Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣυλλυπητήρια Θανάση Καββαδά για την απώλεια του Άγγελου Καλκάνη- Επικήδειος

Συλλυπητήρια Θανάση Καββαδά για την απώλεια του Άγγελου Καλκάνη- Επικήδειος

 

καλκανησΤα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του Άγγελου Καλκάνη, ένα Λευκαδίτη που τίμησε τον Τόπο του με το ήθος και τις αξίες του, τις οποίες ακολούθησε απαρέγκλιτα σε όλη του τη ζωή.

Στη κηδεία του Άγγελου Καλκάνη, η οποία τελέστηκε σήμερα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, εκπροσώπησα και τον Πρόεδρο τη Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και απηύθυνα τον επικήδειο λόγο.

 

Το κείμενο του επικήδειου

«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του χαρακτήρα του, τον Άγγελο Καλκάνη.

Σε έναν άνθρωπο, που άφησε έντονο το στίγμα του στην Λευκάδα.

 

Επιτρέψτε μου πρώτα να μεταφέρω τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένεια από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ο Άγγελος Καλκάνης υπήρξε για εμάς τους Λευκαδίτες ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη αξία, ένας καθαρός πολιτικός, με εξαιρετική μόρφωση και παιδεία, ένας άνθρωπος, με πρωτότυπο λόγο και ευρυμάθεια.

 

Ο Άγγελος δίδαξε με την παρουσία του ήθος, ανέδειξε με την ακεραιότητά του αξίες που σήμερα είναι το ζητούμενο, απετέλεσε παράδειγμα αξιοπρέπειας με τη δημόσια συμπεριφορά του.

Συνέχισε επάξια την παράδοση της οικογένειάς του και μάλιστα του πατέρα του επιδεικνύοντας ζήλο, αγάπη και προσφορά, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Λευκάδα.

Πάντα ενεργούσε, όχι για να αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος, αλλά εργάζονταν μόνο προς όφελος της κοινωνίας. Ένας ευπατρίδης, ένας άξιος και έντιμος υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Άγγελος Καλκάνης υπήρξε  ένας διαπρεπής επιστήμονας, που με τη μάχιμη δικηγορία που άσκησε επί δεκαετίες, τίμησε με ευσυνειδησία το λειτούργημά του.

 

Όμως από νωρίς τον κέρδισε και η πολιτική.

 

Στα 26 του χρόνια εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου και ήταν τότε ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής στην Ελληνική Βουλή.

Κορυφαία, η στιγμή της εκλογής του ως βουλευτή, αλλά και κορυφαία,  η προσφορά του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα  του υπουργείου Οικονομικών από το 1978 μέχρι το 1981. Θέση που του εμπιστεύτηκαν δύο πρωθυπουργοί: ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης.

 

Σημαντικός και ο ρόλος του την εποχή εκείνη, όταν η χώρα γινόταν μέλος της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας  – της Ε.Ο.Κ. -, αφού από τη θέση που του εμπιστεύτηκαν, ανταποκρίθηκε με ευθύνη και επάξια στις προκλήσεις της εποχής.

 

Ο Άγγελος Καλκάνης μέσα από την πολιτική του διαδρομή, μέσα από τη δημοκρατική του πορεία είτε στην Ένωση Κέντρου, είτε στη Νέα Δημοκρατία,

είτε με την ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση, αναγνωρίστηκε ως ο τίμιος και αγωνιστής πολιτικός από φίλους και αντιπάλους, που κόσμησε με την παρουσία του τη Λευκάδα.

 

Εκδήλωνε πάντα την αγάπη του για τους συμπολίτες του, τους Λευκαδίτες, και ενεργούσε μόνο εξ ονόματός τους και μόνο για το καλό του συνόλου.

 

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μια μικρή προσωπική αναφορά:

 

Θυμάμαι, όταν ήμουν δεκαεννιά χρονών, είχα την τύχη να γνωρίσω τον Άγγελο Καλκάνη.

Ήταν στις εκλογές του 1981, τότε που οι προεκλογικές περίοδοι ήταν γεμάτες ένταση, αλλά είχαν και κάτι από πανηγύρι χαράς, από γιορτή δημοκρατίας.

Τότε, που κάναμε διαγωνισμό για το ποιος έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα και τις περισσότερες σημαίες. Τότε γνώρισα τον Άγγελο, ο οποίος με δέχτηκε και στο γραφείο του στη Λευκάδα αλλά και στο γραφείο του στην Αθήνα, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος αν θυμάμαι καλά.

Μου είχε κάνει εντύπωση η εκτίμηση και ο σεβασμός που με αντιμετώπισε παρόλη τη μικρή μου ηλικία. Μου έδωσε την εντύπωση ότι, αγαπούσε ιδιαίτερα τους νέους κάτι που άλλωστε διαπίστωσα και τότε και αργότερα, όταν με συμβούλευε και με νουθετούσε για τη ζωή μου και το μέλλον μου.

 

Θυμάμαι και μια χαρακτηριστική περίπτωση, ενδεικτική του ήθους του και της ειλικρίνειάς του.

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 1981, ήρθε στο γραφείο του ένας συμπατριώτης του και του ζήτησε μια εξυπηρέτηση.

Ο Άγγελος του είπε ότι θα το δει το θέμα και όταν αυτός πέρασε την επόμενη ημέρα, του είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Τότε, ο συμπατριώτης του ρώτησε: «καλά, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν θα μπορούσες να μου πεις ότι θα προσπαθήσω;». Και του απαντάει: «εγώ, σου λέω την αλήθεια. Και εσύ, αποφάσισε».

Αυτός ήταν ο Άγγελος Καλκάνης.

 

Ο Άγγελος περνά σήμερα στην αιωνιότητα. Αφήνει πίσω του όμως πολύτιμη παρακαταθήκη: τις αξίες, το ήθος, τα πιστεύω, τα ιδανικά, το έργο και την ανθρωπιά του. Η μνήμη του θα γεμίζει πάντα με υπερηφάνεια τους οικείους του, τους φίλους του, τους συνοδοιπόρους του, τους συμπολίτες του, αλλά και όλο το δημοκρατικό πολιτικό κόσμο της Λευκάδας.

 

Άγγελε, θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Έφυγες ταπεινά και αθόρυβα όπως είχες συνηθίσει, όπως είχες επιλέξει να ζεις.

Στην αγαπημένη σου σύντροφο Μαρία, στο γιό σου Κώστα, στην εκλεκτή αδελφή σου Ίριδα και σε όλους τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Αιωνία σου η μνήμη, Άγγελε».

 

Most Popular