Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΣυνέντευξη Λιλής Καραβία στο Γιώργο Γαβρίλη:”θα είμαι υποψήφια δήμαρχος στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές...

Συνέντευξη Λιλής Καραβία στο Γιώργο Γαβρίλη:”θα είμαι υποψήφια δήμαρχος στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές”

Κυρία Καραβία καλησπέρα σας, νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που επιτέλους γνωριζόμαστε , έπειτα από πολλά χρόνια, παρουσίας σας στην κοινωνική αλλά και πολιτική ζωή της Λευκάδας. Με “πλούσιο” βιογραφικό Αρχιτέκτων -Μηχανικός στο επάγγελμα, υπηρετήσατε και το ελεύθερο επάγγελμα, αλλά και ως μηχανικός του δημοσίου και βεβαίως και ως σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Παιδείας στους Υπουργούς Αλέκο Παπαδόπουλο, Κώστα Στεφανή και Ανδρέα Λοβέρδο. Συνταχθήκατε με πείσμα στην κατασκευή του νέου Νοσοκομείου , κόντρα στις “Κασσάνδρες” που ήθελαν το έργο να μην υλοποιείται ,ή να υλοποιείται αλλού.

Ερώτηση :Τελικά το Νέο Νοσοκομείο είναι εν λειτουργία και προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους Λευκαδίτες, τι σας έμεινε πιο έντονα από εκείνη την περίοδο και είστε ικανοποιημένη σήμερα από το τρόπο λειτουργίας και την στελέχωσή του;

Απάντηση: Κύριε Γαβρίλη, ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω σε σας γιατί είστε και ο πρώτος που μου το ζήτησε .Ναι τότε εκτός των άλλων δρομολογήσαμε με τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας . Με την θέση που είχα ως Ειδικός Σύμβουλος στον Υπουργό για ζητήματα χρηματοδοτήσεων και υλοποίησης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ,αλλά και με εποπτεία που ασκούσα στην ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, κατάφερα να δρομολογήσω και να χωροθετήσω στην Λευκάδα το Νέο Νοσοκομείο. Δεν ξέχασα ποτέ τον πρώην Υπουργό Γιώργο Κτενά πολύ φίλο της οικογένειας μου, ν’ αγωνίζεται για την κατασκευή αυτού του Νοσοκομείου, αλλά ποτέ να μην γίνεται τίποτα. Εγώ με ένα τρόπο του το υποσχέθηκα και δεν ήθελα με κανένα τρόπο να γίνει το Νοσοκομείο στην Πρέβεζα, αλλά ούτε και να στηρίξω την ανακαίνιση του παλιού Νοσοκομείου.

Το παλιό Νοσοκομείο έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί και ο χώρος να αποδοθεί στην πόλη της Λευκάδας ,ως χώρος πράσινου συνέχεια του Ανθώνα και ένα τμήμα ως χώρος στάθμευσης. Το κάναμε στα Χανιά με την κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου αλλά και αλλού. Επωφελήθηκα από την μελέτη που ξεκίνησε από την ΝΔ με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και βεβαίως με τις ενέργειες του τότε βουλευτή Θόδωρου Σολδάτου. Εμείς στο Υπ. Υγείας με την ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ ολοκληρώσαμε τις μελέτες και εντάξαμε στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων το έργο ,οικοδομικά και εξοπλισμό προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ και δημοπρατήσαμε. Παλαίψαμε , αγωνίστηκα να κατασκευαστεί στη Λευκάδα.

Θυμάμαι στις εκλογές του 2012 στοιχημάτιζαν ότι δεν θα γίνει κι εγώ τους έλεγα ότι και πόλεμος να γίνει ,το Νοσοκομείο Λευκάδας θα γίνει και έγινε.

Αυτό ακούστηκε τότε στην ομιλία μου στην Κεντρική Πλατεία.

Δεν είμαι όμως ικανοποιημένη από την στελέχωσή του. Το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει άριστο ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό αλλά δεν επαρκεί. Έγιναν πολλές ενέργειες μόνο που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν γίνεται η μισή καρδιά του Νοσοκομείου η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (έχει έξι κρεβάτια ΜΕΘ με πλήρη υποδομή) να μην λειτουργεί.

