Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΝέος πρόεδρος του δσ με 22 ψήφους υπέρ και 6 λευκά ο...

Νέος πρόεδρος του δσ με 22 ψήφους υπέρ και 6 λευκά ο κ. Γρ. Γκογκάκης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

gogakis_grigoriosΟ νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας κ. Γρηγόρης Γκογκάκης

Προεδρεύοντος του πλειοψηφήσαντος δημοτικού συμβούλου του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού κ. Χρ. Κατηφόρη νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας εξελέγη σε ειδική συνεδρίαση που συνήλθε το απόγευμα της Τρίτης 18 Οκτώβρη 2016, ύστερα από την παραίτηση για «προσωπικούς λόγους υγείας» του κ. Γιώργου Γεωργάκη, με 22 ψήφους υπέρ και 6 λευκά, ο μέχρι πρότινος εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γρηγόρης Γκογκάκης. Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι μέχρι τις 05 Μάρτη 2017 και η θέση είναι έμμισθη.

aspasia_grigoriΆρωμα γυναίκας στην παράταξη «Ανοίγουμε Πανιά»… Στο μέσο η κα Ασπασία Γρηγόρη

Στην ίδια συνεδρίαση επισημοποιήθηκε επίσης η παραίτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ.Σπύρου Μαργέλη «για σοβαρούς προσωπικούς λόγους μετά το συμβάν της 24ης Ιουνίου» (σ.σ. τροχαίο ατύχημα), την θέση του οποίου καταλαμβάνει η δικηγόρος κα Ασπασία Γρηγόρη, ενώ καθήκοντα επικεφαλής της παράταξης αναλαμβάνει η κα Μαριάννα Καρφάκη, με τη σύμφωνη γνώμη των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων με την παράταξη «Ανοίγουμε Πανιά» του κ. Μαργέλη, στην οποία είναι πλέον ακόμη πιο έντονο το άρωμα γυναίκας, αφού τέσσερις από τους έξι συμβούλους της παράταξης είναι γυναίκες (Μαριάννα Καρφάκη, Εύα Κατωπόδη, Σωτηρία Γαζή και Ασπασία Γρηγόρη), που είναι και οι μοναδικές εναπομείναντες στο δημοτικό συμβούλιο γυναίκες μετά τις παραιτήσεις της Δήμητρας Σταματέλου («Λαϊκή Συσπείρωση») και τελευταία της κας Γεωργίας Λώλη («Όλοι για τη Λευκάδα»). Τη θέση του κ. Γεωργάκη ως δημοτικός σύμβουλος καταλαμβάνει ο Καβαλιώτης (από τον Κάβαλο Λευκάδας) κ. Ευάγγελος Κοντομίχης, αγρότης στο επάγγελμα.

evangelos_kontomochisΟ Καβαλιώτης κ. Ευάγγελος Κοντομίχης που αντικατέστησε τον κ. Γεωργάκη

Αυτό ήταν και το γεγονός που παίρνοντας αργότερα το λόγο ως επικεφαλής της παράταξής της η κα Καρφάκη, αφού επισήμανε ότι ο συνδυασμός της έχει ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική μορφή που θα πρέπει να διατηρηθεί και ότι κάνουν κακό οι παρεμβάσεις από διάφορα κόμματα σε τοπικό επίπεδο, πρόσθεσε ότι η παράταξή της εκπροσωπεί το μισό του πληθυσμού της Λευκάδας που είναι γυναίκες: «Έχουμε πλειοψηφία γυναικών, κι αυτό δεν είναι απλά για ένα χαμόγελο ή αισθητικοί λόγοι, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Αυτό σημαίνει ή ότι το ψηφοδέλτιο έδωσε κατά την επιλογή βάση σε αυτό ή ότι το επέλεξαν οι γυναίκες».

syskepsiΗ αποχώρηση της πλειοψηφήσας παράταξης προκειμένου να συσκεφθεί επί της πρότασης για το νέο πρόεδρο

