Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΟ Θεόδωρος Στάμος επιστρέφει στη Λευκάδα

Ο Θεόδωρος Στάμος επιστρέφει στη Λευκάδα

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου, διοργανώνει την μεγάλη αφιερωματική έκθεση «Θεόδωρος Στάμος, Σειρά Λευκάδα», από τη συλλογή του Ιδρύματος Ελληνική Διασπορά. Πρόκειται για 39 σημαντικά  έργα του ζωγράφου που δημιουργήθηκαν στη Λευκάδα και αποτυπώνουν την μεταφυσική αίσθηση που ενέπνευσε το λευκαδίτικο τοπίο  στον καλλιτέχνη. Η έκθεση των έργων θα αναπτυχθεί ταυτοχρόνως στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» και στην Δημοτική Πινακοθήκη και θα διαρκέσει από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2022.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στην αίθουσα τέχνης Θεόδωρος Στάμος, στις 20.00 και μισή ώρα αργότερα στην Δημοτική Πινακοθήκη. Την ημέρα των εγκαινίων θα ξεναγήσει το φιλότεχνο κοινό ο ιστορικός της τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Για τις ανάγκες της έκθεσης έχει εκδοθεί πολυτελές λεύκωμα με τίτλο « Theodoros Stamos- σειρά Λευκάδα», το οποίο διατίθεται δωρεάν  όπως επίσης και ευσύνοπτος κατάλογος.

Ο Θεόδωρος Στάμος (1922-1997), ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στις ΗΠΑ, έζησε στο τέλος της ζωής του στον τόπο καταγωγής του,  τη Λευκάδα, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους της διασποράς.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Χαρά Σαΐτη, γράφει στο προλογικό της σημείωμα:

Η Λευκάδα του Στάμου

«Μόνο κάποιος που αγάπησε τη Λευκάδα τόσο πολύ, θα μπορούσε να μεταπλάσει  τα ατέρμονα πεδία της σε χρώμα και φως. Ο Στάμος επέστρεψε σε μια Ιθάκη, για να ακουμπήσει την ψυχή του αναπαυμένη από τις μικρότητες αυτού του κόσμου. Ενός κόσμου που τον κυνήγησε σαν θήραμα, που τον αδίκησε και ίσως ακόμα σήμερα τον αδικεί. Αλώβητο έμεινε όμως το έργο του, όσο κι αν ο ζωγράφος  πληγώθηκε από τους καλύτερους φίλους και συναδέλφους του. Η Λευκάδα ήταν το λιμάνι του, το τέλος του ταξιδιού του. Την έζησε βαθιά, όπως μόνο εκείνος ήξερε. Αποκάλυψε το φως της. Ένα φως μαλακό και διηθημένο μέσα από τους υγρούς νοτιάδες και την αλισάχνη του Ιονίου. Εκτυφλωτικό άλλοτε, κι άλλοτε αιθέριο κι άπιαστο. Το πορτοκαλί του ήλιου της όταν δύει πίσω απ’ τα βουνά της, το απέραντο μπλε που την ζώνει ,το λευκό ως υπογράμμιση ζωής, το μαύρο ως υπενθύμιση θανάτου. Παράξενες λωρίδες γης ανάμεσα σε νερά, αφροί που σκάνε στην χρυσή άμμο, αδιάγνωστες σκιές που παντρεύονται φωτεινά μονοπάτια. Κι όλα αυτά- αβίαστα απλώνονται για να χωρέσουν ένα πράγμα: την αγάπη του Στάμου για τη Λευκάδα, τον τόπο του. 

Ας ελπίσουμε ένα μόνιμο κατάλυμα για τα βασανισμένα έργα του, εδώ όπου άφησε την τελευταία πνοή του…»

INFO

Τι: Έκθεση ζωγραφικής: «Θεόδωρος Στάμος, Σειρά Λευκάδα»/ αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

Πού: Αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», πλατεία Μαρκά και Δημοτική Πινακοθήκη Πνευματικού Κέντρου.

Πότε: 15 Σεπτεμβρίου έως 15  Οκτωβρίου 2022

Ώρες επισκέψεως: 10.00-13.00 και 18.00-21.00

Εγκαίνια: Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00  / εκκίνηση από αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»

Επιμέλεια-ξενάγηση: Μάνος Στεφανίδης

Επιμέλεια έκθεσης: Χαρά Σαΐτη

Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά

Most Popular