Θα κάνω ότι μπορώ για την στελέχωσή του, θα κάνω ότι μπορώ για τα Περιφερειακά Ιατρεία και για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής όπως έκανα και στο παρελθόν και θα βοηθήσω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόσο στις υποδομές όσο και στην λειτουργία που την γνωρίζω πολύ καλά.

Έχω ήδη ξεκινήσει ενέργειες για τον γιατρό στον Καστό.

Ερώτηση : Είμαστε περίπου έξι μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, πρώτοι εμείς αναρτήσαμε το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς σας για τον δήμο της Λευκάδας, έκτοτε η φημολογία περί της απόσυρσης της υποψηφιότητάς σας , λόγω αδυναμίας στελέχωσης ψηφοδελτίου οργιάζει. Τελικά κα Καραβία θα είστε υποψήφια;

Απάντηση: Θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος βεβαίως, θα διεκδικήσω τον Δήμο Λευκάδας γιατί αποφάσισα όλη αυτή την εμπειρία και τις γνώσεις τόσων χρόνων να τις διοχετεύσω στην μικρή μου πατρίδα που την αγαπώ τόσο πολύ!

Θα ανακοινώσω και επίσημα την υποψηφιότητά μου μετά τις Εθνικές Εκλογές. Ταυτοχρόνως κάνω κάλεσμα σε όλες τις Λευκαδίτισσες και τους Λευκαδίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου μέσα από ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για το καλό της πατρίδας μας ,για να κάνομε πράξη όλα αυτά τα πολλά που έχει ανάγκη η Λευκάδα.

 Ερώτηση : Ποια κατά την γνώμη σας είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει μία προσωπικότητα ώστε ν΄ ανταπεξέλθει στην θέση του/της δημάρχου Λευκάδας το 2023;

Απάντηση: Αυτό που συναντά κανείς σε όλο το νησί ,αλλά και στον Καστό και στον Κάλαμο , είναι μια απογοήτευση και στεναχώρια του κόσμου για τα κοινά. Είναι προφανές ότι οι τελευταίες δημοτικές αρχές το έχουν προκαλέσει .

Είμαι όμως πεπεισμένη ότι ο κόσμος της Λευκάδας δεν θα επαναφέρει στον Δήμο αποτυχόντες Δημάρχους. Όταν λέω αποτυχόντες δεν εννοώ μόνον εκλογικά, αλλά αποτυχόντες στη συνείδηση του κόσμου για το έργο τους.

Η Λευκάδα με τα χιλιάδες προβλήματα που έχει ,από την λακκούβα έξω από το πορτόνι μου, που με κάνει μούσκεμα κάθε φορά που βγαίνω χρόνια τώρα όταν βρέχει, μέχρι την υποθαλάσσια που απ’ότι ακούω δρομολογείται, έχει ανάγκη από Δήμαρχο που θέλει πραγματικά να προσφέρει, να έχει έγνοια για τους πολίτες, να είναι δίπλα τους, να έχει εμπειρία και γνώσεις, ώστε να μπορεί να βελτιώσει υποδομές και να υλοποιήσει καινούργιες, ν’ ασχολείται με το κάθε πρόβλημα και να δίνει λύσεις, να ακούει και να συνεργάζεται.

Η Λευκάδα θέλει δήμαρχο ικανό ,να ξέρει από διοίκηση, να στηρίζει και να καθοδηγεί τους υπαλλήλους και όχι να ακούει μόνον τους δημοτικούς συμβούλους, να ξέρει ο ίδιος και να δίνει την κατεύθυνση.

Θέλει Δήμαρχο επιχειρησιακό, ικανό, αποτελεσματικό, να παίρνει γρήγορες αποφάσεις , να υλοποιεί και να εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον. Ο Δήμος δεν είναι ΑΕ, δεν είναι ιδιωτική εταιρεία.

