Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   Σε μόνιμη «διάσταση» με την αλήθεια βρίσκεται ο Βουλευτής Λευκάδας!

   Σε μόνιμη «διάσταση» με την αλήθεια βρίσκεται ο Βουλευτής Λευκάδας!

   Έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αλήθεια κι αυτός φροντίζει πάντα να το επιβεβαιώνει πανηγυρικά! Όπως και τώρα με το πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους και δίκτυα των Τοπικών Κοινοτήτων», προϋπολογισμού ύψους 1.400.000 €.

Εμείς απλά θα καταγράψουμε με στοιχεία τα πραγματικά γεγονότα για την υπεύθυνη ενημέρωση των συμπολιτών μας και θα τον καλέσουμε – προκαλέσουμε, σε περίπτωση που διαφωνεί, να το συζητήσουμε δημόσια, αν βέβαια μπορεί.

Το συγκεκριμένο, λοιπόν,  έργο μελετήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία και η εκτέλεσή του έγινε από τον Δήμο Λευκάδας για την αποκατάσταση μέρους των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 17ης-11-2015 σε 18 οικισμούς (Αθάνι, Δράγανο-Πανωχώρι, Κομηλιό, Χορτάτα, Μανάση, Νικολή, Αγ. Πέτρο, Εξάνθεια, Αγ. Ηλία, Καλαμίτσι, Ράχη Νυδριού, Μαραντοχώρι, Σύβρο, Βουρνικά, Βασιλική, Καρυά, Εγκλουβή).

Η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας με την απόφαση 160/10-3-2016 και προέβλεπε την κατασκευή 91 τοιχίων, την αποκατάσταση 5 δημοτικών οδών, την  ανακατασκευή 2 τμημάτων δικτύων ύδρευσης. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν 1.400.000 € και η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 2-8-2016 και μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις ο τότε Δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής συνυπέγραψε με τον ανάδοχο τη Σύμβαση Εκτέλεσης του έργου την 25η-8-2017, η οποία προέβλεπε ημερομηνία περαίωσης την 21η-6-2018.

Επειδή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά το χειμώνα 2017-2018, καθώς και λόγω διασποράς του έργου σε 18 οικισμούς, κυρίως όμως για το γεγονός ότι ανέκυπταν νέες βλάβες που προξένησε ο σεισμός, οι οποίες δεν ήταν αρχικά εμφανείς (εμφανίζονταν στην πορεία και υπό την επίδραση των καιρικών φαινομένων), απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωσή του (σύμφωνα με το συμβασιοποιημένο ποσό) τρείς (3) παρατάσεις μέχρι την 30η-11-2019 ενώ το συμβατικό αντικείμενο του έργου περατώθηκε την 8η-11-2019. Επίσης απαιτήθηκε Συμπληρωματική Σύμβαση ύψους 351.917,09 €, η μελέτη της οποίας εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία και εγκρίθηκε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο στη θητεία μας, με την απόφαση 215/5-6-2019 ενώ είχε ήδη προηγηθεί η έγκριση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας. Στη συνέχεια το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη Συμπληρωματική Σύμβαση με την πράξη 951/2019 του Ε’ κλιμακίου του την 22η-11-2019.

Η μελέτη της Συμπληρωματικής Σύμβασης αφορά 24 τοιχία, 1 δρόμο, μια πλακόστρωση και μια καθαίρεση-αποκατάσταση χώρου παλαιάς επικίνδυνης ομβροδεξαμενής (πολλά από αυτά είναι επί πλέον της αρχικής μελέτης του έργου). Οι αποκαταστάσεις αυτές θα εκτελεστούν σε 6 μόνο από τους 18 οικισμούς κι όχι σε όλους, όπως αφήνει να εννοηθεί (μάλλον σκόπιμα) ο βουλευτής στο δελτίο τύπου.

