Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣταϊκούρας: Το Υπουργείο έχει στηρίξει τα Ιόνια με περισσότερα από 545 εκ....

Σταϊκούρας: Το Υπουργείο έχει στηρίξει τα Ιόνια με περισσότερα από 545 εκ. ευρώ

Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων των Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών:

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μέτρα ύψους άνω των 545 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, πακέτο στήριξης. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν:

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 538 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:
 342 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 20.927 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 16.365 ευρώ.
 23 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
 123 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.023 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 50 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 538 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:
• τα 165 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
• τα 240 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κερκύρας,
• τα 88 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης και
• τα 45 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

2ον. Μέτρα στήριξης για τις περιοχές που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα
Η Κυβέρνηση στέκεται σταθερά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας την μέγιστη δυνατή στήριξη στις προκλήσεις που θέτει όχι μόνο η υφιστάμενη υγειονομική κρίση, αλλά και κάθε είδους κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις:
 Για αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων
Α. 6,6 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω ΠΔΕ) προς δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Β. 30 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω ΠΔΕ) & το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 Στήριξη και επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργαζομένων
Α. Άμεσα μέτρα αναστολών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και προστασίας εργαζομένων.
Β. Εφάπαξ Ενίσχυση 8.000 ευρώ προς επιχειρήσεις, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Γ. Ένταξη στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χωρίς το κριτήριο της μείωσης τζίρου για τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό».
Συγκεκριμένα, 1.583 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και έλαβαν 1.950.382 ευρώ.
 Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τις ζημιές λόγω θεομηνίας
Σε αντίθεση με το παρελθόν, που ο μέσος χρόνος παροχής της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές τους από θεομηνία ήταν μεγαλύτερος από δύο έτη, η πρώτη απόφαση χορήγησης προκαταβολής 20% επί της ζημιάς δημοσιεύθηκε στις 26.10.2020, μόλις ένα μήνα μετά τη θεομηνία.
Παράλληλα, θεσπίστηκε η διαδικασία για τη συμπερίληψη και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο σχήμα.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 54 επιχειρήσεις έχουν λάβει 31.660 ευρώ, ως προκαταβολή 20%, ενώ αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για την αποζημίωση επιπλέον 55 επιχειρήσεων που θα λάβουν 87.096 ευρώ.
 Στήριξη πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάσταση ζημιών
o Άμεση αποζημίωση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.
Η στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη καταβολή αποζημιώσεων.
o Επιχορήγηση ζημιών σε εξοπλισμό, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα και έγγειο κεφάλαιο για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
 Στήριξη νοικοκυριών, οικοσκευών και κατοικιών
Με τις απαραίτητες ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δρομολογούνται:
• Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
• Εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ προς κατοικίες.
• Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
• Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.
Ήδη, έχουν καταβληθεί 871.098 ευρώ, ως αποζημίωση νοικοκυριών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
3ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα
Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, στον μέγιστο βαθμό, τους παραγωγούς της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:
Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:
 436.164 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 7.000 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
 16.039 ευρώ στους τομείς της α) επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.
Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
 4.094.300 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
 723.916 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

4ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων
 Μαρίνα Αργοστολίου
Έχει ολοκληρωθεί η χάραξη παλαιού και νέου αιγιαλού και αναμένεται η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
 Μαρίνα Ζακύνθου
Γίνεται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός.
 Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ.)
Εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης δύο μαρίνων του Ο.Λ.ΚΕ., της Μαρίνας για Mega – Yacht και της Μαρίνας Σπηλιάς Ζακύνθου.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικού ύψους άνω των 545 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά εργαζόμενους, παραγωγούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή».

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κέρκυρας κα. Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Νικήτας Αρετάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Διευθυντής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων κ. Αντρέας Ζαπάντης.

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Κώστας Μουζακίτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Κιτσάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κ. Περικλής Κατσαρός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Θεόδωρος Παγκράτης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γιάννης Μεταλληνός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας & Πρόεδρος Νησιωτικών Επιμελητηρίων κ. Σωτήριος Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ. Φώτης Κόττης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Σταύρος Σπαθής, η Πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας κα. Μάγδα Κουσουνή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας κ. Σπύρος Χαλικιόπουλος, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Κερκυραϊκού Εμπορικού, Επαγγελματικού και Τουριστικού Φορέα κ. Παντελής Γιαννούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Μπάμπης Βούλγαρης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κα. Χριστίνα Τετράδη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Γιάννης Αλέγρης,.