Κύριε Γαβρίλη πιστεύω ακράδαντα ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα ο Δήμος, με την αταξία και το χάος που έχει δημιουργηθεί από το πιο μικρό πρόβλημα πχ σε ένα χωράφι κάποιου ,μέχρι έργα σαν την υποθαλάσσια ζεύξη, η Λευκάδα έχει ανάγκη από Δήμαρχο Μηχανικό με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ερώτηση: Σε πρόσφατο άρθρο σας στα social media εκφράζεται ανησυχία και μεγάλη αγανάκτηση για τον τρόπο και την κατεύθυνση που (δεν) αναπτύσσεται η Λευκάδα, τι πάει στραβά , που είναι το λάθος ; Για παράδειγμα τι θα κάνατε εσείς με το Τουριστικό Περίπτερο.

Απάντηση: Το Τουριστικό Περίπτερο πονεμένη ιστορία. Έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους γα να σταματήσει αυτό που μεθόδευαν. Εκεί στο Κάστρο που πηγαίναμε για μπάνιο από τότε που είμαστε μικρά, σε αυτή την αμμουδιά και την θάλασσα της καρδιάς μας ,εκεί που έχει γραφτεί η ιστορία και η μνήμη της κάθε Λευκαδίτισσας και του κάθε Λευκαδίτη ( ένας πραγματικός Λευκαδίτης Δήμαρχος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και νοιάζεται και ξέρει τους πολίτες αυτής της πόλης, δεν θα τόλμαγε ποτέ να μεθοδεύσει εκεί «επενδύσεις» κ.α.) θα έπρεπε να γίνει μια μελέτη αποκατάστασης και να κατασκευαστεί με φορέα υλοποίησης τον Δήμο με την ίδια χρήση όπως παλιά ,δηλαδή καφετέρια, αναψυκτήριο, εστιατόριο και κατόπιν να γίνει μίσθωση σε έναν ιδιώτη να το λειτουργήσει. Έχομε άπειρα παραδείγματα σε όλη την χώρα εμείς γιατί δεν μπορούμε? Μπορούμε.!! Παρ’ όλα αυτά βγάλανε τον κόσμο στους δρόμους στραπατσάρανε ανθρώπους, αναγκάσανε άλλους να παραιτηθούν κλπ.

Ερώτηση: Στις τελευταίες τουλάχιστον τρεις αναμετρήσεις που εγώ θυμάμαι, αρκετά προβλήματα έρχονται και ξανάρχονται στις προεκλογικές συζητήσεις , εν ολίγοις διαιωνίζονται , ψάχνοντας μια οριστική λύση , ένα τέτοιο είναι το ζήτημα των απορριμμάτων, όπου η λύση του δεματοποιητή δείχνει σήμερα ξεπερασμένη , πως σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα και ν΄ αποφύγετε το εξοντωτικό τέλος ταφής που μαζί με το κόστος της μεταφοράς στον ΧΥΤΑ Παλαίρου , εκτινάσσει τα ανταποδοτικά τέλη σε βάρος των δημοτών;

Απάντηση : Ξέρετε κάτι πολύ σημαντικό θα ήταν η αύξηση της Ανακύκλωσης, δηλαδή χωριστή συλλογή αποβλήτων ανά είδος. Αυτό πρέπει με προσπάθεια να περάσει στον κόσμο. Με την έμφαση στην Ανακύκλωση μέσω του συστήματος ξεχωριστών κάδων για κάθε απόβλητο το οικονομικό όφελος για τους δήμους είναι σημαντικό. Μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή και έτσι περιορίζονται οι δαπάνες για την διαχείριση τους και μειώνονται τα τέλη καθαριότητας για τους πολίτες. Η λύση της προσωρινής διαχείρισης με δεματοποίηση των απορριμμάτων έχει σταματήσει, παρά του ότι έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, συνεπώς τα παραγόμενα σύμμεικτα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Παλαιρου.

Οτιδήποτε άλλο αποφασιστεί τοπικά, πρέπει να συνάδει με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οπωσδήποτε σε συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας. Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία Δημάρχου και Αντιπεριφερειάρχη πρέπει να υφίσταται συνεχώς σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα έργα και βεβαίως να έχουν συμφωνήσει και στον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό, όταν θα υπάρξει γιατί τώρα δεν υπάρχει, για το Νομό Λευκάδας.

