Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ21 Μαρτίου 1800: Ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα).

21 Μαρτίου 1800: Ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα).

Υπογράφεται ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο Ελληνικό κράτος μετά την Άλωση.

Η Επτάνησος Πολιτεία, υπήρξε από τις 21 Μαρτίου 1800 έως τις 8 Ιουλίου 1807, ένα κρατίδιο υπό Ρωσική και Οθωμανική κυριαρχία. Το κρατίδιο αυτό δημιουργήθηκε μετά την κατάληψη των Επτανήσων από Ρωσο-Τουρκική συμμαχία.

Η Επτάνησος πολιτεία ήταν το πρώτο (έστω και μερικώς) αυτόνομο κρατίδιο σε Ελληνικά εδάφη, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς στα μέσα του 15ου αιώνα. Το 1807 με την Συνθήκη του Τιλσίτ, η Ρωσική Αυτοκρατορία παραχώρησε τον έλεγχο των νησιών στην ναπολεόντεια Γαλλία, η οποία τα κατέλαβε αλλά δεν άλλαξε την συνταγματική μορφή της Πολιτείας. Οι Βρετανοί ξεκίνησαν τότε μια εκστρατεία για να κατακτήσουν τα νησιά, από το 1809 (Κύθηρα) ως το 1814 (Κέρκυρα), με αποτέλεσμα τον σχηματισμό του αυτόνομου Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων το 1815 κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.

Ως σημαία της Επτανήσου Πολιτείας ορίστηκε να τεθεί πάνω σε κυανό ύφασμα το κίτρινο φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας κρατώντας το Ευαγγέλιο κλειστό με έναν Σταυρό, την χρονολογία 1800 και επτά λόγχες που θα συμβόλιζαν τα Επτάνησα και την συνέχεια της εξουσίας της αριστοκρατίας. Η παρουσίαση της σημαίας έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε δοξολογία στο Πατριαρχείο για την στερέωση της νέας Πολιτείας.

Most Popular