων αντιστάθηκαν στο φασισμό. Μια χώρα που δεκάδες κωμοπόλεις και χωριά καταστράφηκαν από τους ναζί κατακτητές. Μια χώρα που η γενιά των παππούδων και των πατέρων μας δημιούργησε ένα από τα πιο ρωμαλέα αντιστασιακά, αντιφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη.

Είμαστε περήφανοι για τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων που είχαν ψυχή, αιμοδότη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά τη Νίκη, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε διενέξεις και σε κρίσεις που οξύνονται από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και την προσπάθειά της να πετύχει τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, προκαλεί κινδύνους για άμεση εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών και η φύση των λυκοσυμμαχιών που συμμετέχει η χώρα μας, αναδείχτηκαν και με την πανδημία του κορονοϊού. Πολλές χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάθηκαν επειδή τα συστήματα υγείας υποστελεχωμένα και χωρίς μέσα, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη ζωή τους και ακόμη περισσότεροι έχουν χάσει την εργασία τους. Ο καπιταλισμός επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε στους λαούς και οι κυβερνήσεις στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, εγκαταλείποντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και την ανέχεια. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί την αφαίρεση όλων των λαϊκών δικαιωμάτων.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αποτελεί έμπνευση και για τους σημερινούς αγώνες. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, μόνη απάντηση στο καπιταλιστικό σύστημα.

Η Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ τιμώντας την Μέρα Μνήμης της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και τους αγωνιστές της Λευκάδας που πήραν μέρος στην Αντίσταση  θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης των ΕΑΜ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ στην Εγκλουβή, το Σάββατο 9 Μάη στις 7μ.μ.. Στο χωριό που αποτέλεσε  πυρήνα του αντιστασιακού κινήματος στο νησί, στο χωριό των:

 

Βανδώρου Κωστάγγελου του Σπύρου(Κουκιάς), Βανδώρου Κώστα του Σπύρου, Θερμού Γεράσιμου του Πάνου(Τιλίλας), Θερμού Γεράσιμου του Πάνου (Μπιζόνιας), Θερμού Γεράσιμου του Γεωργίου, Θερμού Κώστα του Βασίλη, Θερμού Κώστα του Γεωργίου, Θερμού Δημήτριου του Γεωργίου, Θερμού  Λουκίας, Θερμού  Πηνιώς του Κων/νου , Θερμού  Αγγέλως του Κων/νου, Θερμού Στάθη του Αριστοτέλη, Κακλαμάνη Γιάννη του Πάνου (Κουκούδας), Κακλαμάνη Χριστόφορου του Αλκιβιάδη, Κανέλου Γιώργου του Δημητρίου, Καραμποϊκη Κώστα του Χαράλαμπου, Κοντογιώργης Αικατερίνης του Δημητρίου, Κοντογιώργης Βαγγέλως του Σάββα, Κοντογεώργη Κωστάκη του Αναστάση (Κουτσοκωστάκης), Κοντογιώργη Γιώργου του Δημήτριου (Κουβιέλος), Κοντογιώργη Γιώργη του Παναγιώτη, Κοντογιώργη Γιάννη του Δημητρίου (Μπαλέρτας), Κοντογιώργη Πάνου του Λεωνίδα (Μπουρδέλης), Κοντογιώργη Σπύρου του Χρήστου (Κακαρέλης), Κοντογιώργη Νίκου του Κων/νου, Κοντοπρία Κώστα του Επαμεινώνδα, Κοντοπριά Σπύρου του Ξενοφώντα (Αγγουράκης), Κούρτη Κώστα του Γιάννη, Κούρτη Ξενοφώντα, Κούρτη Χριστόφορου, Λογοθέτη Αρίσταρχου, Λογοθέτη Πάνου του Δημοσθένη, Στεριώτη Γιάννη του Γιώργη,  Φραγκούλης Ιωάννας του Γιάννη, Φραγκούλη Αποστόλη του Ανδρέα, Φραγκούλη Βασίλη του Γιάννη, Φραγκούλη Σπύρο του Θωμά, Φραγκούλη Σταύρου, Φραγκούλη Χρήστου του Σπυρίδωνα και πολλών άλλων αγωνιστών!

 

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Άξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

 

Δεν Ξεχνάμε, Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε , Συνεχίζουμε!

 

7/5/2020

Most Popular