Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ : “Η Λευκάδα πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Να αρχίσουμε να...

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ : “Η Λευκάδα πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Να αρχίσουμε να μιλάμε για την επόμενη μέρα με συνεργασία και συνεννόηση.”

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μιλάει για όλους και για όλα σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Κύριε Σκιαδαρέση, το όνομα σας ακούγεται πολύ έντονα για το Δήμο Λευκάδας. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: θα είστε υποψήφιος δήμαρχος;

Είναι τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για μένα το γεγονός ότι υπάρχουν πολίτες της Λευκάδας που μου ζητούν να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Γιατί ξέρω ότι το κάνουν με την καρδιά και την ψυχή τους, ξέρω ότι έχουν τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα για τον τόπο τους.
Στη ζωή μου έχω μάθει να συνθέτω, να ενώνω και να δημιουργώ. Πιστεύω στη σκληρή δουλειά και προσπάθεια.
Δεν είμαι από πολιτικό τζάκι ούτε γόνος πολιτικής οικογένειας. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, έχω δουλειά.
Είμαι ένας ενεργός πολίτης αυτού του νησιού, ζω στη Λευκάδα, με την οικογένειά μου, εδώ σε αυτό το τόπο έχτισα τη δουλειά μου, το ενδιαφέρον μου για το νησί δεν είναι συγκυριακό και δεν συνδέεται με υπολογισμούς. Είναι μόνιμο και διαρκές.

Αν είστε υποψήφιος θα διεκδικήσετε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας;

Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου από το Επιμελητήριο αλλά και την αντίληψη που έχω διαμορφώσει για την αυτοδιοίκηση.
Είναι γνωστό ότι πολιτικά και ιδεολογικά ανήκω στο φιλελεύθερο χώρο, όλοι το γνωρίζουν και ποτέ δεν το έχω κρύψει.
Στο Επιμελητήριο όμως πήραμε 73%, πιστεύει κανείς ότι αυτό είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στη Λευκάδα; Όχι βέβαια.
Μας ψήφισαν επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νησιού από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οι άνθρωποι αυτοί δεν ψήφισαν κόμμα, στήριξαν μια πρόταση για τη στήριξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Λευκάδα, επιβράβευσαν ένα έργο που ήδη έγινε και ήταν ορατό σε όλους τα τελευταία έξι χρόνια.
Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει μια σοβαρή πρόταση, ένα έργο και ένα σχέδιο για το αύριο, οι πολίτες το στηρίζουν. Αφήνουν στην άκρη την κομματική ή ιδεολογική τους ταυτότητα και ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Λευκάδα του αύριο: η συνεργασία, η συνεννόηση και η συμφωνία σε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τον τόπο μας να κάνει ένα βήμα μπροστά.
Εγώ σε αυτές τις αρχές πιστεύω.
Νομίζω ότι τα ίδια τα κόμματα επιβάλλεται να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με θεσμούς όπως τα Επιμελητήρια ή η αυτοδιοίκηση. Να δώσουν χώρο στην κοινωνία των πολιτών για να εκφραστεί. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Μητσοτάκης δείχνει να αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη, θεωρώ δεδομένο ότι θα απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από κομματικές εξαρτήσεις και μαζί θα απελευθερωθούν νέες και δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις.

Υπάρχουν όμως και άλλοι μνηστήρες για το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ.Σολδάτος, πρώην βουλευτής αλλά και ο κ. Μελάς.

Είναι θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες. Ο κ.Σολδάτος και ο κ.Μελάς είναι άνθρωποι που τιμήθηκαν από τους πολίτες, δοκιμάστηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση για χρόνια και τους σέβομαι απόλυτα.
Δεν θα ακούσετε από μένα κακό λόγο, ο κ.Σολδάτος είναι φίλος μου, δεν θα μπω ποτέ σε κανένα πεδίο άγονης αντιπαράθεσης χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.
Η Λευκάδα πρέπει να κοιτάξει μπροστά.

Πως κρίνετε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής;

Η τελική κρίση ανήκει πάντα στους πολίτες. Δεν είμαι από αυτούς που λειτουργούν μηδενιστικά, αντιλαμβάνομαι και την προσπάθεια αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Για να έχει όμως αποτέλεσμα μια προσπάθεια, πρέπει να στηρίζεται σε ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο, πρέπει να έχει αποδέκτη τον απλό πολίτη.
Στη Λευκάδα πρέπει να σταματήσουμε να διαπιστώνουμε τι δεν έγινε ή τι έγινε λάθος. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτά που μπορούν να γίνουν και είναι στο χέρι μας. Να αρχίσουμε να μιλάμε για την επόμενη μέρα που πρέπει να στηρίζεται σε ένα νέο και τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο.

Μιλάτε για ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη Λευκάδα. Ποιοι είναι οι άξονες αυτού του σχεδίου και τι θα σημαίνουν για το νησί.

