Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΏθηση στους νέους - πρόσβαση στην εργασία

Ώθηση στους νέους – πρόσβαση στην εργασία

inner_861x346_theseisergasiasΣε ένα οικονομικά εύθραυστο περιβάλλον, το οποίο έχει δημιουργήσει αρκετές δυσκολίες σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους και νέες της εποχής μας, υπάρχουν αρκετές φωτεινές εξαιρέσεις στο χώρο των επιχειρήσεων, οι οποίες μοιράζουν ελπίδα και χαμόγελα.
Πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησα και εγώ την εργασιακή μου πορεία, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, έκανα το μεταπτυχιακό μου, τελείωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και έτσι άρχισα να στέλνω βιογραφικά, μέχρι να ακούσω το πολυπόθητο «συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε». Οι καιροί τότε ήταν σαφώς πιο ευνοϊκοί για όλους και μπορούσες να βρεις στο αντικείμενο που σε ενδιέφερε, πιο άνετα δουλειά σε σχέση με τώρα.
Πάντα όμως υπάρχουν κάποια φωτεινά παραδείγματα επιχειρήσεων, οι οποίες επενδύουν στους νέους, αναδεικνύοντας και εφοδιάζοντας τους, με τα κατάλληλα προσόντα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.  Ένα παράδειγμα το οποίο αντικατοπτρίζει αυτή τη δυναμική και τάση, είναι η Coca Cola 3E με το πρόγραμμα της “Trainee Graduate Program”, στο οποίο κάθε χρόνο νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε μία εξαιρετική εμπειρία, να δουλέψουν μαζί σε ομάδες και εν τέλει όσοι περάσουν στην επόμενη φάση της αξιολόγησης, προσλαμβάνονται και εκπαιδεύονται για 2 χρόνια, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Με το τέλος του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στην εταιρεία.
Είναι ένα πρόγραμμα πρότυπο κατά τη προσωπική μου γνώμη, αφού δίνει τη δυνατότητα στους επιτυχόντες να σπουδάζουν πάνω σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, πράγμα το οποίο ίσως είναι και το ουσιαστικό πρόβλημα σε πολλούς από τους τομείς των σπουδών τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και εγώ, όπως και οι περισσότεροι θα έχουμε διαπιστώσει πως οι σπουδές μας (προφανώς και δεν αναφέρομαι σε γιατρούς ή επαγγέλματα με καθαρά πρακτική εφαρμογή των γνώσεων τους) εστίαζαν περισσότερο στη θεωρία και όχι τόσο σε πραγματικές συνθήκες εργασίας .
Θεωρώ λοιπόν το “Trainee Graduate Program”  ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο σπουδών, το οποίο συνδυάζει με σωστό τρόπο θεωρία και πράξη, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και μακάρι να αποτελέσει κίνητρο προς μίμηση και για άλλες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα, αναδεικνύοντας το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του τόπου μας, που δεν είναι άλλο από τους νέους!

Most Popular