 Ερώτηση: Είναι γενικώς παραδεκτό ότι Λευκάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό το Καλοκαίρι και τον Χειμώνα. Άνθρωποι κι αυτοκίνητα ένα “κουβάρι” επιτρέψτε μου την έκφραση καθ όλη την διάρκεια του έτους. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα άναρχα παντού, πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατειλημμένα, απροσπέλαστη πόλη για ΑΜΕΑ. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το κυκλοφοριακό συμβάλλει καταλυτικά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της Λευκάδας. Εάν υποθέσουμε αποφασίσουν ότι εσείς θα διαχειριστείτε τον δήμο για την επόμενη τετραετία πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

 Απάντηση: Οι χώροι στάθμευσης στην Λευκάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πρέπει να αναζητηθούν χώροι και θα βρεθούν, αλλά όχι αποσπασματικά ,αλλά μέσα από μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη σε σχέση με την πόλη της Λευκάδας ,την είσοδο στη πόλη, την διάχυση της κυκλοφορίας στο υπόλοιπο νησί αλλά και σε σχέση με την υποθαλάσσια και την χάραξή της.

Αυτό αποτελεί προτεραιότητα

Αναρωτιέμαι, είναι ίδιες οι συνθήκες και πρέπει να είναι ίδια η χάραξη για την υποθαλάσσια όπως πριν από 15 χρόνια.? ΟΧΙ. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ευρύτατη συνάντηση με τους Φορείς του νησιού και με τους πολίτες , αλλά και με τους μελετητές ,καθώς επίσης και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών που θα παρακολουθούν τις μελέτες, για να μη γίνουν λάθη , αστοχίες και βρεθούμε σε πιο δεινή θέση από πριν. Αφού έτσι κι αλλιώς αποφασίστηκε να υλοποιηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, πρέπει και επιβάλλεται να γίνουν όλα σωστά.

Ερώτηση: Απευθυνόμενη προς τους ψηφοφόρους -δημότες σας πείτε με λίγα λόγια γιατί πρέπει στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου, να στηρίξουν το δικό σας ψηφοδέλτιο.

Απάντηση: Κύριε Γαβρίλη τα θέματα που αφορούν τον τόπο μας και έχουν πρόβλημα είναι πολλά, θα τα συζητήσουμε εκτενέστερα και αργότερα, αλλά τώρα πρέπει να πω δυο λόγια και θα περιοριστώ και σε άλλα δυο τρία ζητήματα πολύ σοβαρά.

Η Λευκάδα ήταν πάντα κοιτίδα πολιτισμού. Σπουδαίοι άνθρωποι ιστορικοί, μουσικοί (θυμάμαι τον Σφέτσα να παίζει στο πιάνο και η Μαρία Κάλας να τραγουδά κι εγώ μικρό κοριτσάκι στην αγκαλιά του μπαμπά μου να παρακολουθώ, τα γράφω και δεν σας κρύβω ότι βουρκώνω..) συγγραφείς ,ζωγράφοι κ.α που έχουν προσφέρει στην πατρίδα μας παλιότερα και μέσα από την σχέση τους με τον Δήμο ,τώρα έχουν πάει στην άκρη, έχουν παραγκωνιστεί με τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε . Αυτό πρέπει να σταματήσει και η πνευματική ζωή της πόλης και όλου του Δήμου να πάρει την θέση που είχε παλιά και της αρμόζει.

Επίσης στη σκέψη μου υπάρχει και η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του νησιού , πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ( έχομε πολύ καλούς συνεργάτες εκεί που θα μας βοηθήσουν) και η αποκατάσταση κτισμάτων και οικισμών στην ενδοχώρα του νησιού.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω το σημαντικό έργο της αποκατάστασης της ακτής του Αι Γιάννη , θα δούμε τι μελέτες που υπάρχουν, θα κάνομε επικαιροποίηση ,θα το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα το δημοπρατήσουμε άμεσα. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με την εξεύρεση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων-προγραμμάτων (κάτι που το γνωρίζω καλά γιατί είναι και μέρος της δουλειάς μου), ώστε να αλιεύσουμε πρόσθετους πόρους για να προχωρήσουμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στον Δήμο μας.

Κυρία Καραβία κλείνουμε ένα πρώτο κύκλο συζήτησης , κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μια επόμενη Αφού σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την παρουσία σας στο meganisinews, να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή σας επιτυχία.

ΠΗΓΗ

Most Popular