Του Άρη Ι. Τάτση.
Μέχρι τη σύσταση του ΕΦΚΑ το 2016 υπήρχε πολυνομία όσον αφορά το χρόνο παραγραφής των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία. Ήταν κι αυτά μπόλικα και με τους νόμους για την παραγραφή κυριολεκτικά έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η παραγραφή ήταν δεκαετής. Με το νόμο 4387/2016 θεσπίστηκε εικοσαετής παραγραφή.
Το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η διάταξη αυτή κηρύχθηκε αντισυνταγματική. Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ παραγράφοντραι στη δεκαετία. Τελεία και παύλα.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021. Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος, έγινε αμέσως γνωστή στο πανελλήνιο. Δεν έχει το παραμικρό νόημα να παραπέμψω σε δημοσιεύματα. Απλά ερευνήστε στο διαδίκτυο για την απόφαση ΣτΕ 1833/2021.
Η δίκη ήταν “πιλοτική”. Η διαδικασία αυτή καθιερώθηκε από το 2010 για γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα που έχουν επίπτωση σε πολλούς συνανθρώπους μας. Με μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνεται “κατεύθυνση” σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια.
Δε θα ασχοληθούμε στο σημείο αυτό με την τεράστια κριτική που έχει δεχθεί η διαδικασία της “πιλοτικής δίκης”. Το βέβαιον είναι ότι πλέον δε νοείται αντίθετη απόφαση άλλου διοικητικού δικαστηρίου. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά πρώτα και πάνω απ’ όλα ο ΕΦΚΑ.
Καταλαβαίνετε βέβαια ότι ο υπάλληλος της τοπικής διεύθυνσης χρειάζεται και μια εγκύκλιο από τη διοίκηση για να αρχίσει να διαγράφει χρέη. Υπάλληλος είναι, θέλει και να κοιμάται ήσυχος τα βράδια.
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ όφειλε να εκδώσει μια απλή και κατανοητή εγκύκλιο για τη διαδικασία της διαγραφής των παραγεγραμμένων χρεών. Προσωπική μου άποψη, με βάση την απίστευτη ανοργανωσιά του ΕΦΚΑ, είναι πως δεν ήταν δυνατό να οριστεί αυτεπάγγελτη διαδικασία. Κι όσοι δυσκολεύεστε να καταλάβετε τι λέω, απλά επισκεφτείτε την πλησιέστερη τοπική διεύθυνση. Μια απλή αίτηση του ασφαλισμένου χρειάζεται. Περιέργως ο διοικητής δεν έχει εκδώσει τέτοια εγκύκλιο.
Για να δούμε λοιπόν ποιος είναι ο Παναγιώτης Δουφεξής που αγνοεί επιδεικτικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Διορίστηκε τον Μάιο του 2021. Έχει εμπειρία στα κοινωνικοασφαλιστικά θέματα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, αφού μέχρι το διορισμό του ως διοικητή του ΕΦΚΑ ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του (https://finupnews.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-e-%CE%B5%CF%86%CE%BA%CE%B1-%CE%BF-%CF%80-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%B5%CE%BE%CE%AE%CF%82/, https://www.zougla.gr/money/etairika-nea/article/neos-dikitis-ston-e-efka-o-panagiotis-doufeksis). Και βέβαια δεν είναι καθόλου πρόβλημα που ο υπουργός θέλησε για τόσο νευραλγική θέση πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Απλώς ο Δουφεξής είναι παντελώς ανεπαρκής.
Ας δούμε για αρχή τι καταφέρνει ο Δουφεξής κρυπτόμενος πίσω από το δάχτυλό του. Τα χρέη αυτά προφανώς έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ (είναι τμήμα του ΕΦΚΑ που λειτουργεί ως εισπράκτορας, κυρίως κάνει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και χρήματα που σας αποδίδει το κράτος και οι φορείς του). Για τυπικό νομικό λόγο τα χρήματα που σας παίρνει μέσα από την τσέπη σας το ΚΕΑΟ για όσο χρόνο ο Δουφεξής δε λύνει το θέμα εκ πρώτης όψεως δε μπορείτε να τα αναζητήσετε. Δεν πρόκειται να αναλύσω τι είναι η ατελής ή φυσική ενοχή από παραγραφέν χρέος. Έχουν γραφτεί βιβλία. Στο άρθρο αυτό δε με παίρνει ο χώρος. Κρατήστε μόνο ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει μια επίφαση νομιμότητας στην ληστεία που σας κάνει το ΚΕΑΟ κατάσχοντας χρήματά σας για παραγεγραμμένα χρέη.
