ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ & ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ & Η ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΠΦΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) η θωράκιση των νοσοκομείων, μαζί με την επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού, τα μαζικά test ,τα μέσα και τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, η ολοένα εξελισσόμενη φαρμακευτική θεραπεία και το εμβόλιο, αποτελούν εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Όμως όλα αυτά σκοντάφτουν στην εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου και στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού ως ατομική υπόθεση και «κόστος» που πρέπει το κράτος να απαλλαγεί. ‘Όλος ο πολύτιμος χρόνος που κερδήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας χάρη στην υπεύθυνη στάση που κράτησε ο λαό μας , «πήγε περίπατο» από την « κυβερνητική ανευθυνότητα», αφού δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η κυβέρνηση με την πολιτική της κατέφυγε κυρίως σε καταστροφικά lock down που από μόνα τους όπως φάνηκε δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. ’Έτσι είχαμε 4500 περίπου συνάνθρωπους μας νεκρούς σε διάστημα δύο μηνών, ανάμεσα τους μάλιστα πολλοί συνάδελφοι μας υγειονομικοί. Αντίθετα η κυβέρνηση αξιοποίησε τα περιοριστικά μέτρα για να περάσει μια σειρά από αντεργατικούς νόμους ώστε να «θωρακίσει» τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων μπροστά στην εξελισσόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση.
ΟΙ ΣΦΟΡΔΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εμβόλια, συγκριτικά πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Η μαζική παραγωγή τους όμως σκοντάφτει, στους ανταγωνισμούς για τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου , στις πατέντες τους, στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των κρατών και στην εξελισσόμενη οικονομική κρίση. Έτσι όποιας χώρας ο πληθυσμός εμβολιαστεί πρώτος, θα αποκτήσει και την πρωτιά για τη διέξοδο από την πανδημία και θα έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με καλύτερους όρους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα του σφοδρού ανταγωνισμού αποτελούν η επιθετική απόπειρα εξαγοράς της γερμανικής «CureVac» από τις ΗΠΑ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση πίεσε για να αγοραστούν από την ΕΕ περισσότερα εμβόλια της Pfizer/BioNTech αλλά υπήρχαν αντιδράσεις από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, επειδή είχαν μείνει πίσω οι παραγγελίες από τη γαλλική Sanofi,η οποία δεν έχει ακόμη έτοιμο το εμβόλιο, κάτι που επιδρά στον εφοδιασμό των κρατών με εμβόλια.
Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Για να επιτευχθεί η απαραίτητη ανοσία πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Απαιτείται σε επίπεδο νομού Λευκάδας να εμβολιαστούν περίπου 16700 άτομα σε δύο δόσεις, δηλαδή να γίνουν 33400 εμβολισμοί. Η διαδικασία του εμβολιασμού, ενός τόσο σημαντικού ζητήματος που αφορά την δημόσια υγεία, δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην αποστολή ενός sms και στην ατομική ευθύνη του καθενός να απαντήσει θετικά ή αρνητικά για να κλειστεί το ραντεβού για τον εμβολισμό.
Απαιτείται σωστή ενημέρωση όλου του πληθυσμού, με βάση τεκμηριωμένα δεδομένα, πλήρες ιατρικό ιστορικό πριν τον εμβολιασμό, καταγραφή και σχέδιο καθολικής παρακολούθησης όλου του πληθυσμού μετά τον εμβολισμό για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Εξάλλου δεν έχει απαντηθεί ακόμη στην πράξη κατά πόσο ο εμβολιασμός, εκτός από τη νόσηση, εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού και ποια είναι η χρονική διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει. Πρέπει επίσης να καταπολεμηθούν επικίνδυνα φαινόμενα άρνησης της αξίας των εμβολίων και να απαντηθούν μια σειρά εύλογα ερωτήματα που είναι λογικό να υπάρχουν για ένα νέο εμβόλιο για να είναι μαζικός ο εμβολιασμός και να έχει επιτυχία ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Επειδή δε ο εμβολιασμός απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό και αποτελεί προληπτικό μέτρο όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν μέσα από ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που πρακτικά είναι ανύπαρκτο !!!
Μετά την μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου τώρα μετατρέπονται και σε εμβολιαστικά κέντρα , μιας και η πρωτοβάθμια υγεία είναι διαλυμένη και η δημιουργία πάνω από 1000 εμβολιαστικών κέντρων που προανήγγειλε η κυβέρνηση ήταν απλά στα χαρτιά.
Στο νοσοκομείο Λευκάδας ο χώρος της ψυχιατρικής κλινικής που ποτέ δεν υπήρξε μέριμνα για τη λειτουργία της, μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο σταθερό προσωπικό για τη λειτουργία του. Για να λειτουργήσει ένα εμβολιαστικό κέντρο απαιτείται γιατρός παθολογικού τομέα ή γενικός γιατρός, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια, διοικητικός υπάλληλος και καθαρίστρια και μάλιστα εις διπλούν γιατί το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί σε δύο βάρδιες.
