Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΟ ήλιος του ΠΑΣΟΚ φωτίζει το δρόμο του ΚΙΝΑΛ

Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ φωτίζει το δρόμο του ΚΙΝΑΛ

 Γράφει, ο Φίλιππος Βουκελάτος*

Τον Οκτώβρη του 2009 η Ελλάδα απέφυγε την τυπική χρεοκοπία, επειδή προσέφυγε στον διεθνή μηχανισμό στήριξης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, στην αποκλεισμένη από τις αγορές οικονομία μας.

Η τότε αντιπολίτευση, αδύναμη να αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να αντιμετωπιστεί η κρίση, βοήθησε με τον τρόπο της, η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης να συνοδευτεί από τρία μνημόνια, που αποτέλεσαν την επιτομή των λανθασμένων εκτιμήσεων των δανειστών, σε ότι αφορά την οικονομική προσαρμογή της χώρας, ώστε ο εκτροχιασμός  των δημοσιονομικών μεγεθών να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας.

Μέσα σε ένα απίστευτο καθεστώς δημαγωγίας και ανευθυνότητας, η οικονομική κρίση μεταβλήθηκε σε κρίση κοινωνική και θεσμική, εξοστρακίζοντας από τη συνείδηση των Ελλήνων  την αλήθεια.

Τον Μάρτιο του 2014,  Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφισμένη με συντριπτική πλειοψηφία από όλες τις πτέρυγές του, έδειξε με τον πιο εύγλωτο και αξιόπιστο τρόπο, πως κύριος υπεύθυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της χρεοκοπίας, ήταν η κυβέρνηση της περιόδου 2004 – 2009, στην οποία μάλιστα αποδόθηκε και «ικανότητα» στατιστικής λαθροχειρίας.

Παρόλα αυτά, η Έκθεση αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς την περίοδο που ακολούθησε κυριάρχησε στο δημόσιο διάλογο ένας ιδιότυπος αριστεροδεξιός λαϊκισμός.

Η ευθύνη για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας βαρύνει κυρίως το ΠΑΣΟΚ και κατεπέκταση το Κίνημα Αλλαγής.

Τα στελέχοι που εκφράζουν ή θα εκφράσουν στο κοντινό μέλλον φιλοδοξίες για την ηγεσία του Κινήματος, οφείλουν να αναδείξουν μέσα από το δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει, το ζήτημα αυτό. Χρήσιμοι σε αυτή τη προσπάθεια είναι όλοι όσοι εργάζονται για την ανάπτυξη, την πολιτική και οργανωτική αυτονομία του Κινήματος, χωρίς να λοξοκοιτάζουν” είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά.

Όσο το κόμμα παραμένει στο 5%, 6%, 7%, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, θα μας αντιμετωπίζουν ως λάφυρο, λεηλατώντας σήματα, συνθήματα και χρώματα.

Ένα είναι το δίλημμα: Ποιός μπορεί να βγάλει την παράταξη από αυτό το τέλμα;

Η Ελλάδα χρειάζεται έναν ισχυρό, πατριωτικό, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πολιτικό οργανισμό.

Τα σημάδια της ύφεσης, ως απότοκο της πολιτικής κρίσης που γέννησε η πανδημία, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Υπό προϋποθέσεις, μια νέα δημοσιονομική εκτροπή, είναι πολύ πιθανή. Αυτή τη φορά όμως, εξιλαστήρια θύματα δεν θα υπάρξουν.

Η Δημοκρατική Παράταξη, οφείλει να αποκαταστήσει την Ιστορική αλήθεια και να αποκαλύψει τον αρνητικό Ιστορικό ρόλο της κυβερνητικής Δεξιάς.

*Πρώην, αν. Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λευκάδας.

 

 

 

 

 

Most Popular