Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

28η Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος Ιστορική και καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ένας λαός 7.500.000 ψυχών αντιτάχθηκε στην ιταμή απαίτηση των θρασύτατων Ιταλών φασιστών με τις 8 εκατομμύρια λόγχες να εκχωρηθή αμαχητί η Πατρίδα μας σε αυτούς.
Η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι μνημόσυνο. Ακόμη κι αν οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων έχουν πεθάνει είτε στο πεδίο της μάχης είτε στη διάρκεια των χρόνων έως σήμερα, οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησαν ζουν ακόμη. Και θα ζουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι με παιδεία και ήθος. Εξάλλου, αν ζούσαν οι αγωνιστές του ’40 και ήταν σήμερα εδώ, μ’ ένα χαμόγελο θα μας συναντούσαν και με μια καθαρή ματιά, στοιχεία γεμάτα ζωή και φως και όχι θάνατο και μαυρίλα. Όσοι είχαμε την ευλογία να συναντήσουμε κάποιους από αυτούς, θα το έχουμε διαπιστώσει.
Μετά το Ιστορικό ΟΧΙ και την έναρξη του πολέμου, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις ο κόσμος ξυπνούσε με τον ήχο των σειρήνων. Κηρύχτηκε επιστράτευση. Τα πανηγύρια στους δρόμους θύμιζαν μάλλον στιγμές ευτυχίας και όχι πολέμου. Όλος ο κόσμος έτρεχε να καταταγεί και να πολεμήσει. Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οι Ιταλοί έκαναν συνεχώς επιθέσεις. Όμως δεν τα κατάφεραν να σπάσουν τις Ελληνικές γραμμές. Ο Ελληνικός στρατός ξεκίνησε αντεπίθεση. ΑΕΡΑ!!! φώναζαν κ’ οι μακαρονάδες έτρεχαν όπου κι όπου. Κορυτσά, Άγιοι Σαράντα, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο. Ο μικρός στρατός που ο Μουσολίνι λογάριαζε για εύκολο αντίπαλο όχι μόνο άντεξε, αλλά κυνηγούσε τους Ιταλούς μέσα στην Αλβανία. Στους Ιταλούς στρατιώτες οι διοίκητές τους τούς έπεισαν ότι η επίθεση στην μικρή πλήν όμως έντιμη Ελλάς θα ήταν ένας περίπατος.Γι’ αυτό και κατά την άτακτη υποχώρησή τους άφησαν πίσω τους εκατοντάδες κιθάρες. Νόμιζαν ότι θα έπαιζαν καντσιονέτες, καντάτες κ’ ταραντέλες.

Ο βαρύς χειμώνας, η παγωνιά και το χιόνι που σκέπαζε τα βουνά της Πίνδου ταλαιπωρούσε αφάνταστα τους στρατιώτες των δύο αντιπάλων. Τα κρυοπαγήματα και οι θάνατοι από τις κακουχίες και τις σφαίρες ήταν πολύ συχνοί. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν ηρωικά και κατάφεραν το θαύμα.
Την άνοιξη του 1941 οι Ιταλοί προσπάθησαν πάλι να επιτεθούν. Το αποτέλεσμα ήταν πάλι το ίδιο: Αποτυχία. Τη λύση έδωσαν οι σύμμαχοι της Ιταλίας, Γερμανοί. Στις 6 Απριλίου 1941 επιτέθηκαν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Για να ακολουθήσει σε ενάμιση μήνα η μοναδική στα πολεμικά γεγονότα Μάχη της Κρήτης που σήμανε την αρχή του τέλους για την παντοδυναμία της Γερμανίας. Η αντίσταση της Ελλάδας στον άξονα οδήγησε στην καθυστέρηση της επίθεσης της Γερμανίας στην Σοβιετική ένωση και στην τελική συντριβή της.
Κάποιοι αναρωτιούνται,γιατί να αντισταθούν οι Έλληνες στη θέληση των Ιταλών; Εξάλλου, δεν ζητούσαν να μας κάνουν σκλάβους. Μια χούφτα λιμάνια και αεροδρόμια ζητούσαν και ανεμπόδιστη διέλευση. Κι όμως οι πρόγονοί μας είπαν το ΌΧΙ. Και ξεβολεύτηκαν. Και χάλασε η ήρεμη καθημερινότητά τους και σταμάτησε η προκοπή της ρουτίνας. Και χωρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες. Για μια ιδέα. Για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Κόντρα στο φασισμό και στην υποδούλωση συνειδήσεων και ανθρώπων. Ας φανταστούμε όλοι μας πώς και πόσο θα δοκιμάστηκε αυτή τους η απόφαση. Μέσα στο κρύο των βουνών της Βορείου Ηπείρου, στη μοναξιά του πολέμου. ‘Όμως εκεί αυτοί, πιστοί υπηρέτες των ιδανικών.
Γράφτηκε στην ιστορία η αντίσταση των Ελλήνων, ώστε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσώρτσιλ είπε την φράση «του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».
1940-2018. Πέρασαν από τότε 78 χρόνια. Οι εποχές άλλαξαν αλλά τα γεγονότα επαναλαμβάνονται. Επίβουλοι της Ελλάδας τότε ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Πατρίδας μας. Εχθρός του ιδίου του λαού σήμερα ένα παγκόσμιο και μισάνθρωπο σύστημα που κήρυξε τον δικό του πόλεμο στην ίδια χώρα. Στο παρελθόν τα όπλα του εχθρού ήταν συμβατικά. Τα σημερινά όπλα, παρέα με τα συμβατικά, είναι ύπουλα, σχεδόν αόρατα αλλά εξίσου καταστροφικά. Σήμερα ο πόλεμος είναι και οικονομικός, πνευματικός και ηθικός. Είναι πόλεμος κατά των αρχών, ιδεών και αξιών της φυλής μας.
Όμως οι ήρωες του έπους του ’40, κάθε τέτοια μέρα, όπως η σημερινή, προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα και αυτά είναι: η αγάπη για την ελευθερία, την μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, την συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία και το σημαντικότερο: την αγάπη στην Θεό και την Πατρίδα.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του έπους του 1940.
Τιμή και δόξα σε αυτούς που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ κ’ ΗΡΩΙΔΕΣ
του έπους του 1940
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Βασίλειος Κούρτης
Καθηγητής Μουσικής

Most Popular