Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΣτην Κόκκινη Εκκλησιά, στις 3 Αυγούστου, μουσική και άνθρωποι άγγιξαν τον ουρανό

Στην Κόκκινη Εκκλησιά, στις 3 Αυγούστου, μουσική και άνθρωποι άγγιξαν τον ουρανό

 

Κόκκινη Εκκλησιά: ο τόπος του Κόσμου

που περικλείει το μεγάλο, το οικουμενικό  μάς υποδέχτηκε όλους, εκείνο το βράδυ της Τρίτης, με ευλογία και απέραντη καλοσύνη.

8 αιώνες αυτή η ευλογία, αυτή η καλοσύνη είναι η συνομιλία του μοναστηριού με τον άνθρωπο.

Η καμπάνα του μοναστηριού ήχησε και από το Καθολικό- τον ναό της μονής- το Χριστός Ανέστη έψαλλε στα ελληνικά τρεις φορές ο διάσημος τενόρος Jimmy Magsevi ανοίγοντας την ψυχή μας προς το άπειρο.

Αστέρια του δικού μας ουρανού

Εκεί στην Κόκκινη Εκκλησιά, τα μεγάλα αστέρια της όπερας και της κλασικής μουσικής: Alina Ibraginova, Dora Kokas, Emily Ross, Irina Polyvanova, Jimmy Magsevi, Maxim Rysanov, Pantelis Stamatelos, Sascha Maisky, Vladislav Kozin, Gabriele Jebran Yakoub έγιναν πλέον αστέρια του δικού μας ουρανού.

Η ερμηνεία τους, η ψυχή τους πρόσφερε στο υπέροχο και μεγάλο κοινό του εκκλησιαστικού κονσέρτου – 250 άτομα Λευκάδιοι και πολλοί ξένοι, που αψήφησαν την πιο ζεστή μέρα του χρόνου και ήρθαν στο απομακρυσμένο μοναστήρι- μια πραγματική ανάταση.

Ταξιδεύοντας στον Κόσμο/Sailing through Cosmos

Ήταν και η μεγάλη αγωνία του Μαξίμ ( Maxim Rysanov): πρέπει να εξηγήσετε στο κοινό  ότι η επιλογή των έργων έγινε με αυτόν τον στόχο, μας έλεγε με μεγάλη αγωνία και πάθος. Να κάνει δυνατό το ταξίδι στον Κόσμο, όπως είναι και ο τίτλος του Μουσικού Φεστιβάλ.

Ταξιδεύοντας στο Κόσμο- Music Sail Festival – Sailing through Cosmos.

Αγαπητέ Μαξίμ, αγαπητές φίλες και φίλοι αυτό ακριβώς συνέβη εκεί στην Κόκκινη Εκκλησιά. Όλοι ταξιδέψαμε μαζί σας, με την εξαίσια μουσική στο σύμπαν του μεγάλου Κόσμου.

Εκεί ακριβώςπου οι Παραλλαγές Goldberg του J.S.Bach στην εμβληματική ερμηνεία τους από τον πιανίστα – φαινόμενο Glenn Gould, ταξιδεύουν στο ατελεύτητο ταξίδι τους. Στάλθηκαν στο διάστημα για να αφήσουν ένα ίχνος τελειότητας του ανθρώπινου είδους, ακόμη κι αν έρθει το τέλος της γης.

Με το έργο αυτό σε μεταγραφή για τρίο εγχόρδων έκλεισαν τη βραδιά με τρόπο εξαίσιο και θαυμαστό οι Alina Ibraginova, Maxim Rysanov, Dora Kokas αφού πριν όλοι οι μουσικοί πλοήγησαν την ψυχή μας με τα έργα:

Salve Regina του Pergolesi: υψίφωνος Irina Polyvanova με κουαρτέτο εγχόρδων

Adagio και presto από την πρώτη σονάτα για σόλο βιολί του J.S. Bach με τον Παντελή Σταματέλο 

Το δεύτερο μέρος του κοντσέρτου για Oboe του Marcelo : σολίστ Emily Ross με κουαρτέτο εγχόρδων

Ave Maria: τενόρος Jimmy Magsevi σε δική του σύνθεση

Αγαπητέ Gabriele Jebran Υakoub, εσύ που ένωσες όλους εμάς σε αυτόν το σπουδαίο στόχο, έχεις την ευγνωμοσύνη μας!

WhatsApp Image 2021-08-07 at 16.42.59.jpeg

Οι μουσικοί του εκκλησιαστικού κονσέρτου.

Ευχαριστούμε:

ξανά τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο για την υπέροχη φιλοξενία στον ιερό αυτό χώρο, την μεγάλη του βοήθεια και άψογη συνεργασία για την πραγματοποίηση αυτού του κονσέρτου.

WhatsApp Image 2021-08-04 at 19.17.13.jpeg

Δώρα από τον Πανοσιολογιώτατο  Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο στους μουσικούς

Τον βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά για την παρουσία του και την μεγάλη προσφορά του στο έργο της αποκατάστασης του μνημείου.

Τον δήμαρχό μας κ. Καλό, που επίσης μας τίμησε με την παρουσία του, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο έργο και των δύο Συλλόγων και τιμά παντα την Ιερά Μονή.

Την κ. Χαρά Παπαδάτου Γιαννοπούλου της οποίας η παρουσία πάντα μας τιμά.

Την Sail Ionian, την εταιρία συνδιοργανωτή μας – κύριο χορηγό του Μουσικού Φεστιβάλ που προσφέρει σκάφη, υποστήριξη, φιλοξενία στους μουσικούς και ιδιαίτερα και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες, κα και κ. Bingham.

Την κ. Ειρήνη Βονιτσάνου, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων που εδώ και πολλά χρόνια φροντίζουν και δίνουν ζωή στο μοναστήρι και τον περιβάλλοντα χώρο με την διοργάνωση εκδηλώσεων και γιορτών.

Την ευχαριστούμε για την ευγένειά της και την ωραία συνεργασία.

Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά της, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.

Τα μέλη του Συλλόγου Β. Νταίρπφελντ  και κυρίως την Αλεξία και τον πατέρα της Απόστολο Βερύκιο . Αναψυκτικά, νερά, εγκαταστάσεις, εργασία προσωπική, μεταφράσεις, την ψυχή τους ολόκληρη…

Τον κ. Αλέξανδρο Ζακυνθινό, για την ευγενική παραχώρηση των καθισμάτων, τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Απόλλωνα Καρυάς για τα αναλόγια.

Και φυσικά την Δήμητρα Καββαδά, το μέλος του Συλλόγου μας, για την υπέροχη- για άλλη μια φορά – γραφιστική δουλειά της και την γενικότερη προσφορά. Η αφίσα της μας ταξίδεψε στον ωραίο μουσικό κόσμο του εκκλησιαστικού κονσέρτου.

Most Popular