Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΤραπεζάκια USA !

Τραπεζάκια USA !

Από το 1965 που ξεκίνησε να λειτουργεί η αμερικάνικη βάση πάνω από την Εγκλουβή, τα άδεια σιδερένια βαρέλια, μέσα στα οποία οι Αμερικάνοι εφοδιάζονταν πετρέλαιο, λιπαντικά κ.α. για τις ανάγκες λειτουργίας της μονάδας, χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή σιδερένιων τραπεζιών.

Οι κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας κυρίως, έπαιρναν τα άδεια βαρέλια και αφού έκοβαν τις δύο στρογγυλές βάσεις τους (πάτους των βαρελιών) κολλούσαν στο κάτω μέρος τους τρεις λυγισμένες (σε ημικύκλιο) λάμες κατασκευάζοντας τα μοναδικής ομορφιάς τρίποδα σιδερένια τραπεζάκια.

Τραπεζάκια με τα οποία ήταν εφοδιασμένα σχεδόν όλα τα καφενεία της εποχής. Τραπεζάκια με πόδια  ανομοιόμορφα και ασύμμετρα που σου δημιουργούσαν την αίσθηση ότι από στιγμή σε στιγμή θα γείρουν – θα «μπατάρουν». Αλλά παρότι ακόμη και το δάπεδο των καφενείων στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν κι αυτό ανομοιόμορφο, τα τραπεζάκια παρέμεναν σταθερά και η στρογγυλή επιφάνειά τους «αλφαδιασμένη».

Σε κάποιες από αυτές υπήρχε ανάγλυφη και η προέλευσή των … πάτων των βαρελιών από τα οποία ήταν κατασκευασμένα, made in USA.

Τη δεκαετία του 1980 όταν η Ελλάδα είχε χωριστεί στα δύο, με τους μισούς σχεδόν Έλληνες να υποστηρίζουν τη Ν.Δ. και τους άλλους μισούς το ΠΑΣΟΚ, σε αρκετά χωριά και του νησιού κάποια καφενεία «βάφτηκαν» μπλε ή πράσινα, φιλοξενώντας αντιστοίχως τους οπαδούς της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ. Την … κομματικοποίηση δεν απέφυγαν και τα σιδερένια τραπεζάκια που  βάφτηκαν και αυτά στα ίδια χρώματα, πράσινα και μπλε.

Σήμερα, κάποια που διασώζονται ακόμη κοσμούν  παραδοσιακά καφενεία της ορεινής Λευκάδας ή «μερακλήδικες» αυλές σπιτιών ανασύροντας από τη μνήμη όμορφες αλλά και δύσκολες εποχές.

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»

 

 

Most Popular