Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΑΤιμήθηκε η μνήμη των Προσφύγων στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας

Τιμήθηκε η μνήμη των Προσφύγων στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας

Την περασμένη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο ιστορικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας με τον σεβασμό και τη δωρική λιτότητα που επιβάλλει η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τιμήθηκε η μνήμη των πεντέμισι χιλιάδων Προσφύγων που έφτασαν από τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922 στο νησί της Λευκάδας και στο Κάστρο της.

Κατ’ αρχάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την οποία αφ’ ενός εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Χρυσοστόμου μητρ. Σμύρνης και των λοιπών κληρικών και λαϊκών Μαρτύρων της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού και του Ποντιακού Ελληνισμού και αφ’ ετέρου  μνημονεύθηκαν οι Πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Φρούριο σ’ εκείνη τη σημαδιακή για τον Ελληνισμό συγκυρία, ορισμένοι μάλιστα εγκαταστάθηκαν σε αυτό για περισσότερο από μια δεκαετία.

Κατά τη Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε η ειδική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εν λόγω επέτειο, ενώ ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης αναφέρθηκε δι’ ολίγων στην εγκατάσταση των προσφύγων το 1922 στο Κάστρο, στους κληρικούς που τους συνόδευαν και τέλεσαν ιερά Μυστήρια γι’ αυτούς τις ώρες της προσφυγιάς και γενικά στο πώς η Αγία Μαύρα και το εκκλησάκι της λειτούργησαν γι’ αυτούς ως λιμάνι και καταφύγιο.

Εκτός των κληρικών που συλλειτούργησαν με τον Σεβασμιώτατο, στην Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο που ακολούθησε συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας κ. Ανδρέας Κτενάς, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας κυρία Ολυμπία Βικάτου και ικανός αριθμός συμπολιτών μας, που είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου από την ίδια την κυρία Προϊσταμένη.

Η κυρία Βικάτου αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία του Κάστρου, επεσήμανε in situ σημεία ιδιαίτερου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έδειξε κτίσματα όπου μαρτυρείται η εγκατάσταση προσφύγων το 1922 και ενημέρωσε όσους παρακολούθησαν την ξενάγηση για το σημαντικό έργο ανάδειξης του Κάστρου και αποκατάστασης – αξιοποίησης τμημάτων του, ώστε να είναι λειτουργικό και προσβάσιμο στους ολοένα αυξανόμενους επισκέπτες του.

Με την απέριττη αυτή εκδήλωση η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος εκπλήρωσαν το οφειλόμενο χρέος τιμής προς τους Ποντίους και Μικρασιάτες που διασώθηκαν από τις Συμπληγάδες της Ιστορίας και κατέφθασαν Πρόσφυγες στο νησί μας.

Most Popular