Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΜωβ μέδουσες στην παραλία στο κάστρο Λευκάδας!!!βίντεο

Μωβ μέδουσες στην παραλία στο κάστρο Λευκάδας!!!βίντεο

Λουόμενοι χθες αντίκρυσαν 2 μωβ μέδουσες στην παραλία της Λευκάδας στο κάστρο περιοχή ΤΑΟΛ.

Τις έπιασαν και τις τοποθέτησαν σε ένα βατραχοπέδιλο. Προσοχή λοιπόν…

Tι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τις μωβ μέδουσες και τι πρέπει να έχουμε μαζί μας σε περίπτωση που τελικά μας τσιμπήσει μια από αυτές εξήγησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας Ιωάννης Μπάρκης μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή 19/6. Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σωστή αντιμετώπιση του τσιμπήματος.

Συγκεκριμένα όπως είπε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επαφής μαζί τους, θα πρέπει να αποφύγουμε τις ζεστές θάλασσες, στις οποίες δεν ανανεώνεται καλά το νερό, τις θάλασσες με πλαγκτόν και, όσον αφορά τους ανέμους, θα πρέπει να αποφύγουμε παραλίες που έχουν κόντρα τον αέρα και τα ρεύματα ενδέχεται να παρασέρνουν τις μέδουσες προς το μέρος των λουομένων.

Το αντίδοτο για το δηλητήριο της μέδουσας που μπορούμε να έχουμε κοντά μας είναι η μαγειρική σόδα: Ένα μπουκαλάκι γεμάτο ως τη μέση με σόδα που, σε περίπτωση τσιμπήματος, το γεμίζουμε με θαλασσινό νερό και το απλώνουμε στο σημείο επαφής.

Σκοπός μας είναι η αλκαλοποίηση της περιοχής που έχει δεχτεί την οξύτητα του δηλητηρίου. Μετά την εφαρμογή της σόδας, την περιοχή μπορούμε να πλύνουμε με ένα φυσικό, απλό σαπούνι λαδιού το οποίο έχει και αυτό αλκαλικό PH.

Ο κύριος Μπάρκης, προτείνει εν τέλει να έχουμε μαζί μία κρέμα κορτιζόνης, και για την περίπτωση φαγούρας ή πόνου αντιισταμινικά ή αναλγητικά χάπια αντίστοιχα.

 Η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, Αναστασία Μηλιού, μιλώντας στο Open  από την πλευρά της εξήγησε γιατί έχουν αυξηθεί οι μώβ μέδουσες τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη αλιεία, έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τα ψάρια που τρώνε τις μέδουσες. Επομένως, αυτό που συστήνεται είναι να κρατήσουμε τις θάλασσές μας υγιείς και να μην οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση ψαριών, διότι αυτό θα οξύνει κι άλλο το εν λόγω πρόβλημα.

 Τι πρέπει να έχετε μαζί σας στην παραλία

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα
Συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ μέδουσα

Tα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια

Τα βήματα φροντίδας

Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Most Popular