Η Λευκάδα πρέπει να μπει στο χάρτη των τουριστικών προορισμών. Και αυτό δεν είναι ένα ευχολόγιο, απαιτεί συγκροτημένο σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.
Τουριστικός προορισμός σημαίνει πλούτος για όλους, δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας όλων σε κάθε γωνιά του νησιού. Με ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για την προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Δημιουργούνται νέες υποδομές, ενισχύονται και ο πρωτογενής τομέας αλλά και η μεταποίηση.
Τουριστικός προορισμός σημαίνει αναβάθμιση του τομέα των μεταφορών, νέες υποδομές και βελτίωση του οδικού δικτύου αλλά και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διανοίγονται με την αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο, με την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους που θα απογειώσουν τον τουρισμό μας.
Η Λευκάδα πρέπει να αποκτήσει αυτό που δεν έχει σήμερα: ταυτότητα. Και υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις στο νησί μας που μπορούν να δώσουν ταυτότητα τουριστικού προορισμού στη Λευκάδα. Η προσπάθεια του Επιμελητηρίου για τη διαμόρφωση ενός brand name για τη Λευκάδα και για την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών , είναι μόνο η αρχή.

Κράτησα μια φράση σας: συνένωση δυνάμεων. Μέχρι που φτάνουν τα όρια της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων. Με ποιους θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης;

Είμαι μακριά από τη λογική των αποκλεισμών, θέλω να απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες.
Στο Επιμελητήριο δουλεύουμε μαζί και προωθούμε κοινούς στόχους με ανθρώπους που ανήκουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, από τη Δεξιά ως την Αριστερά.
Αυτό λέει κάτι. Αποτυπώνει μια άλλη αντίληψη, γιατί στη Λευκάδα δεν περισσεύει κανείς, το νησί μας χρειάζεται όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους, όλους όσους μπορούν να προσφέρουν.
Ο δικός μου στόχος είναι η Λευκάδα να διευρύνει, καθημερινά, τα όρια της συνεργασίας και της συναίνεσης, να χτίσουμε νέους κώδικες και να υιοθετήσουμε νέα πρότυπα συμπεριφοράς.
Δεν έχει σημασία τι ψήφιζε κάποιος χθες. Σημασία έχει να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί αύριο για τον τόπο μας.

Το Επιμελητήριο αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες από κάποιους θεωρείται ότι κινούνται ανταγωνιστικά προς το Δήμο. Τι απαντάτε;

Κακώς δημιουργείται αυτή η εντύπωση. Το Επιμελητήριο δεν υποκαθιστά το Δήμο ούτε λειτουργεί ανταγωνιστικά.
Οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε έχουν στόχο την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, τη βελτίωση της εικόνας του. Δεν πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να έχει διαφορετικούς στόχους.
Το Επιμελητήριο είναι ένας θεσμός, ένας κοινωνικός εταίρος που έχει το δικό του διακριτό ρόλο, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την εικόνα του νησιού μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται τα μέλη του. Ο Δήμος και οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νησιού πρέπει να έχουν στενή συνεργασία. Το πιστεύω απόλυτα.
Εκεί που ο Δήμος έχει αντικειμενική αδυναμία, το Επιμελητήριο θα πρέπει να έρχεται αρωγός. Για παράδειγμα, ο στολισμός της πόλης και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν από το Επιμελητήριο για να μην θεωρούν κάποιοι ότι κινείται ανταγωνιστικά προς το Δήμο; Θέλουμε μια σκοτεινή και απρόσωπη Λευκάδα τις ημέρες των Χριστουγέννων;
Επίσης όπως ξέρετε τα προηγούμενα χρόνια που μας το επέτρεπε ο Επιμελητηριακός Νόμος, το Επιμελητήριο είχε οδοκαθαριστές σε Νυδρί, Βασιλική και Άγιο Νικήτα κάθε καλοκαίρι για να βοηθήσει την κατάσταση. Δεν θα έπρεπε να το κάνουμε;
Πρέπει να φύγουμε από αυτές τις λογικές. Όποιος έχει τη δυνατότητα πρέπει να βοηθά τον τόπο, όλοι σε αυτό τον τόπο ζούμε.

Η επανεκλογή σας και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό στη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου, τι σημαίνει; Αποτελεί πρόκριμα για να διεκδικήσετε το Δήμο;

Είμαι Πρόεδρος όχι μόνο του 73% των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που με ψήφισαν αλλά και αυτών που έκαναν άλλη επιλογή.
Την επόμενη μέρα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Σέβομαι απόλυτα το θεσμό του Επιμελητηρίου αφού έχω και μία κορυφαία θεσμική θέση, τη θέση του Προέδρου όλων των νησιωτικών επιμελητηρίων της χώρας. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το Επιμελητήριο ως όχημα για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών.
Το Επιμελητήριο αποτελεί το κορυφαίο συλλογικό όργανο των επαγγελματιών και επιχειρηματιών της Λευκάδας, είναι πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις και έτσι θα συνεχίσει.
Είναι δεδομένο όμως ότι θα συνεχιστούν και οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου για τη Λευκάδα μας.

 

Most Popular