Site icon Lefkas News

Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ» για τη συνάντηση με τις Δημοτικές Αρχές

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου το ΔΣ του ΣΕΠΕ Λευκάδας, κατόπιν αιτήματός , συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λευκάδας παρουσία της προέδρου της σχολικής επιτροπής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει διεξοδική συζήτηση για τις ενέργειες που πρέπει έγκαιρα να γίνουν από την πλευρά του δήμου ώστε σε πέντε εβδομάδες τα σχολεία να ανοίξουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους μαθητές δεδομένης και της ιδιαίτερης υγειονομικής κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Καταρχήν, ο Σύλλογος παρέδωσε στην πρόεδρο της σχολικής επιτροπής αναλυτική κατάσταση με τα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας Εκπ/σης, ομαδοποιημένα ανά κατηγορίες (αυλές, τουαλέτες, πυρόσβεση, ελαιοχρωματισμοί κ.α) κατόπιν συνεργασίας με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των σχολείων, οι οποίοι με έγγραφά τους τα έχουν έγκαιρα επισημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Κρίναμε, όμως, ως Σύλλογος ότι μια ομαδοποίηση των αιτημάτων θα βοηθούσε περισσότερο όπως παραδέχτηκε και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, ο Σύλλογος επεσήμανε την ανάγκη να γίνει έλεγχος ασφάλειας των σχολικών εγκαταστάσεων, καταγραφή τυχόν ζημιών, ελλείψεων ή επικίνδυνων σημείων από αρμόδιους επιστήμονες και τεχνικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ώστε έγκαιρα να δρομολογηθεί η αποκατάστασή τους πριν το άνοιγμα των σχολείων. Ο έλεγχος θα πρέπει να εστιάσει σε σημεία πυρασφάλειας, ηλεκτρολογικών πινάκων, αντικεραυνικής προστασίας, αθλητικές εγκαταστάσεις προαυλίων (ειδικά στις μπασκέτες) και σε ό,τι άλλο κρίνουν απαραίτητο οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Σε ότι αφορά τον προσεισμικό έλεγχο δεν κρίνεται απαραίτητος αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι μετά τον τελευταίο σεισμό τα κτήρια ελέγχθηκαν από αρμόδιο κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, κρίθηκαν ασφαλή και δεν μεσολάβησε από τότε κάποιος νέος σεισμός.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τον καθαρισμό των σχολείων. Με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, την Τρίτη 25 Ιουλίου, η καθαριότητα των σχολείων πέρασε αποκλειστικά τους Δήμους χωρίς ακόμα να έχουν γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο οι διαδικασίες πρόσληψης οι όροι των συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι θα συνάπτουν συμβάσεις με το προσωπικό καθαριότητας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος. Ως Σύλλογος έχουμε και στο παρελθόν εκφράσει τη θέση μας ότι η ρεαλιστικότερη και δικαιότερη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων, που με εκρηκτικό τρόπο έρχεται στην επιφάνεια λόγω της πανδημίας, θα ήταν η μονιμοποίηση με ΠΝΠ όλων των καθαριστριών που εργάζονται χρόνια τώρα στα σχολεία, καλύπτουν πάγιες ανάγκες και πληρώνονται με ψίχουλα!!!

Ο Σύλλογος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη διάρκεια και όχι μόνο με το πέρας των μαθημάτων, καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος. Για δε τα Νηπιαγωγεία, λόγω της μικρής ηλικίας των μαθητών, είναι αναγκαία η παρουσία καθαρίστριας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι παραπάνω επισημάνσεις δεν αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο της πανδημίας αλλά σε μόνιμη βάση.

Επίσης, ορισμένα σχολεία έχουν δημιουργήσει ή σκοπεύουν να δημιουργήσουν (όπου το επιτρέπουν οι κτηριακές υποδομές) έναν χώρο απομονωμένο (κάτι σαν ιατρείο) όπου θα πηγαίνουν οι μαθητές που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα μέχρι να τους παραλάβουν οι γονείς τους. Ζητήθηκε η οικονομική συνδρομή του δήμου ώστε να εξοπλιστεί ο συγκεκριμένος χώρος με κατάλληλο εξοπλισμό (ένα κρεβάτι) και ιατρικό υλικό. Σ΄ αυτό το σημείο, άνοιξε μια γενικότερη συζήτηση που αφορά στην ώριμη και επίκαιρη όσο ποτέ ανάγκη να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ που εκτός των άλλων θα διαθέτει ομάδες επιστημόνων με σχολίατρο, σχολικό νοσηλευτή, αναπτυξιολόγο κ.α, οι οποίες θα έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένες ομάδες σχολείων και θα τα υποστηρίζουν σε μόνιμη βάση, καθώς και αντίστοιχες ομάδες με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για την κοινωνική υποστήριξη μαθητών και οικογενειών. Τα παραπάνω για να έχουν χαρακτήρα μόνιμο, σταθερό  και καθολικό πρέπει να υλοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό από την οργανωμένη Πολιτεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γενναία κρατική χρηματοδότηση και όχι αποσπασματικά με προγράμματα ΕΣΠΑ και συμβασιούχους, όπως συμβαίνει τώρα, εάν και όταν υλοποιούνται κάποιες υποστηρικτικές δομές.

Τέλος, αναφερθήκαμε στους σχολικούς περιπάτους, στην απουσία χώρων να επισκεφτούν τα παιδιά και στην απαγόρευση εκ μέρους του δήμου να διαθέσει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις γι΄ αυτό το σκοπό με το αιτιολογικό ότι θα προκληθούν ενδεχομένως ζημιές και θα υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται εκεί. Κατά τη γνώμη μας, η νεολαία της Λευκάδας πρέπει να έχει πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου κατά απόλυτη προτεραιότητα και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι οικογένειες των μαθητών είναι αυτές που μέσα από τα δημοτικά τέλη συμβάλλουν αποφασιστικά στη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων. Εξάλλου, είναι  «ωραίο» να προκαλούνται μικροφθορές από την άθληση, τον δυναμισμό και το σφρίγος νέων ανθρώπων. Είναι δείγμα υγιούς νεολαίας….

Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος για τους περιπάτους των μαθητών σε δημοτική δεντρόφυτη περιοχή στον Αη Γιάννη με κατάλληλη περίφραξη και τοποθέτηση εξοπλισμού (κιόσκι, παγκάκια). Ο Σύλλογος συμφώνησε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση και αξίζει να γίνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση με τη δημοτική αρχή, ο Σύλλογος δεσμεύεται να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων ή και νέων που ενδεχομένως προκύψουν στην πορεία σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων και αν χρειαστεί θα προβεί και σε νέα συνάντηση σε συνεργασία και με τους συλλόγους γονέων των σχολείων.

 

Λευκάδα, 7 / 8 / 2020

 

 

ΤΟ  ΔΣ

Exit mobile version