Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ: Για τη στάση της Κίνησής μας στο Δήμο...

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ: Για τη στάση της Κίνησής μας στο Δήμο Λευκάδας

Οι τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, μετά την μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έφερε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης». Αυτό το σύστημα εκλογής, μέσα από ισότιμη δημοκρατική έκφραση και καλλιέργεια κουλτούρας συναινέσεων, συνθέσεων και συναποφάσεων, έδωσε τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν και ενεργοποιηθούν πολίτες μακριά από καθιερωμένα σχήματα και ισορροπίες. Στόχος του η άλλη αυτοδιοίκηση της ευρείας συμμετοχής που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα πολλών δεκαετιών. Προβλήματα τα οποία απαιτούν από τα αυτοδιοικητικά σχήματα συνεργασίες, συνευρέσεις και συνθέσεις σε προγραμματικό πλαίσιο, ειλικρινή και καθαρή συνεννόηση όλων των θεσμικών παραγόντων και υποστήριξη από την κοινωνία.

Όμως οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, μέσα στο καλοκαίρι, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά κατήργησαν την ουσία της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό είμαστε απέναντι, στην πράξη και όχι στα λόγια, από τις συντηρητικές δυνάμεις που με επιχείρημα την κυβερνησιμότητα, επιβάλουν έναν, νεοφιλελεύθερου τύπου, αυταρχισμό στην αυτοδιοίκηση.

Η Κίνησή μας «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» με συλλογική απόφαση, υποστήριξε, στον 2ο γύρο των εκλογών, με επίσημη ανακοίνωση την παράταξη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» του κ. Καλού, σημερινού Δημάρχου, θεωρώντας πως υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προγραμματικής σύγκλισης για την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας της Λευκάδας.

Ο επικεφαλής της Κίνησής μας και πρώην Δήμαρχος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, έθεσε από τον Ιούνιο, σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του σημερινού Δημάρχου κ. Καλού, τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας σύγκλισης που ήταν:

α) Συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο, στα σοβαρά θέματα, μεταξύ των παρατάξεών μας και

β) Με ποιες άλλες παρατάξεις μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και ποια πρόσωπα θα υπηρετήσουν αυτές τις συγκλίσεις.

Στην περίπτωση που συμφωνούσαμε σ’ αυτά, τότε θα συζητούσαμε τις όποιες θέσεις ευθύνης μπορούσαμε να αναλάβουμε.

Τη θέση αυτή, είμαστε οι μόνοι, που την διατυπώσαμε δημόσια και πριν από τις εκλογές. Όλα αυτά, χωρίς κανενός είδους δεσμεύσεις ή ανταλλάγματα αλλά ύστερα από ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, από τον οποίο θα προκύπταν, αφενός οι επιδιωκόμενοι στόχοι και αφετέρου οι πολιτικές επίτευξής τους. Η επιλογή των αιρετών για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών προφανώς και θα γινόταν από κάθε παράταξη στη βάση της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Από την μεριά μας όμως, προχωρήσαμε και σε μια άλλη πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που δείχνει με τον ποιο καθαρό τρόπο την ειλικρινή στάση μας και για την οποία ενημερώσαμε αμέσως μετά τις εκλογές τον κ. Δήμαρχο, ανεξαρτήτως από το αν θα συμφωνούσαμε τελικά.

Στη βάση αυτής της αυτοδιοικητικής λογικής, είχαμε συλλογικά αποφασίσει και δημοσιοποιήσει, πολύ έγκαιρα, τρεις ενέργειές μας που ήταν:

  1. Να μην γίνει από εμάς η κατανομή σε έργα, όπως είχαμε την δυνατότητα να πράξουμε, ποσού 690.000 ευρώ, με το οποίο επιχορηγήθηκε επί πλέον ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο 2019.
  2. Η Παράταξή μας, να στηρίξει για Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον υποψήφιο που θα προτείνει η Δημοτική Αρχή.
  3. Να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020, ακόμη κι αν είχαμε επιφυλάξεις και εφόσον δεν υπάρξουν πολύ σοβαροί λόγοι που θα μας αναγκάσουν για το αντίθετο.

Όμως παρά την διακηρυγμένη θέση της Παράταξής μας για διάλογο, εφόσον φυσικά πρόκυπτε, αλλά ακόμα και για το ελάχιστο της αναγκαίας για όποια συνέχεια στην Διοίκηση του Δήμου ενημέρωσης, κάτι τέτοιο δεν επιλέχθηκε από την παράταξη του κ. Καλού, παρά τις δικές μας προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος από την ολοκλήρωση των εκλογών, έως την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αρχής. Αντί τούτων η μόνη πρόταση που μας έγινε, στις 16 Αυγούστου 2019, αφορούσε την ανάληψη αντιδημαρχίας από αιρετό της Παράταξής μας, χωρίς καμία άλλη διασφάλιση. Πρόταση την οποία προφανώς δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε.

Εμείς σεβόμενοι την ετυμηγορία των συμπολιτών, την αυτοδιοικητική μας ταυτότητα και την 5ετή θητεία μας, θα είμαστε παρόντες, ασκώντας προγραμματική και δημιουργική αντιπολίτευση. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να συνεισφέρουμε σε μια θετική πορεία του Δήμου μας, παρακολουθώντας και την υλοποίηση της πληθώρας των έργων που αφήνουμε ως παρακαταθήκη. 

Αυτή η πορεία μάς επιβάλλει γνώση, όραμα, σχέδιο, οργάνωση και κυρίως δουλειά, ενώ απαιτεί από όλους τους αιρετούς αντίληψη της έννοιας του καθήκοντος και της κοινωνικής προσφοράς. Απαιτεί διάθεση και ανεξάντλητα αποθέματα υπομονής και επιμονής, συγκρούσεις με την ιδιοτέλεια, τον παραγοντισμό, τα συμφέροντα, πλήρης διαφάνεια, συναίνεση και σύνθεση απόψεων. Γιατί είναι πολύ εύκολο να απογοητευτούν όσοι αναζητούν μαγικές λύσεις ή πιστεύουν σε υποσχέσεις που εύκολα δίνονται αλλά δύσκολα τηρούνται.

 

                                                                                Λευκάδα, 25/9/2019

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

        Κωνσταντίνος Δρακονταειδής

 

 

 

Most Popular