Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓΝΩΜΕΣΤα φρένα είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός οχήματος.Θα πρέπει να ελέγχονται...

Τα φρένα είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός οχήματος.Θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και οποιοδήποτε πρόβλημα στο πλαίσιο τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως.


Εξαρτήματα του δίσκου φρένων:

Το σύστημα δισκόφρενων αποτελείται από πολλά διαφορετικά εξαρτήματα, αλλά στην πιο βασική του λειτουργία, το σύστημα αποτελείται από:

 • Ένας δίσκος/ροτέρ
 • Μια δαγκάνα φρένου 
 • Τακάκια φρένων

 Λειτουργία του δίσκου:

Τα δισκόφρενα είναι σαν τα φρένα του ποδηλάτου. Στο σημείο που εφαρμόζεται ο παράγοντας πίεσης στον διακόπτη,  τραβάει μια μεταλλική χορδή η οποία συνθλίβει τις δύο δαγκάνες μεταξύ τους προκαλώντας λείανση μεταξύ των ελαστικών μαξιλαριών και της μεταλλικής άκρης του ελαστικού. 

Επιπλέον, σε ένα όχημα, όταν εφαρμόζεται ένας παράγοντας πίεσης στο πεντάλ του φρένου, αυτό τροφοδοτεί ρευστά μέσω κυλίνδρων και κυλίνδρων για να συνθλίψει τα μαξιλάρια των φρένων μεταξύ τους. 

Σε ένα δισκόφρενο, τα μαξιλάρια των φρένων πιέζουν τον ρότορα και όχι τον τροχό και η ισχύς αποστέλλεται με δύναμη και όχι μέσω ενός συνδέσμου. Η τριβή μεταξύ των μαξιλαριών και της πλάκας χαλαρώνει το όχημα προς τα κάτω και ο κύκλος ζεσταίνεται. 

Τα περισσότερα σημερινά οχήματα έχουν κυκλικά φρένα στους μπροστινούς τροχούς και ορισμένα ανώτερα οχήματα έχουν φρένα με πλάκες σε κάθε έναν από τους τέσσερις τροχούς.


BΤα τακάκια είναι ένα τμήμα των δισκόφρενων που χρησιμοποιούνται σε οχήματα και σε διάφορες εφαρμογές. Τα τακάκια φρένων αποτελούνται από χαλύβδινες πλάκες στήριξης με υλικό λείανσης συνδεδεμένο με την επιφάνεια που αντικρίζει το ρότορα του δισκόφρενου.


Πηγή εικόνας ιστότοπου καταστήματος antallaktikaexartimata.gr


Συντήρηση των τακακιών φρένων:

Η κατάλληλη υποστήριξη των τακακιών φρένων δεν είναι απλώς βασική για την υποστήριξη της διάρκειας ζωής του οχήματός σας, αλλά επιπλέον για την ευημερία σας ως οδηγός ή ταξιδιώτης. Βασικά, τα φρένα του οχήματός σας είναι αυτά που σας επιτρέπουν να στρίψετε και να σταματήσετε. 

Πώς θα συνειδητοποιήσετε πότε είναι η ιδανική ευκαιρία για μια αλλαγή; 

 • Επίμονος θόρυβος τριβής που συνοδεύει την επιβράδυνση του καθενός σας 
 • Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης αισθάνεστε τρέμουλο στο κάθισμα του οδηγού ή το όχημα “τραβάει” ανομοιόμορφα 
 • Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μείωση του υγρού των φρένων 
 • Σε περίπτωση που καταλάβετε ότι η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος έχει επεκταθεί
  Στερέωση και αντικατάσταση των τακακιών φρένων:

Δεν προτείνεται η επιδιόρθωση του κούτσουρου. Σε περίπτωση που είναι ελαττωματικό, το εξάρτημα θα πρέπει να αντικατασταθεί, επίσης λόγω του ότι το κόστος του είναι γενικά χαμηλό. Η αντικατάστασή του επιτρέπει την αύξηση της διάρκειας ζωής των πλακών, αλλά και ολόκληρου του μηχανισμού επιβράδυνσης. Έχοντας ορισμένες βασικές συσκευές προσβάσιμες, η αντικατάσταση των πρέμνων θα πρέπει επίσης να είναι ελεύθερη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ακολουθηθεί η συνοδευτική μεθοδολογία: 

 • Τραβήξτε το χειρόφρενο και σηκώστε το όχημα
 • Αφαιρέστε τον τροχό
 • Εξάλειψη των πείρων στερέωσης και των οδηγών
 • Χρησιμοποιώντας μια τσιμπίδα και ένα κατσαβίδι, “πνίξτε” τους κυλίνδρους μέσα στους θαλάμους της βοήθειας και εξαλείψτε το τμήμα που πρόκειται να αντικατασταθεί.
 • Λιπάνετε τους πείρους των οδηγών με λάδι και παίζετε τα μέσα που απεικονίζονται παραπάνω στο αίτημα του διακόπτη

Most Popular