Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΤο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ορθόδοξη διδασκαλία στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ορθόδοξη διδασκαλία στη σύγχρονη κοινωνία.

 Μία εμπεριστατωμένη εργασία συνέταξε ομάδα θεολόγων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την καθοδήγηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η εργασία φέρει τον τίτλο ‘’’Ὑπέρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς. Το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας’’.

Τον Ιούνιο του 2017 ο Οικουμενικός Πατριάρχης διόρισε μία ειδική επιτροπή θεολόγων με σκοπό να ετοιμάσει ένα θεολογικό κείμενο σχετικό με την κοινωνική διδασκαλία της ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην εργασία συμμετέχουν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές θεολογίας φημισμένων ανά τον κόσμο Θεολογικών Σχολών, μεταξύ των οποίων ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη για περιβαλλοντικά θέματα π. Ιωάννης Χρυσαυγής, David Bentley Hart (Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών, Πανεπιστήμιο Notre Dame), George Demacopoulos (Πανεπιστήμιο Fordham), Aristotle Papanikolaou (Πανεπιστήμιο Fordham), James Skedros (Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης), Θεόδωρος Γιάγκου (Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.)κ.ά..

Όπως σημειώνεται στον πρόλογο του κειμένου, ‘’Η Ορθόδοξη Εκκλησία ζει σήμερα μέσα σε μία τεράστια ποικιλία πολιτιστικών και ιστορικών συνθηκών, όπου επικρατούν σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες και παραδόσεις’’. Το κείμενο αναφέρεται στην παρουσία της Εκκλησίας στο δημόσιο χώρο, στην πορεία της ανθρώπινης ζωής και στο αγιασμό του όλου ανθρώπου, στη φτώχεια, τον πλούτο, την αστική δικαιοσύνη, τον πόλεμο, την ειρήνη, τη βία, τις οικουμενικές σχέσεις και τις σχέσεις με τις άλλες θρησκείες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την επιστήμη, την τεχνολογία και το φυσικό περιβάλλον, αποτυπώνοντας τον γνήσιο πατερικό κι ευαγγελικό λόγο με τόλμη και παρρησία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό την οξυδέρκεια και διεισδυτική ματιά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εξακολουθεί να φέρνει τον πατερικό κι ευαγγελικό λόγο, καθώς και την παράδοση της Εκκλησίας στις μέρες μας, απομυθοποιώντας την εικόνα της Εκκλησίας ως μουσειακό έκθεμα με έναν ξεπερασμένο για την εποχή μας λόγο και ως θεατή των παγκοσμίων εξελίξεων, αποδεικνύοντας πως η Εκκλησία έχει λόγο και ρόλο στις σύγχρονες εξελίξεις που διαδραματίζονται στην κοινωνία των ανθρώπων. Η εργασία αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια κατηρτισμένων θεολόγων και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η παρουσίαση της.

 

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Κληρικός Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων

Most Popular