Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓΝΩΜΕΣΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ;

Του Άρη Ι. Τάτση.

            Ο Γιώργος Στάσσης είναι ο διευθύνων σύμβουλος, ο διοικητής της ΔΕΗ από το 2019. Αμοίβεται με 1.000 ευρώ τη μέρα, δηλαδή περίπου 360.000 ευρώ το χρόνο.

            Κάποιοι νομίζετε ότι είναι πολλά τα χρήματα αυτά. Κάνετε λάθος. Η ΔΕΗ διαχειρίζεται τεράστια ποσά κι αυτός που την κάνει κουμάντο πρέπει να έχει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας. Αλλού είναι το θέμα. Αφού τα παίρνει αυτά τα χρήματα, πρέπει να τα αξίζει και να το δείχνει.

            Η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Το διοικητικό συμβούλιο το επιλέγουν οι μέτοχοι. Σήμερα μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ είναι το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ, ελληνική εταιρία συμμετοχών και περιουσίας), όπως μας λέει η ίδια η ΔΕΗ (https://www.dei.gr/el/dei-omilos/ependytikes-sxeseis/enimerosi-metoxon/metoxiki-sunthesi/). Μιας και δεν είναι πρώτη μου προτεραιότητα η παρακολούθηση του μετοχολογίου της ΔΕΗ υποθέτω ότι περίπου ίδια ήταν η κατάσταση και το 2019. Αφού οι άλλοι μέτοχοι δεν είχαν αντίρρηση, έγινε δεκτή η πρόταση του υπερταμείου και δόθηκε το χρίσμα στον Στάσση.

            Στη διαδικασία επιλογής, μεταξύ όλων των άλλων, οι υποψήφιοι προσκόμισαν και βιογραφικό σημείωμα. Το βιογραφικό σημείωμα του Στάσση διανεμήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). Το ΑΠΕ τυπικά είναι ανώνυμη εταιρία, εποπτεύεται όμως από τον υπουργό τύπου (https://www.e-nomothesia.gr/enemerose-tupos-radiophono-teleorase/pd-191-2008.html). Είναι δηλαδή κρατικός φορέας.

            Στο βιογραφικό σημείωμα που διακινήθηκε αρχικά αναφερόταν ότι ο Στάσσης είναι μεταξύ άλλων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΜΒΑ. Αργότερα η ίδια η ΔΕΗ ανακοίνωσε βιογραφικό του Στάσση χωρίς αυτό το μάστερ. Το θέμα έγινε αντιληπτό από την οικονομική ενημερωτική ιστοσελίδα sofokleousin.gr (https://www.sofokleousin.gr/ksefouskose-to-viografiko-tou-neou-dioikiti-tis-dei). 

            Από τον Αύγουστο του 2019 που δημοσιεύθηκε το άρθρο της sofokleousin.gr δε φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια διάψευση εκ μέρους του Στάσση ή της ΔΕΗ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΔΕΗ έχει γραφείο τύπου (https://www.dei.gr/el/dei-omilos/grafeio-typou/), μπορούσε δηλαδή πανεύκολα και να εντοπίσει το δημοσίευμα και να απαντήσει. Εκδίδει δελτία τύπου για πολύ λιγότερο σημαντικά θέματα (https://kentro-typou.dei.gr/media/1346/%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B5%CF%83.pdf).

            Πάνω που οι λογαριασμοί ρεύματος “πήραν την ανηφόρα” ο Στάσσης έγινε “δημοφιλής” σε πολλούς. Έτσι το Φλεβάρη που μας πέρασε αναδημοσίευσαν το θέμα οι ιστοσελίδες ergasiakanea.eu, taxidromos.gr και meteoronnea.gr (https://ergasiakanea.eu/xefoyskose-xafnika-to-viografiko-neoy-dioikiti/, https://www.taxidromos.gr/topic/3516891/ksefouskose-ksafnika-viografiko-neou-dioikiti.html, https://www.meteoronnea.gr/greece/2022/02/%CE%BE%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA/). Ακόμη πιο ενδιαφέρων ήταν ο τίτλος της press-gr.com. “Για να μας … αλλάξει τα φώτα! Έγινε πρόεδρος της ΔΕΗ με πλαστό master” (http://www.press-gr.com/2022/02/master.html).

            Η ουσία είναι πολύ σημαντικότερη από τις νομικές λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά ας αρχίσουμε από αυτές.

            Για να υπάρχει πλαστογραφία χρειάζεται πλαστό έγγραφο. Το αρχικό δημοσίευμα δεν το διευκρινίζει αν πράγματι χρησιμοποιήθηκε τέτοιο πλαστό μάστερ. Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς οι υπόλοιποι να είμαστε προσεκτικοί.

            Είναι όμως απορίας άξιο πώς γίνεται να έχω φτάσει εγώ που δεν τον γνωρίζω τον Στάσση να τον υπερασπίζομαι (για την κατηγορία της πλαστογραφίας) κι αυτός να μην ψελίζει μια λέξη. Τροφή για σκέψη.

            Ξεκάθαρα όμως αυτό για το οποίο τον κατηγορούν τα δημοσιεύματα είναι απάτη. Δε λέω ότι πράγματι το έκανε. Λέω τι του καταμαρτυρούν.

            Είτε τα δημοσιεύματα ευσταθούν είτε όχι το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στάσσης είναι τραγικά ανεπαρκής.

            Αν “την έκανε τη δουλειά”, είναι τελείως βλάκας. Είναι δυνατόν να πίστευε ότι θα φτάσει τόσο ψηλά και δε θα μαθευόταν τέτοιο χαζό κολπάκι;

            Αν τον αδίκησε το ΑΠΕ “φουσκώνοντας” το βιογραφικό, μπορούσε να το βάλει στη θέση του.

            Αν τον συκοφάντησαν οι δημοσιογράφοι, μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της ΔΕΗ για να τους “τρίψει στα μούτρα” το μάστερ.

            Προτίμησε να σιωπήσει και να φαίνεται στον κόσμο σαν ένας κοινός απατεωνίσκος που κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Για την απίθανη περίπτωση που πράγματι ο Στάσσης διέψευσε τα δημοσιεύματα, απλά τον παρακαλώ να μου στείλει τα έγγραφα για να τα δημοσιεύσω.

            Κατ’ εμέ το σοβαρότερο θέμα είναι άλλο. Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα ο Στάσσης μπορεί να εκβιαστεί. Λογαριάστε πόσα χρήματα εισέπραξε από το καλοκαίρι του 2019. Όλο και κάποιοι από εσάς θα γνωρίζετε κάποια νοσηλεύτρια που έτυχε να διοριστεί με πλαστό τίτλο σπουδών. Για ρωτήστε τη πόσους μισθούς της ζήτησαν να επιστρέψει.

            Και μόνο γι’ αυτό το λόγο ο Στάσσης είναι εντελώς ακατάλληλος να βρίσκεται στο τιμόνι του κολοσσού που λέγεται ΔΕΗ.

            Υπάρχουν κι άλλα θέματα που ο Στάσσης δεν μπαίνει στον κόπο να διαψεύσει. Ίσως επανέλθω.

            Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στάσσης μας χρωστάει εξηγήσεις. κ. Στάσση, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Most Popular