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΙΚΑ

Στο πλαίσιο του κύκλου τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με όλες της Περιφέρειες της Ελλάδας με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», ο Στέφανος Γκίκας συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Συμμετείχαν επίσης οι υπόλοιποι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των Ιονίων Νήσων, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και παραγωγικοί φορείς των Ιονίων Νήσων και κυρίως της Κέρκυρας.
Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στο δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η Κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας προκειμένου να στηρίξει την Οικονομία και την Κοινωνία.
Ο Βουλευτής πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα να παραταθούν και μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της Οικονομίας. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται κυρίως στη διευκόλυνση πληρωμών, μειώσεις φόρων και στην στήριξη των θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν έχοντας σημειώσει πολύ μεγάλες απώλειες.
Αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάγκη επέκτασης των μέτρων στήριξης σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι ξεναγών οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ κ.α., αφού αυτές οι ομάδες δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς. Μετέφερε επίσης το αίτημα αναστολής του φόρου πλοίων για φέτος, με το οποίο επιβαρύνονται τα σκάφη μήκους άνω των 7 μέτρων, καθώς επίσης και την απαλλαγή από τον φόρο όσων σκαφών βρίσκονται σε ακινησία και έχουν παραδώσει την άδεια πλόων.
Ο κ. Γκίκας ενημέρωσε τον Υπουργό και για το αίτημα παραχώρησης χρήσης του πλεύσιμου τμήματος ποταμών από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στους οικείους Δήμους. Πρόκειται για ένα θέμα, που αφορά κυρίως στην Νότια Κέρκυρα, όπου η παραχώρηση θα βοηθήσει την οικονομική δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα της περιοχής, ενώ θα δώσει παράλληλα ώθηση στον Τουρισμό. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό έχει τεθεί και δρομολογείται από τις υπηρεσίες που υπάγονται στον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Ζήτησε τέλος να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των μικροχρηματοδοτήσεων που θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η Κυβέρνηση και για το αντίκτυπο που έχουν τόσο στην Εθνική και περιφερειακή Οικονομία και στην Κοινωνία.
Συγκεκριμένα, η ύφεση της Οικονομίας για το 2020 ήταν βαθιά, 8,2%, ωστόσο ηπιότερη από ότι αναμενόταν. Η Ελληνική βιομηχανία άντεξε, ενώ τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης απέδωσαν και έτσι περιορίστηκε σημαντικά ανεργία.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, ότι καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων κατά 21 δις Ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 10 δις Ευρώ αναμένεται να «πέσουν» στην πραγματική Οικονομία μετά το άνοιγμά της.
Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο Υπουργός σημείωσε, ότι τα 5/7 των φορολογουμένων πολιτών δεν πλήττονται. Κατά συνέπεια, το υψηλό κόστος στήριξης δημιουργείται για τα 2/7 των πολιτών και των επιχειρήσεων που πραγματικά πλήττονται και έχουν ανάγκη.
Συνολικά, όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης δόθηκαν 538 εκατ. Ευρώ στα Ιόνια Νησιά.
Ο Υπουργός παρουσίασε και προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα του 2021 θα φτάσουν κατά το ελάχιστο στο 40% του 2019, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 100% σε σχέση με το 2020. Έτσι, ενώ το 2020 τα έσοδα από τον Τουρισμό ανήλθαν στα 4 δις Ευρώ, φέτος υπολογίζεται να φτάσουν στα 7,5 – 9 δις Ευρώ.
Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά. Σημείωσε ότι συνολικά στο πλαίσιο Επιστρεπτέων Προκαταβολών έχουν εκταμιευθεί 7,2 δις.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε ότι αφορά στο Τραπεζικό Σύστημα. Έως σήμερα 40.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει 7,5 δις Ευρώ από τις Τράπεζες, με 1.500 επιχειρήσεις εξ αυτών να εδρεύουν στα Ιόνια Νησιά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ευρεία συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021, με τηλεδιάσκεψη, μέσω της πλατφόρμας e:Presence.gov.gr, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και με συμμετοχή Δημάρχων και Βουλευτών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων, τις οποίες πραγματοποιεί ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με όλες τις Περιφέρειες της χώρας και έχουν με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και παρουσίασε το πλαίσιο των κινήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των πληγέντων από τον Covid19, αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο «Ιανός».
