Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που εντοπίζεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της, μια γυναίκα έχει 1 στις 8 πιθανότητες κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας, πρέπει να γνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου. Σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί.
Πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για τον καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες και είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Για να κατανοήσετε τον καρκίνο του μαστού, είναι σημαντικό να μάθετε την ανατομία του μαστού. Το μεγαλύτερο μέρος του μαστού αποτελείται από λιπώδη ιστό και μέσα σε αυτό υπάρχουν σύνδεσμοι, συνδετικός ιστός, λεμφικά αγγεία και κόμβοι και αιμοφόρα αγγεία. Σε ένα θηλυκό στήθος υπάρχουν 12-20 τμήματα μέσα του που ονομάζονται λοβοί, καθένα από τα οποία αποτελείται από μικρότερους λοβούς που παράγουν γάλα. Οι λοβοί συνδέονται με αγωγούς, οι οποίοι μεταφέρουν το γάλα στη θηλή. Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν γίνονται αλλαγές που ονομάζονται μεταλλάξεις σε γονίδια που ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη. Οι μεταλλάξεις αφήνουν τα κύτταρα να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του μαστού είναι ο καρκίνος των αγωγών, που ονομάζεται καρκίνωμα του πόρου, που αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 80% όλων των καρκίνων του μαστού. Ο καρκίνος των λοβών (λοβιακό καρκίνωμα) αποτελεί λίγο περισσότερο από το 10% των περιπτώσεων. Οι υπόλοιποι καρκίνοι του μαστού έχουν χαρακτηριστικά τόσο του πόρου όσο και του λοβιακού καρκινώματος ή έχουν άγνωστη προέλευση.
Ενώ οι γυναίκες κάτω των 40 ετών αποτελούν μόνο λιγότερο από το 5% των διαγνωσμένων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων γυναικών ηλικίας 15-34 ετών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το στήθος σας. Μάθετε την αίσθηση που έχουν και ζητήστε από τον γιατρό σας πώς να κάνετε μια σωστή αυτοεξέταση μαστού για να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πότε υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να εξεταστούν από γιατρό.
Βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε τυχόν αλλαγές στο στήθος ή εξογκώματα στον γιατρό σας. Ορισμένες ανησυχίες ασθενών απορρίπτονται επειδή είναι “πολύ νέοι” για να έχουν καρκίνο του μαστού. Αν νομίζετε ότι αισθάνεστε κάτι, αναζητήστε απαντήσεις. Μην φοβάστε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και περισσότερες πληροφορίες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό και να το μοιράζεστε με το γιατρό σας. Οι γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε σχέση με μια γυναίκα που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό. Ενημερώστε το γιατρό σας ποια μέλη της οικογένειας είχαν καρκίνο του μαστού ή άλλες παθήσεις του μαστού και πόσο χρονών ήταν όταν διαγνώστηκαν.
Τέλος, το σημαντικότερο είναι να πρέπει να κάνετε ετήσιες εξετάσεις μαστού στο γιατρό σας από τα 18 σας έτη και ετήσιες μαστογραφίες που ξεκινούν στα 40. Θα πρέπει επίσης να εξετάζετε το δικό σας στήθος κάθε μήνα, στο τέλος της εμμηνορροϊκής περιόδου. «Πρέπει να γνωρίζεις το στήθος σου καλύτερα από οποιονδήποτε!»
Σε περίπτωση που γνωρίζουμε κάποια καρκινοπαθή, είναι σημαντικό να δείξουμε αποδοχή και συμπαράσταση. Μια θετική στάση, χωρίς υπερβολές, συχνά ένα χαμόγελο, ή ένα μικρό δωράκι μπορεί να βοηθήσει σε έναν δύσκολο ψυχολογικό αγώνα. Μην ξεχνάμε πως ο καρκίνος είναι ένας εχθρός που έχει νικηθεί ξανά και ξανά.