Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΤο 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας ‘Αγγελος Σικελιανός’ συμμετείχε στην εβδομάδα ERASMUS

Το 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας ‘Αγγελος Σικελιανός’ συμμετείχε στην εβδομάδα ERASMUS

Με ιδιαίτερη χαρά το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Λευκάδας ‘Άγγελος Σικελιανός’ συμμετείχε στις εργασίες της εβδομάδας ERASMUS (ERASMUS DAYS) που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για την προώθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ (από τις 09/10 έως και τις 14/10/2023). Για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής εκπαιδευτικής δράσης συνεργάστηκαν φορείς όπως: Εurope Direct Ιονίων Νήσων, ΙΚΥ, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δήμο Κεν. Κέρκυρας, Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, etwinning, Σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων κ.ά.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κ. Πέτρος Δ. Αγγελόπουλος, προσκάλεσε την Πρόεδρο του Επιστημονικού και Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠ.Ε.Σ.) Αν. Καθηγήτρια, Ευγενία Αρβανίτη και την Διευθύντρια του Σχολείου, κα. Νίκη Κατωπόδη, να παρουσιάσουν μια σύντομη εισήγηση και να συμμετάσχουν στις εργασίες της στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 στην αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας.

Η Πρόεδρος του Σχολείου αναφέρθηκε στο όραμα του σχολείου που είναι «να βοηθήσει ΌΛΑ τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, να διαμορφώσουν κριτική στάση και ενεργό συμμετοχή στα κοινά, και να κοινωνικοποιηθούν με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα». Απώτερος στόχος του σχολείου όπως τόνισε είναι να εκπαιδεύσει τους/τις μαθητές/τριες να γίνουν παραγωγοί και δημιουργοί γνώσης. Η κα Αρβανίτη χαρακτήρισε τη λειτουργία του σχολείου, κατά τα δύο χρόνια που λειτουργεί ως Πειραματικό, ως απολύτως επιτυχημένη καθώς έχει δημιουργηθεί μια ενεργή κοινότητα μάθησης και δράσης. Αυτή η κοινότητα των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, καινοτομία, δημιουργικότητα και κοινωνικό πειραματισμό. Για παράδειγμα ανέφερε την έκθεση φωτογραφίας, «ο κόσμος μέσα από τα μάτια των εφήβων»  στην οποία οι μαθητές/τριες του σχολείου παρουσίασαν στην αίθουσα Τέχνης «ΜΑΡΚΑ».

Επιπλέον το σχολείο έχει δημιουργήσει πολλαπλούς ομίλους Αριστείας, μάθησης και δράσης στους οποίους οι μαθητές/τριες αποκτούν νέες και σύγχρονες δεξιότητες και μάλιστα διεθνοποιούν τις γνώσεις τους με τη συμμετοχή τους σε πολλά διεθνή προγράμματα, ημερίδες και συνέδρια. Η διεθνής αυτή διασύνδεση ενθαρρύνει τους μαθητές να αντιληφθούν ότι είναι παγκόσμιοι πολίτες και ότι αυτή η διεθνής ιδιότητα συνδυάζεται χωρίς κανένα πρόβλημα με την εθνική και την τοπική τους ταυτότητα. Τέλος, το σχολείο καταγράφει σημαντική κοινωνική προσφορά και εθελοντικές δράσεις.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος, όλη αυτή η δυναμική πορεία του σχολείου στηρίζεται στο καταρτισμένο εκπαιδευτικό δυναμικό, στην παράδοση που έχει δημιουργηθεί αλλά και στην ηγεσία του σχολείου παρελθούσα (κ. Κώστας Αραβανής) και τωρινή (κα Νίκη Κατωπόδη).

Για να συνεχιστεί η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης το σχολείο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών στις 8 Μαρτίου 2023. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα παράσχει παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη, μεγαλύτερες δυνατότητες διεθνούς διασύνδεσης και συμμετοχής σε προγράμματα ERASMUS (κινητικότητας και ερευνητικά), σεμινάρια επαγγελματικής μάθησης εκπαιδευτικών, αρωγή για διοργάνωση συνεδρίων και τέλος, θα συμβάλει στην διεξαγωγή εκπαιδευτικής έρευνας για θέματα που ενδιαφέρουν το σχολείο.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η Πρόεδρος του ΕΠ.Ε.Σ. οριοθέτησε το πλαίσιο μελλοντικών στόχων/δράσεων του σχολείου τονίζοντας ότι «χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην ευημερία και την ψυχική ανθεκτικότητα των μετόχων της κοινότητας του σχολείου μας» καθώς ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με πολλαπλές κρίσεις, δυστοπίες, ανασφάλειες, μεγάλες ανισότητες και ευμεταβλητότητα». «Πρώτα από όλα θα είναι οι ανάγκες των μαθητών/τριών μας», είπε. Ενώ τόνισε ότι η έμφαση της εκπαιδευτικής προσπάθειας θα πρέπει να είναι “η Ποιότητα, η Καινοτομία και η Διεπιστημονικότητα ώστε να επιτευχθεί η διεθνοποίηση της γνώσης στο σχολείο (internationalization at home)”. “Αυτή η ποιότητα” συμπλήρωσε “απαιτεί και μια διδασκαλία της συμπερίληψης, της διαφοροποίησης, του μετασχηματισμού και της αναστοχαστικότητας. Επίσης απαιτεί διαπολιτισμική ικανότητα, επικοινωνία και διάλογο κάτι που θα εισφέρει στην μαθητική και εκπαιδευτική Κινητικότητα, αλλά και στην περισσότερη διεθνή διασύνδεση και έρευνα”.

Η Πρόεδρος του ΕΠΕΣ κατέληξε ότι “το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ “Αγγελος Σικελιανός” προτίθεται να αποκτήσει μεγαλύτερο κοινωνικό/εκπαιδευτικό αποτύπωμα στη Λευκάδα και να λειτουργήσει ως ένας κόμβος μάθησης (learning hub) για όλα τα σχολεία ώστε να επιτυγχάνεται ο διαμοιρασμός της γνώσης και των καλών πρακτικών”.

Τις εργασίες της εβδομάδας μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο  https://www.youtube.com/@pdeionion 

Most Popular