Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟι 27 υπέγραψαν για την Ευρώπη των «πολλαπλών ταχυτήτων»

Οι 27 υπέγραψαν για την Ευρώπη των «πολλαπλών ταχυτήτων»

1111111111Οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ – πλην της Βρετανίας- υπέγραψαν σε μία λαμπρή τελετή στην ιταλική πρωτεύουσα τη νέα διακήρυξη της Ρώμης επιβεβαιώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον» παρά μία σειρά από κρίσεις που έχουν αποδυναμώσει την προσπάθεια να παραμείνει ενωμένη η γηραιά ήπειρος με αποκορύφωμα την απόφαση της Βρετανίας να εξέλθει της ΕΕ.

Η διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση «σε μία μοναδική Ένωση με κοινούς θεσμούς και ισχυρές αξίες, μία κοινότητα σε ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του νόμου». Ωστόσο οι ηγέτες αναγνωρίζουν πως «αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και εντός της Ευρώπης» συμπεριλαμβανομένων «περιφερειακών συγκρούσεων, τρομοκρατίας, αυξανόμενες πιέσεις του μεταναστευτικού ρεύματος, προστατευτισμού και κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων».

Με τη διακήρυξη επίσης προωθείται και επισήμως το σχέδιο για την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων. «Θα κάνουμε την ΕΕ ακόμα πιο ισχυρή και ανθεκτική, δια μέσω της μεγαλύτερης αλληλεγγύης μεταξύ μας και του σεβασμού των κοινών κανόνων. Η ενότητα είναι απαραίτητη αλλά και επιλογή μας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μέναμε στο περιθώριο των παγκόσμιων δυναμικών που αναπτύσσονται. Ενώνοντας δυνάμεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις επηρεάσουμε, και να υπεραμυνθούμε των κοινών συμφερόντων και αξιών. Θα δρούμε από κοινού, με διαφορετικό ρυθμό και ένταση όπου είναι αναγκαίο, ενώ θα κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, όπως κάναμε στο παρελθόν, στο πλαίσιο των Συνθηκών και διατηρώντας ανοικτή την πόρτα γι αυτούς που θα θέλουν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωση μας είναι αδιαίρετη».

Η τελετή έλαβε μέρος στην ίδια αίθουσα στο Καπιτώλιο όπου 60 χρόνια πριν είχε υπογραφεί και η διακήρυξη της Ρώμης με την οποία τέθηκαν από τους ηγέτες έξι ευρωπαϊκών χωρών τα θεμέλια για την ΕΟΚ και την ΕΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε.

synodos

Λίγα λεπτά μετά την υπογραφή που έβαλε πρώτος ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν σήκωσε τη γροθιά του σε μία ένδειξη θριάμβου. Κάθε ηγέτης υπό χειροκροτήματα έβαλαν τις υπογραφές τους.

Ωστόσο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι μεγάλες.

www.newsmoney.gr

Most Popular