Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠανελλαδικές 2022: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τα ΓΕΛ

Πανελλαδικές 2022: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τα ΓΕΛ

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Πρεμιέρα έκαναν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας (έκθεση).

Δείτε εδώ τα θέματα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του φιλολόγου των Φροντιστηρίων Παπαδέα, Γιάννη Μπέγκου, τα φετινά θέματα για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι βατά και αναμενόμενα, καθώς οι μαθητές είχαν ασχοληθεί φέτος με το ζήτημα της ιστορίας με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στους υποψηφίους δόθηκαν τρία αποσπάσματα κειμένων – συνήθως είναι δύο – για την ιστορική μνήμη. Τα δύο πρώτα ήταν μη λογοτεχνικά, αν και το δεύτερο απόσπασμα με τμήμα ομιλίας της Κικής Δημουλά είχε αρκετά λογοτεχνικά στοιχεία. Το λογοτεχνικό κείμενο του Θανάση Βαλτινού ήταν σε πεζό λόγο και κρίνεται αρκετά βατό.

Οι ερωτήσεις θεωρίας και το «Σωστό – Λάθος» δεν είχαν παγίδες. Το Θέμα Γ πάντα έχει κάποιες δυσκολίες: στην προκειμένη περίπτωση οι μαθητές ίσως δυσκολευτούν να ταυτιστούν με τη διαφορετική εποχή που περιγράφει ο Βαλτινός στο απόσπασμά του.

Το θέμα της έκθεσης (Θέμα Δ) αφορούσε στην αξία της ιστορίας και βιωματικούς τρόπους που οι νέοι μπορούν οι νέοι σε επαφή μαζί της. 

Γενικότερα, όλα τα ερωτήματα κρίνονται σαφή και μπορούν να τα κατανοήσουν και να γράψουν διαβασμένοι και μη.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 π.μ., αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

Επόμενος «σταθμός» για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, με την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών και της Βιολογίας κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται αύριο, Σάββατο 4 Ιουνίου, στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ:

  • Παρασκευή 3/6: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  • Δευτέρα 6/6: Αρχαία Ελληνικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
  • Τετάρτη 8/6: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Σπουδών Υγείας)
  • Παρασκευή 10/6: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Σπουδών Υγείας).
  • πηγή

Most Popular