Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτείλε και συ ένα Φέρυ Μποτ στο Νυδρί – μπορείς!

Στείλε και συ ένα Φέρυ Μποτ στο Νυδρί – μπορείς!

ΝΤΑΙΡΠΦΕΛΔΘέμα: προσθήκη και άλλου δρομολογίου Φέρυ Μποτ από Κεφαλονιά στο Νυδρί (;)

Δεν φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν, αλλά απελπισμένοι επιχειρηματίες και κάτοικοι απευθύνθηκαν και σε εμάς, για  να κάνουμε κάτι.  Όμως αυτό το κάτι δεν μπορεί από μόνο του να εκτοπίσει τους τόνους  ανευθυνότητας ή εύκολης τουριστικής λείας στον πλέον λεηλατημένο χώρο ( υπάρχουν και πολλοί άλλοι δυστυχώς) που είναι ο κακόμοιρος , λιλιπούτειος για τέτοια χρήση χώρος, η μικρή πλατεία μπροστά στα Φέρυ Μποτ στο Νυδρί.

Ο χώρος αυτός φιλοξένησε- ξεπερνώντας ξανά, τα ξεπερασμένα κατά πολύ όρια της αντοχής και της σύγχυσής του εδώ και πολλά χρόνια –  και το Φέρυ Μποτ της Βασιλικής, όπου έπρεπε να προχωρήσουν τα έργα για την αποπεράτωση της μαρίνας της. Εκεί μπροστά ακριβώς εκτυλίσσονται σκηνές , που μόνο αν προστρέξουμε στην Κόλαση του Δάντη, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε.

Απελπισμένα ΙΧ, βαριές, αποφασιστικές νταλίκες φορτωμένες με αδιανόητα φορτία , βυτιοφόρα που στέλνουν θερμό και εκρηκτικό χαιρετισμό στην χαρούμενη αμεριμνησία μας, τσάπες περήφανες και φορτωτές. Όλα μαζί κάνουν απελπισμένες μανούβρες, οι πιρουέτες των τόνων και των σιδερικών, σε λίγα τετραγωνικά νησιωτικής γης, σε κομβικό τουριστικό σημείο της τουριστικής αναψυχής.

Κάτω από τους ήχους ιδρωμένων υπαλλήλων του Λιμεναρχείου, ναυτών , καπετάνιων και λοιπών συγγενών. Το λιμπρέτο αυτής της κλασσικής ελληνικής οπερέτας είναι γραμμένο κυρίως στα γνωστά «γαλλικά» !

Και όλα αυτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών, που προσπαθούν να γευτούν, μέσα στην αχλή των καυσαερίων και της αντάρας, τη μεσογειακή κουζίνα των εστιατορίων που είχαν αυτή τη λαμπρή τύχη, να βρίσκονται μπροστά στο υπερθέαμα αυτό.

Στωικοί οι επιχειρηματίες κατανοούν την ανάγκη των ιδιοκτητών των Φέρυ  να υπάρξουν και αυτοί και κατανοούν την αναγκαία επικοινωνία με τα νησιά.

Ο κύριος δήμαρχος ξέρουμε, ότι με επίμονες  προσπάθειες, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα προϋπολογισμό, για να υλοποιηθεί, έστω και με την περιορισμένη αισθητική της ασφάλτου, η ανάπλαση του πολύπαθου χώρου, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την βομβαρδισμένη Μουσούλη ή το Χαλέπι. Είναι ένα βήμα σημαντικό.

Και πόσο η νέα άσφαλτος , αν επιβαρύνεται ακόμη πιο πολύ,  θα αντέξει;

Σίγουρα οι κρατήρες και οι φιδίσιες ρωγμές θα εμφανιστούν ξανά.

Ο ίδιος μας διαβεβαίωσε στην καθιερωμένη συνάντηση που οργανώνει κάθε χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος, ότι γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει στην Βασιλική το Φέρυ Μποτ, για να επανέλθει ο χώρος στην οριακή, τουλάχιστον, αντοχή του.

Ερώτημα προς τον κ. Δήμαρχο:

Κύριε δήμαρχε, γνωρίζετε την συγκεκριμένη απόφαση για την προσθήκη του δρομολογίου από Φέρυ της Κεφαλονιάς; Εμείς εδώ, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι την γνωρίζετε. Επικαλούμαστε την ευαισθησία σας και την βούλησή σας για την αισθητική, την ευπρέπεια του δημοσίου χώρου, την μέριμνά σας για την επίλυση προαιώνιων προβλημάτων που μαστίζουν την πόλη μας. Επίσης την υποστήριξη και την πίστη στο έργο του Συλλόγου μας.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, να πάρετε θέση στο ζήτημα αυτό.

Μεταφυσικό ερώτημα:

Οι αρμόδιοι που πήραν αυτή  την απόφαση, έτυχε ποτέ να κάνουν μια βόλτα από εκεί; ‘Η προτιμούν τη βόλτα στο φεγγάρι;

Δεν είναι καλύτερα λοιπόν, να αλλάξουμε ρότα μια και μιλάμε για θέματα ναυτικά; Δηλαδή να κλείσουμε τα εστιατόρια, να τα κάνουμε αποθήκες και χαρούμενοι να αποπλεύσουμε για  φορτοεκφορτώσεις;

Ερώτημα προς τους εαυτούς μας:

Υπάρχει ριζική λύση στο θέμα αυτό;

Και βέβαια υπάρχει. Οι ειδικοί ψιθυρίζουν χρόνια τώρα την μεταφορά τους σε παρακείμενη , κατάλληλη περιοχή. Με βάση αυτούς τους ψίθυρους , πήραμε την πρωτοβουλία καλώντας  την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ελένη Ροντογιάννη, την κ. Βικτωρία  Παπαρίζου μηχανικό του Δήμου, τον κ. Ποσειδώνα Γαζή και έναν από τους καπετάνιους, ο άλλος καπετάνιος δεν μπορούσε να έρθει και επισκεφτήκαμε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χαλκιά.

Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και μας ζήτησε ένα σχετικό γραπτό αίτημα, το οποίο ο μεγάλος όγκος των υποχρεώσεών μας δεν μας επέτρεψε μέχρι τώρα να καταθέσουμε και ζητάμε συγνώμη γι’ αυτό. Εξ άλλου υπάρχουν οι πλέον αρμόδιοι για το συγκεκριμένο αίτημα και πρέπει να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Η δαμόκλειος στάση

‘Ήταν μέρα μεσημέρι όταν συζητούσαμε μπροστά στην πλατεία «Μουσούλης» για τον νέο αιφνιδιασμό και το βλέμμα έπεφτε πάνω στην γκρεμισμένη πολύ καιρό τώρα αλουμινένια στάση, ένας βετεράνος μιας κάποιας φροντίδας, που η φιλεύσπλαχνη μέριμνα ενός καπετάνιου έδεσε, όσο καλά μπορούσε, πάνω σε ένα στύλο. Αλλά ο κίνδυνος να πέσει σε κάποια κεφάλια επιβατών και άλλων περαστικών καιροφυλακτεί. Έχουμε σκουπίσει πολλές φορές κομμάτια από τα σπασμένα τζάμια της δαμόκλειας αυτής στάσης μαζί με περίπλοκες μάζες από χαλίκια, φύκια, ξύλα και σκουπίδια που ξεβράζουν οι φουρτούνες και η μοναδική κουλτούρα μας!

 Για το ΔΣ

Ελένη Βερυκίου

Most Popular