Ήδη αντιλαμβάνεστε όμως ότι η τακτική του Δουφεξή είναι εντελώς βλακώδης. Είναι δυνατόν να το κρατήσεις αυτό μυστικό από τόσους ανθρώπους; Πραγματικά υπάρχει όριο σε όλα. Η συμπεριφορά του Δουφεξή με ξεπερνάει.
Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η λύση στο πρόβλημα του καθενός σας.
Για αρχή μετράτε. Κι αν δε μπορείτε μόνοι σας, χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες επαγγελματία. Η δεκαετία της παραγραφής λειτουργεί ως εξής: Μετράμε από το τέλος της χρονιάς κατά την οποία σας καταλογίστηκε το χρέος. Η ημερομηνία αυτή υπάρχει πάνω στη σχετική εκτύπωση που σας δίνουν στον ΕΦΚΑ. Παράδειγμα: χρέος που καταλογίστηκε στις 23-3-2011. Ο χρόνος της παραγραφής άρχισε να τρέχει την 1-1-2012. Συμπληρώθηκε αφού πέρασαν 10 γεμάτα χρόνια (2012 έως και 2021).
Πρέπει να ξέρετε ότι αν διαγραφούν τα χρέη για κάποια χρόνια, αυτονόητα διαγράφεται και ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης. Μετά τη διαγραφή που ζητάτε σας απομένουν τα 15 χρόνια ασφάλισης που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθείτε; Ταυτόχρονα έχετε υπόψη σας ότι οι επαγγελματίες για να λάβουν σύνταξη πρέπει να οφείλουν κάτω από 20.000 ευρώ και οι αγρότες κάτω από 6.000 ευρώ. Αρκετά. Καταλάβατε τι εννοώ. Τα υπόλοιπα θα τα υπολογίσετε με τους επαγγελματίες που σας συμβουλεύουν.
Όσα σας είπα σχετικά με την επίφαση νομιμότητας ισχύουν για την ατομική περίπτωση καθενός από εσάς ξεχωριστά. Είναι όμως προφανές ότι ο Δουφεξής προσπαθεί να μην εφαρμόσει της απόφαση του ΣτΕ για όλους μας. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και βεβαίως πρέπει να ερευνηθεί η ποινική του ευθύνη. Πάρτε το χρόνο σας. Απλά σκεφτείτε πόσο μεγάλο είναι το ζήτημα, άρα και η παρανομία του Δουφεξή. Σα να είναι αρκετά τα χρήματα. Μόλις το συνειδητοποιήσετε, είστε έτοιμοι για δράση.
Δε χρειάζεται να αρχίσετε τις μηνύσεις. Για αρχή πρέπει να καταγράψετε το δίκιο σας. Γραπτή αίτηση προς την τοπική διεύθυνση στην οποία ανήκετε και βεβαίως κοινοποίηση στο περιφερειακό ΚΕΑΟ. Στην αίτηση δε θα ξεχάσετε να υπομνήσετε τις ευθύνες του τοπικού διευθυντή και του προϊσταμένου του ΚΕΑΟ. Δική τους δουλειά είναι να διαγράψουν τα χρέη και βεβαίως να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για τη διαδικασία. Δε χρειάζονται φωνές. “Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο”. Δε θα ξεχάσετε να πάρετε αντίγραφο της αίτησής σας με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
Και βεβαίως έχετε και επιμελητήρια και συνδικαλιστικούς φορείς. Στο νόμο που καθιέρωσε την “πιλοτική δίκη” δεν μπήκε επιπλέον κριτήριο ότι η απόφαση του Δικαστηρίου πρέπει να είναι αρεστή στον Δουφεξή και τον κάθε Δουφεξή. Κάποιοι είχαν πει “συν Αθηνά και χείρα κίνει”.
Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.