Τώρα, ως προς τις επιστολές παραίτησης, τόσο του κ. Γεωργάκη όσο και του κ. Μαργέλη, δεν διακρίναμε πέρα από τους λόγους υγείας που και οι δύο επικαλούνται κάποιες αιχμές. Ο κ. Γεωργάκης αφού επισημαίνει στην επιστολή του ότι μπορεί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να έγιναν λάθη από την πλευρά του αλλά όχι σκόπιμες ενέργειες σε βάρος κάποιων, ζητά από τους δημοτικούς συμβούλους, με την εμπειρία που απέκτησε από την άσκηση των καθηκόντων του τα δυο χρόνια, «αυτοσυγκράτηση και χρήση του χρόνου και των χαρακτηρισμών, περισσότερη μελέτη των θεμάτων και των εισηγήσεων», ενώ όπως αναφέρει «απαιτείται από τις Υπηρεσίες του Δήμου μεγαλύτερη προσοχή στο δημοτικό συμβούλιο». Ο κ. Μαργέλης διαμηνύει στην επιστολή παραίτησής του ότι είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσει να διατηρεί το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ προσθέτει ότι «η Λευκάδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, εργαλεία και ανοιχτοί δρόμοι υπάρχουν κι αυτό που μένει είναι να αξιοποιηθούν».

psifoforiaΗ διεξαγωγή της ψηφοφορίας…

Μετά τις ως είθισται στις περιπτώσεις αυτές αβρότητες για τη συμβολή των παραιτηθέντων και τις αυτονόητες ευχές για πλήρη και τάχιστη αποκατάσταση της υγείας τους προχώρησε η διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου που έγινε με μυστική ψηφοφορία. Εδώ μόνο από την πλευρά του επικεφαλής της παράταξης «Δίαυλος» κ. Κώστα Γληγόρη, εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις κατά πόσο ο κ. Γεωργάκης εξετέλεσε σωστά τα καθήκοντά του τα δυο περασμένα χρόνια. Συγκεκριμένα είπε: «Είχαμε πολλές διαφωνίες, όλο το διάστημα, τα δυο χρόνια. Νομίζω ότι σαν πρόεδρος δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη θέση του. Ήταν ο χαρακτήρας του τέτοιος ώστε να μην κάνει τη σωστή διαχείριση της θέσης. Εγώ τον είχα ψηφίσει και μετά είχα άρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του…».

katametrisiΗ καταμέτρηση…

Πριν την ψηφοφορία τρεις ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξέφρασαν ανοιχτά και αιτιολόγησαν τη στάση τους για λευκή ψήφο, και αυτοί ήταν: οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Καββαδάς και Χριστόφορος Φρεμεντίτης, καθώς, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Θ. Καββαδάς, το προεδρείο δεν είναι αντιπροσωπευτικό και συλλογικό όργανο, αφού και αυτή ακόμη η Ημερήσια Διάταξη καθορίζεται αποκλειστικά από τον πρόεδρό του, και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Κοντογεώργης, ο οποίος είπε ότι παρότι τιμά και εκτιμά τον κ. Γκογκάκη και θα τον ψήφιζε υπό άλλες προϋποθέσεις, θα ψηφίσει λευκό λόγω του γεγονότος ότι «ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό και δεν επιτρέπει την ευχέρεια κινήσεων στο δημοτικό συμβούλιο». Διφορούμενη ήταν όμως η τοποθέτηση της κας Καρφάκη η οποία αφού πρότεινε αρχικά την στήριξη κατόπιν είπε θα «στηρίξουμε κατά πλειοψηφία τον κ. Γκογκάκη ως πρόεδρο του συμβουλίου και με δεδομένο ότι είχε μια παρουσία καθόλου προκλητική όλο αυτό τον καιρό».

neo_proedreioΤο νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου

Με την πρώτη ψηφοφορία πρόεδρος ανεδείχθη όπως αναφέραμε, με 22 ψήφους υπέρ και 6 λευκά ο κ. Γκογκάκης. Δεν γνωρίζουμε ή μάλλον δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά αν υπήρξαν κι αυτή τη φορά διαρροές στην πολύπαθη παράταξη της πλειοψηφίας (παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις, διαφοροποιήσεις κ.ά.), ο χρόνος εξάλλου θα το δείξει, απλά μόνο να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γεωργάκης είχε εκλεγεί πριν δυο χρόνια με 31 ψήφους υπέρ και 2 μόνο λευκά, που προέρχονταν για λόγους αρχής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Πιο κάτω μπορείτε να ακούσετε τις πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου αμέσως μετά την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο, που συνοδεύονταν και από μια σειρά επισημάνσεις για τη σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου:

 

πηγη http://www.kolivas.de/

Most Popular