Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ Δήμαρχος Λευκάδας για το κλείσιμο της 8ης Μεραρχίας και των γύρω...

Ο Δήμαρχος Λευκάδας για το κλείσιμο της 8ης Μεραρχίας και των γύρω οδών.

Συναντήσαμε το δήμαρχο Λευκάδας κο Κώστα Δρακονταειδή στην κλεισμένη οδό της 8ης Μεραρχίας και του ζητήσαμε να μας κάνει μια δήλωση για το φλέγον ζήτημα των ημερών.

«Σήμερα το πρωί εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για το κλείσιμο της 8ης Μεραρχίας τα  οποία και απορρίφθηκαν από το δικαστήριο , είχαμε και μια συνάντηση με την αντίθετη πλευρά η οποία δεν οδήγηγσε πουθενά.

Αποτέλεσμα το συμβολικό κλείσιμο που ξεκίνησαν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων χτες το μεσημέρι  να γίνει πλήρη κλείσιμο συμπεριλαμβανομένου και των γειτονικών οδών την οδό Λόρδου Βύρωνα, την Καραισκάκη.

Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικεί τη αποζημίωση του οικοπέδου του, εδώ όμως πρόκειται για κάτι επιπλέον , είναι πρωτοφανές 2,5 μήνες πριν τις εκλογές να γίνεται αυτή η κίνηση, ενώ θα μπορούσε να γίνει και πριν 10 μήνες, κατά τη γνώμη μου πίσω από όλο αυτό κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι μάλιστα και κάτι που μου το είχε τονίσει στο δικαστήριο του Νοέμβρη ο συνήγορος της οικογένειας ότι θα πάω σε εκλογές με την 8ης Μεραρχίας κλειστή”

Όπως επίσης ότι δεν ήταν τυχαίο που εχθές “συμπτωματικά” έγινε ρεπορτάζ από μεγάλο κεντρικό κανάλι της Αθήνας για το θέμα των ανεπιτήρητων, ένα σοβαρό θέμα που όπως είπε  καλά έκαναν και ανέδειξαν, λέγοντας ότι αφενός μεν είναι ένα πρόβλημα πολλών χρόνων, ωστόσο ενώ ήρθαν να κάνουν ένα ωραίο ρεπορτάζ δεν ζήτησαν την γνώμη του Δημάρχου και τόσα χρόνια που υπήρχε το πρόβλημα δεν ήρθε κανένα κανάλι να το αναδείξει.

Ο κος Δρακονταειδής  μας είπε για το ιστορικό της υπόθεσης  ότι, όταν ανέλαβε ως Δημοτική Αρχή, βρήκαμε μία απόφαση εφετείου η οποία ήταν του 2013, στην οποία  υποχρεωνόταν ο Δήμος να αποδώσει στους ενάγοντες τη νομή και την κατοχή των τμημάτων αυτών. Εμείς, εν γνώσει των ιδιοκτητών, οι οποίοι και αυτοί πίεζαν από την πλευρά τους να τρέξουν οι διαδικασίες, πράξαμε τα δέοντα.

Στο τέλος του 2016, ολοκληρώθηκε η πράξη αναλογισμού, κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους, έγιναν οι ανάλογες ενστάσεις, με ένα μέρος των ενστάσεων να γίνεται αποδεκτό, η ουσία της ένστασης που απορρίφθηκε όμως αφορούσε την αποζημίωση για το σύνολο των 2.600 τετραγωνικών μέτρων, η υπηρεσία τους έβγαλε ότι πρέπει να αποζημιωθούν για 1.500 τ.μ., η πράξη αναλογισμού αυτή περιφέρεια εγκρίθηκε από το ανώτερο όργανο από εμάς. Πράγμα που σημαίνει ότι αν υπήρχε λάθος από την υπηρεσία του Δήμου, το παραπάνω όργανο, η υπηρεσία η οποία εγκρίνεται με απόφαση περιφερειάρχη, δεν θα την έκανε αποδεκτή και θα μας έλεγε ότι κάνουμε λάθος. Επ’ αυτής της κυρωμένης πράξης έγινε ένσταση στα παραπάνω όργανα η οποία σιωπηρά απερρίφθη.

Εμείς όλες αυτές τις διαδικασίες τις είχαμε ολοκληρώσει περί τα μέσα του Ιουλίου του 2018 και ήταν γνώστες των όλων διαδικασιών.

Όταν κυρώθηκε η πράξη στείλαμε έγγραφο, ώστε να γίνει εκτίμηση από συγκεκριμένη επιτροπή που προβλέπεται από το νόμο και δεν είναι του δήμου, οι οποίοι εκτίμησαν και την αξία της έκτασης  που πρέπει να απαλλοτριωθεί, τους κοινοποιήθηκε, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν αποδέχτηκαν αυτή την αξία, περίπου 350.000 ευρώ.

Εμείς σαν  δήμος όπως και ο κάθε δήμος αποζημιώνει αυτά για τα οποία καθορίζονται με βάση το νόμο και τις διατάξεις, δηλαδή μετά την κύρωση της πράξης από την περιφέρεια, εμείς πήγαμε στην επιτροπή που εκτίμησε την αξία, το ποσό ήταν 350.000 ευρώ και μόνο αυτό το ποσό μπορούσαμε να δώσουμε.

Οι ίδιοι αφού δεν αποδέχτηκαν το πόσο προσέφυγαν στο συμβούλιο της επικρατείας.

Στη συνέχεια εμείς ολοκληρώσαμε και τα επόμενα βήματα και  από τη στιγμή που δεν αποδέχονταν το συγκεκριμένο τίμημα, πήγαμε στο πρωτοδικείο για να βγάλει προσωρινή απόφαση για την αποζημίωσή τους.

Αυτή η υπόθεση εκδικάζεται στις 19 Απριλίου και στη συνέχεια εφόσον βγει προσωρινή τιμή και δεν την αποδεχτούν, που είναι το πλέον πιθανό,  πάμε και στην οριστική τιμή μονάδος πάλι από τα δικαστήρια. Εμείς ως Δήμος κλείσαμε όλο τον κύκλο ενεργειών που θα έπρεπε να είχαν γίνει.

 Άρα,  ως προς το αίτημα της αποζημίωσης τους έχουν δίκιο, άλλο αν διαφωνούν για αυτά που βγάζει η υπηρεσία, το δίκιο είναι ότι θα έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν μπορεί να πράξει απολύτως τίποτα σε σχέση με τα αιτήματα τους, παρά μόνο να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Και να ήθελα να τους δώσω εγώ πολύ περισσότερα δεν νομιμοποιούμαι  να το πράξω.

Εγώ θέλω να είμαι πολύ καθαρός σε σχέση με τις αποφάσεις, διότι και οι δικαστές όπως και οι πάντες κρίνονται, δεν υπάρχει αλάθητο του Πάπα σε κανέναν, διότι κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη απόφαση που αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, εφόσον έχουμε δρόμους που ανοίχτηκαν  εδώ και 50 χρόνια, εφόσον αυτοί οι δρόμοι είναι στο κεντρικότερο σημείο της Λευκάδας, στον περιφερειακό δρόμο αυτόν που ουσιαστικά διευκολύνει την πόλη, δεν μπορώ να κατανοήσω πως για όλους αυτούς τους λόγους, που είναι και λόγοι ασφαλείας βγήκε αυτή η απόφαση. Το νοσοκομειακό ασθενοφόρο αναγκάστηκε να κάνει το γύρω, γιατί δεν μπορούσε να πάει απευθείας στο νοσοκομείο.”

 

 

Most Popular