Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΞεκινά στις 4 Μαΐου τα άνοιγμα της αγοράς - Τα επτά στάδια

Ξεκινά στις 4 Μαΐου τα άνοιγμα της αγοράς – Τα επτά στάδια

Το πρώτο στάδιο αρχίζει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων.

Συγκεκριμένα:

‪Θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών όπως βιβλιοπωλεία, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, αγορές καταναλωτών, ανθοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και τα κομμωτήρια, τα τελευταία θα λειτουργούν με ραντεβού.

Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Επίσης:

Καταργούνται τα SMS

Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και θάλασσα (κλειστές οι οργανωμένες παραλίες)

Απελευθέρωση μετακινήσεων λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια

Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαΐου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο.

Επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα ‪με έναν πελάτη ανά 20 τ.μ. (δεν θα λειτουργούν οι χώροι εστίασης εντός αυτών), με χρήση μάσκας.

Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς‪ (ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι όπως και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας).

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι με απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Όπως ανακοινώθηκε, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου επιτρέπονται ανά 20 τ.μ. συνολικά 4 άτομα. Ειδικότερα, για καταστήματα με εμβαδό από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα +1 άτομο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για καταστήματα με εμβαδό άνω των 100 τ.μ επιτρέπονται 12 άτομα +1 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από τις 10 π.μ. η έναρξη του ωραρίου λειτουργίας

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η προστασία των εργαζομένων, το ωράριο λειτουργίας ξεκινά στις 10 π.μ με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η απόσταση των δύο μέτρων.

Ειδικοί περιορισμοί για κομμωτήρια- κουρεία

Υποχρεωτική απόσταση των πελατών τα δύο μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο μέσω ραντεβού. Υποχρεωτική η συμπλήρωση καταλόγου πελατών από την επιχείρηση, η οποία θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Το ωράριο τους απελευθερώνεται από 07:00 έως 22:00 και το Σάββατο από 07:00 έως 21:00. Ισχύουν οι περιορισμοί για τα τετραγωνικά μέτρα.

Τους κανόνες με τους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα που θα ανοίγουν παρουσίασε η κυβέρνηση. Όπως δημοσιοποιήθηκε:

Κατάστημα ως 20 τ.μ: 4 άτομα

Κατάστημα 20 – 100 τ.μ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τμ

Κατάστημα άνω των 100 τ.μ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15

Δηλαδή σε κατάστημα 130 τ.μ επιτρέπονται 12 άτομα συν 2 άτομα (πελάτες και υπάλληλοι).

Τον Ιούνιο που θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα θα επιτρέπεται ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ. και θα ισχύουν στα επιμέρους καταστήματα οι παραπάνω κανόνες.

Most Popular