Το νοσοκομείο διαθέτει ελάχιστους γιατρούς που δεν μπορούν να καλύψουν όχι μόνο τις τακτικές πολύ περισσότερο μάλιστα τις έκτακτες ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναστολή της λειτουργίας εδώ και καιρό του τακτικού παθολογικού ιατρείου. Λείπουν πάνω από 52 γιατροί και εδώ και ένα χρόνο ακόμη περιμένουμε τους 11 γιατρούς από την προκήρυξη του Φεβρουαρίου του 2020 !!! (ήρθε μόνο ένα παθολόγος). Υπηρετούν μόνο δύο επισκέπτριες υγείας που είναι βασική ειδικότητα για τους εμβολιασμούς. Η μία συνάδελφος από το τμήμα της Αιμοδοσίας όπου αντικείμενό της μεταξύ άλλων είναι η ανάπτυξη της εθελοντικής προσφοράς αίματος και η δημιουργία και διατήρηση εθελοντικών συλλόγων αιμοδοτών μετακινήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο, υπονομεύοντας έτσι το έργο και την λειτουργία της Αιμοδοσίας. Επίσης με μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών από διάφορα τμήματα και κλινικές επιδιώκουν να στελεχώσουν την εμβολιαστική ομάδα. Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη ιατρικού προσωπικού όπου αναστάλθηκαν τακτικά προγραμματισμένα ιατρεία και πραγματοποιούνται καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση άλλων περιστατικών και ιατρικών πράξεων γιατί προτεραιότητα έχει δοθεί στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΜΒΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Το ΚΥ Βασιλικής έχει οριστεί ως εμβολιαστικό κέντρο με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν όπως έχει προγραμματιστεί στις 10 Φεβρουαρίου. Το επιχειρησιακό σχέδιο της 6ης ΥΠΕ έχει προσαρμοστεί στις τραγικές ελλείψεις της δομής. Οι εντολές της ΥΠΕ αναφέρουν «να προσδιοριστούν ποιες λειτουργίες του θα περιοριστούν και ποιο είναι το πλάνο διαχείρισης», κυνική ομολογία γύμνιας των δομών ΠΦΥ.
Στο ΚΥ Βασιλικής εργάζονται δύο μόνο γενικοί γιατροί, τρεις ανειδίκευτοι αγροτικοί, δύο νοσηλευτές και τρεις βοηθοί νοσηλευτών και μια επισκέπτρια υγείας. Πως θα στελεχωθούν οι δύο εμβολιαστικές ομάδες μια το πρωί και μια το απόγευμα, όταν οι βάρδιες του προσωπικού βγαίνουν ήδη οριακά και με μεγάλη δυσκολία? Μήπως σκοπεύουν να αναστείλουν άλλες αναγκαίες λειτουργίες του ΚΥ για να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί? Πως θα αντιμετωπιστούν τα άλλα περιστατικά με ένα γιατρό μόνο στην εφημερία πολύ πιθανόν ανειδίκευτο αγροτικό και ένα νοσηλευτή? Πως θα εμβολιαστούν οι υπερήλικες κάτοικοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν και αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας? Πως θα εμβολιαστούν οι κάτοικοι κυρίως οι ηλικιωμένοι των νησιών Μεγανησίου, Καλάμου και Καστού? Μήπως θα μεταφέρονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τα ασθενοφόρα που και αυτά δεν περισσεύουν και με καΐκια !!!
Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Λευκάδας (πρώην ΙΚΑ) που το προσανατολίζουν και αυτό για εμβολιαστικό κέντρο με δύο βάρδιες, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών λόγω προφανώς των τεράστιων ελλείψεων. Εργάζονται δύο παθολόγοι οι οποίοι μετακινούνται και στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις εκεί ελλείψεις. Η Διοίκηση της 6η ΥΠΕ θεωρεί μάλιστα ότι «περισσεύουν» γι’ αυτό φρόντισε να στείλει εντέλλεστε στη μια παθολόγο, ώστε να μετακινηθεί για δεύτερη φορά σε νοσοκομείο Κεφαλλονιάς για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις στην εκεί παθολογική κλινική. Υπηρετούν ακόμη μια νοσηλεύτρια, μια βοηθός νοσηλεύτρια και καμιά επισκέπτρια υγείας.
Όλα αυτά αναδεικνύουν ότι ενώ οι ανάγκες του λαού για ιατρική περίθαλψη και φροντίδα έχουν «απογειωθεί» από τα δύο κύματα της πανδημίας και τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου, οι εργαζόμενοι και ο λαός μένουν ξανά εκτεθειμένοι και στο ζήτημα των εμβολιασμών. Αποδεικνύουν τις διαχρονικές εγκληματικές πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που ακόμη και φέτος σε συνθήκες πανδημίας μειώνεται περαιτέρω κατά 572 εκατ. ευρώ και 96 εκατ. στην ΠΦΥ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία την Πέμπτη 28 Γενάρη 9:00 πμ στην πύλη του νοσοκομείου και Διεκδικούμε:
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Ένταξη στα ΒΑΕ.
- Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό και παρακολούθηση κατ’ οίκον όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα . Άμεση ενίσχυση τους με προσωπικό και εξοπλισμό.
- Τακτικά επαναλαμβανόμενα test και επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού.
- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών με όρους και πληρωμή δημοσίου σε ένα κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση συνολικά της πανδημίας.
Το ΔΣ