Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στην πλατεία της παραλίας Λευκάδας  μαστογραφικός...

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στην πλατεία της παραλίας Λευκάδας  μαστογραφικός έλεγχος που διοργανώνει σήμερα και άυριο στο νησί τo  Επιμελητήριο Λευκάδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στην πλατεία της παραλίας Λευκάδας  μαστογραφικός έλεγχος που διοργανώνει σήμερα και άυριο στο νησί τo  Επιμελητήριο Λευκάδας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περισσότεροι από 30 μαστογραφικοί έλεγχοι, οι δυο γιατροί που πραγματοποιούν την εξέταση είναι αισιόδοξοι γιατί σε όλη την Ελλάδα πλέον τείνει να γίνει θεσμός η δωρεάν μαστογραφία, αυτές οι πρωτοβουλίες αφυπνίζουν την κοινωνία μας και σώζονται ανθρώπινες και ειδικότερα γυναικείες ζωές.

Ο αντιπρόεδρος κος Γεώργιος Μπουρδάρας δήλωσε ” Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000.
Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.
Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.
Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Το επιμελητήριο δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορο σε αυτή την μάστιγα και θεωρώ ότι αυτή η δράση θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση

Επίσης ο κος Χρήστος Άγριος, μέλος της Δ.Ε. πρόεδρος του Εμπορικού τμήματος του επιμελητρίου Λευκάδας τόνισε “Το επιμελητήριο είναι δίπλα στα μέλη του και στην κοινωνία της Λευκάδας με πολεπίπεδες πρωτοβουλίες. Η σημερινή κίνηση αγκαλιάστηκε από τον  κόσμο και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι όλα καλά και όλες οι γυναίκες που εξετάστηκαν στην Λευκάδα να είναι υγιείς

Η Ιωάννα Γιαννίκου και η Βίβιαν Καριώρη, είναι οι Τεχνολόγοι της Αντικαρκινικής Εταιρίας που υποδέχονται τις κυρίες και φροντίζουν η εξέταση να γίνεται όσο πιο ήρεμα και ανώδυνα, προτρέποντας τις γυναίκες να κάνουν αυτή την εξέταση, που πολλές αντιμετωπίζουν με φόβο:” Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.Έχει αρκετή συμμετοχή σήμερα στην πόλη της Λευκάδας, πρώτη μέρα έχουμε  65 γυναίκες. Θα είμαστε συνεχώς εξετάζοντας γυναικες έως τις 8 το απόγευμα. Επειδή έρχονται κάποιες κυρίες φοβισμένες θα θέλαμε να γίνει γνωστό ότι ο μαστογραφικός έλεγχος, διαρκεί μάξιμουμ 10 λεπτά,  γίνονται τέσσερις λήψεις στην ουσία και είναι ανώδυνη εξέταση.

Σε πρώτο στάδιο καταγράφουμε το ιστορικό της κάθε κυρίας για ευνόητους λόγους.  Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνονται πρέπει να έρθουν να κάνουν μαστογραφικό έλεγχο γιατί δεν κάνουν πολύ συχνά, δηλαδή υπάρχουν γυναίκες σε μεγάλες ηλικίες που δεν έχουν κάνει ποτέ τους μαστογραφία”.

Αύριο 4 Απριλίου το ροζ βανάκι της Αντικαρκινικής εταιρείας θα βρίσκεται στο Λιμάνι της Βασιλικής
Τηλέφωνο για ραντεβού:  6940272946

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
    • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
    • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
    • Η γυναίκα να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο), από 3 ημέρες πριν έως 5 ημέρες μετά.

 

Most Popular