Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟικοδομικές Άδειες Τέλος!! Λόγω υποστελέχωσης της υπηρεσίας

Οικοδομικές Άδειες Τέλος!! Λόγω υποστελέχωσης της υπηρεσίας

Μετά από το ταχυδρομείο, τώρα και η πολεοδομία Λευκάδας είναι προς διάλυση.

Η Λευκάδα αυτή τη στιγμή έχει τον υψηλότερο ρυθμό  οικοδομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ελλάδα, ξεπερνώντας ακόμα τη Ρόδο και τη Μύκονο.

Εν τούτοις, η πολεοδομία Λευκάδας έχει παραλύσει καθώς είναι σοβαρά υποστελεχωμένη.

Μόλις ΔΥΟ άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τις άδειες οικοδομής, οι οποίοι έχουν αυτή τη στιγμή περίπου 250 άδειες σε αναμονή.  Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν φύγει από την πολεοδομία Λευκάδας 4 υπάλληλοι, χωρίς να έχει αντικατασταθεί κανένας από τους 4.

Ο Δήμος Λευκάδας δε φαίνεται να δείχνει έμπρακτη κατανόηση στη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς είναι επιτακτικό να προστεθούν υπάλληλοι στο δυναμικό της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου μας, αλλά δεν υπάρχουν κινήσεις και αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Απόδειξη της έλλειψης κατανόησης στη σοβαρότητα του προβλήματος από το Δήμο, είναι πως στον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας των δυο υπαλλήλων έκδοσης αδειών,  το τελευταίο διάστημα χρεώνει ΚΑΙ  τα  αυθαίρετα!

 Όχι μόνο τις καινούργιες αιτήσεις, αλλά και τις εκατοντάδες των αιτήσεων  που έχουν μείνει στο αρχείο λόγο έλλειψης προσωπικού στο τμήμα αυθαίρετων εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια, περιμένοντας  για αυτοψία και γνωμοδότηση στον εισαγγελέα!

Πρακτικά τι σημαίνει, το ότι οι υπάλληλοι στις άδειες πρέπει να ασχοληθούν και με τα αυθαίρετα;

–          Σημαίνει, πως οι δυο υπάλληλοι στην έκδοση αδειών θα πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν διαβάζοντας νομοθεσία για καιρό  σχετικά με το νέο αντικείμενο που τους ανατίθεται, ώστε να έχουν επαρκείς γνώσεις για να ανταπεξέλθουν. Στη συνέχεια θα πρέπει να φεύγουν από το γραφείο για τη διενέργεια αυτοψίας σε κάθε καταγγελία αυθαιρέτου και  επιστρέφοντας στο γραφείο να εργαστούν πάνω στην καταγγελία για τα περαιτέρω.                                                                                   Συνεπώς, τα αυθαίρετα απαιτούν κατά αποκλειστικότητα το χρόνο των 2 υπαλλήλων, οι οποίοι δε θα είναι πλέον σε θέση να εκδίδουν άδειες δόμησης!

–          Σημαίνει, πως θα δημιουργηθεί σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Με δεδομένη την καθυστέρηση στην έκδοση αδειών, δημιουργείται πρόβλημα στον οικοδομικό τομέα, τόσο προς τους επενδυτές όσο και σε σχέση με τις θέσεις εργασίας στον οικοδομικό κλάδο. Σε μια εποχή που η οικονομία προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της από το πλήγμα του Covid -19, οι υπεύθυνοι όχι μόνο αφήνουν υποστελεχωμένη την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας με μόλις 2 άτομα, αλλά πέρα των οικοδομικών αδειών τους προσθέτουν επιπλέον και τις υποθέσεις αυθαίρετων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

–          Σημαίνει επίσης, τη δημιουργία ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος με τις δίκαιες διαμαρτυρίες των πολιτών για την καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικών αδειών, διαβάλλοντας το νησί μας και αποθαρρύνοντας μελλοντικές επενδύσεις.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι άδειες οικοδομής δεν πρέπει να γίνουν έρμαιο της γραφειοκρατίας και των προσωπικών συμφερόντων!

Είναι καθήκον του Δήμου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της πολεοδομίας.

Είναι επιτακτική, η άμεση παρέμβαση του Δημάρχου για την τάχιστη επίλυση του προβλήματος και της ενίσχυσης της υπηρεσίας δόμησης με εξειδικευμένο προσωπικό.

Γ.Χ.

Most Popular