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, στάθηκε στην συστηματική παρουσίαση των αιτημάτων των παραγωγικών φορέων των νησιών του Ιονίου στα αρμόδια Υπουργεία.
Η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία τέθηκαν έγκαιρα στη διάθεση της αγοράς από πλευράς Κυβέρνησης, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με κατεύθυνση στήριξης των εργαζομένων.
Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στάθηκε επίσης στο ποσό των 31.000.000 € από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία συνεισέφερε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Εθνικό Σχέδιο Ενίσχυσης για τη δημιουργία ενός διχτιού προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και στο ποσό των 30.000.000 €, τα οποία διοχετεύει -στοχευμένα και εστιασμένα βάσει των πραγματικών αναγκών- στην αγορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπογράμμισε απευθυνόμενη στον Υπουργό Οικονομικών τη δυνατότητα ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ -παράλληλα με το Εθνικό Πρόγραμμα, το οποίο δομείται από την Κυβέρνηση για τις Περιφέρειες- προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν ακόμα περισσότερο, ανά κλάδο, τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά στις δοθείσες αποζημιώσεις ανά επιχείρηση. Παράλληλα επεσήμανε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο κλάδος της εστίασης έχει στηριχθεί σε ποσοστό 120% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του στην προ-κορωνοϊού χρονιά.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σε γενικές γραμμές οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί πραγματικά από την πανδημία και τα έσοδά τους έχουν μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συνολικά ενισχυθεί με το ποσό των 122.796.615 € μέσω των εργαλείων Ρευστότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζόμενους, το ποσό ενίσχυσης προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο ποσό των 50.396.100 €.
Συνολικά το ποσό ενίσχυσης που έχει δοθεί από την Κυβέρνηση προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο ποσό των 538.000.000 €, με την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας να εισπράττει 240.000.000 € και αυτήν της Ζακύνθου 165.000.000 € αντίστοιχα. Όπως επεσήμανε μάλιστα, με νόημα ο Υπουργός Οικονομικών, η αντίστοιχη στήριξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, για παράδειγμα, έφτασε τα 362.000.000 €, καθώς η Κυβέρνηση συνυπολόγισε ότι οι συνδεδεμένοι κλάδοι με τον Τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η οικονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ήταν εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο.
Ο Υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, αναφέρθηκε και στα ποσά, τα οποία έχουν δαπανηθεί -παράλληλα με την ενίσχυση λόγω πανδημίας- για έργα αποκατάστασης υποδομών, δικτύων και προστασίας από πλημμύρες, με τους Δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να έχουν εισπράξει ποσό 6.600.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω ΠΔΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω ΥΠ.ΕΣ. (ΠΔΕ) και Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανέρχεται στα 30.000.000 €.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρέθεσε, εξάλλου, στοιχεία για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργαζόμενων, που επλήγησαν, τόσο από τον Covid19, όσο και από τη θεομηνία και παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως και των νοικοκυριών, των οικοσκευών και των κατοικιών.
Συμπερασματικά, και αφού ο Υπουργός Οικονομικών αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα ερωτήματα των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολύ καλύτερη το 2021, ενώ σημείωσε ότι μια Κυβέρνηση οφείλει να ξέρει να κρατάει την ισορροπία ανάμεσα στην παρεχόμενη στήριξη σε όλους όσοι την χρειάζονται και στη δημιουργία αποθεμάτων, ώστε να μπορεί ν’ ανταποκριθεί και μελλοντικά στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στην κοινωνία.
Υπογράμμισε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία στάθηκε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, όπου απελευθερώθηκαν οι απολύσεις ή δεν καλύφθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τα έσοδα στον Τουρισμό φέτος θα είναι τουλάχιστον στο 40% εκείνων του 2019, ενώ αναφέρθηκε και στις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες είναι αυτή τη χρονιά αυξημένες κατά 20 δις. Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα πέσει στην αγορά μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, τέλος, ότι τα 5/7 των συμπατριωτών μας δεν πλήττεται από την κρίση του Covid19 (σ.σ. συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ποσοστό 30% των εργαζόμενων στον κλάδο της εστίασης κτλ) και πως όλα τα μέτρα ενίσχυσης της Κυβέρνησης ήταν στοχευμένα για τη στήριξη εκείνων που ανήκουν στα 2/7 σημειώνοντας ότι η Πολιτεία βοηθά αυτούς που πλήττονται πραγματικά.

πηγή

Most Popular