Δύο (2) χρόνια μετά την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και στη δημοτική αρχή του Δήμου Λευκάδας, ο βουλευτής μας λέει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι το έργο είναι «βαλτωμένο από το 2016»! Να ενημερώσουμε λοιπόν κι αυτόν (αν δεν το γνώριζε), ότι το έργο εκτελούνταν κανονικά και νόμιμα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, μέχρι το καλοκαίρι του 2019 οπότε προέκυψε η ανάγκη της Συμπληρωματικής Σύμβασης. Και συμφωνούμε απόλυτα με τον βουλευτή ότι το έργο «είναι βαλτωμένο» (δική του η φράση), όμως είναι βαλτωμένο μόνο τα δύο (2) τελευταία χρόνια, δηλαδή από  το Νοέμβρη του 2019 μέχρι σήμερα. Μόλις σήμερα (12-10-2021) έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή Δήμου Λευκάδας η υποκατάσταση του αναδόχου (για δικούς του τυπικούς λόγους), ώστε να ληφθεί απόφαση και να προχωρήσει η εκτέλεση της Συμπληρωματικής Σύμβασης δύο (2) χρόνια μετά την έγκρισή της!

Θυμίζουμε ότι για τον ίδιο λόγο (ίδιου χαρακτήρα αποκαταστάσεις) στους οικισμούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές (Αθάνι, Δράγανο-Πανωχώρι και Κομηλιό) ολοκληρώθηκαν στην δική μας θητεία 2 ακόμη έργα συνολικού προϋπολογισμού 940.000 €. Τα έργα αυτά αφορούσαν 51 τοιχία, 22 αργολιθοδομές, 1 δρόμο και 2 τμήματα δικτύων ύδρευσης.

Επίσης για αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός πραγματοποιήθηκαν έργα αγροτικής οδοποιίας, αποκαταστάθηκαν οι δρόμοι Γυαλού και Εγκρεμνών (από ΥΠΟΜΕΔΙ) προϋπολογισμού 5.700.000 €, καθώς και ο δρόμος της Λαγκάδας 2.800.000 €. Γι’ αυτό το έργο (Λαγκάδα) απαιτήθηκε στην πορεία συμπληρωματική σύμβαση και είναι γνωστό ότι χρειάστηκαν κι εδώ δύο (2) ολόκληρα χρόνια επαφών και συνεννόησης (;) δήμου Λευκάδας, περιφέρειας ΙΝ και βουλευτή Λευκάδας για να υπάρξει χρηματοδότηση 500.000 € που απαιτεί η συμπληρωματική σύμβαση!!!

Εκτός όσων αναφέρθηκαν κατασκευάστηκαν και μεγάλα έργα ύδρευσης που αφορούσαν την περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 3.005.000 €. Από τα έργα αυτά ωφελήθηκαν τα μέγιστα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πληγείσας Νοτιοδυτικής Λευκάδας.

Εδώ να τονίσουμε τη σημαντική συμβολή της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής Θ. Γαλιατσάτου για τα έργα οδοποιίας, λιμένων και σχολείων.

   Όλα αυτά προφανώς, όπως και το έργο των 1.400.000 €, δεν έγιναν «κατόπιν ενεργειών» του βουλευτή της ΝΔ Θ. Καββαδά, αφού εκείνη την περίοδο μοναδική έως εμμονική  ασχολία του ήταν η μηδενιστική αντιπολίτευση στην δημοτική αρχή Κων/νου Δρακονταειδή. Ένας βουλευτής Λευκάδας απέναντι στην Δημοτική Αρχή Λευκάδας!

   Τους καλούμε να σταματήσουν να ασκούν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και να κινητοποιηθούν επιτέλους, έστω και μετά από δύο (2) χρόνια καθυστέρηση, ΟΛΟΙ οι συναρμόδιοι φορείς (Δήμος, χρηματοδοτούσα Αρχή, Περιφέρεια) για την κατασκευή των τμημάτων που προβλέπει η παραπάνω αναφερόμενη Συμπληρωματική Σύμβαση.

   Σε ότι αφορά τον βουλευτή της ΝΔ Θ. Καββαδά του προτείνουμε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την αλήθεια (αν είναι εφικτό) και ευχόμαστε καλή τύχη, όπου κι αν την χρειαστεί!

Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Λευκάδα, 12-10-2021    

Most Popular