Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜουσικό Σχολείο Λευκάδας: Εκκλησιασμός στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου...

Μουσικό Σχολείο Λευκάδας: Εκκλησιασμός στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου για τον εορτασμό των τριών Ιεραρχών – κοπή βασιλόπιτας

Σήμερα 30 Ιανουαρίου 2023, το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας γιόρτασε τους Τρεις Ιεράρχες και έκοψε την πίτα του. Ο εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό μοναστήρι Αγίου Ιωάννη στο Λιβάδι της Καρυάς χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μας κ.κ. Θεόφιλου.

Στο τέλος της λειτουργίας έγινε αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο των τριών μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας και στην τεράστια προσφορά τους στην παιδεία και τα γράμματα.Μοιράστηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα ενω το δώρο απο το φλουρί ήταν προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου

Λίγα λόγια για το μοναστήρι

ο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, χτισμένο σε μια ειδυλλιακή πλαγιά στην άκρη του οροπεδίου «Λιβάδι» της Καρυάς, ιδρύθηκε κατά τους ιστορικούς το 1605 από τον ιερομόναχο Ιερεμία Αραβανή, όμως πρέπει να αναζητηθεί η αρχή του αρκετούς αιώνες πιο πριν.

Για αιώνες η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή του νησιού. Στις αρχές του 19ου αι. ήταν το πλουσιότερο και πολυπληθέστερο μοναστήρι της Λευκάδας. Ήδη από τον 18ο αιώνα η Μονή της Οδηγήτριας και πολλοί ναοί σε όλο το νησί ήταν μετόχια του, ενώ τον 19ο αι. συντηρούσε Λύκειο στην πόλη της Λευκάδας, με διευθυντή τον Διδάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλλίδα. Από την αδελφότητα της Ι. Μονής αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως οι Μητροπολίτες Άνθιμος και Ευγένιος Μαρίνος, Γρηγόριος Αραβανής κ.ά.

Στο κέντρο του καθολικού είναι θαμμένος ο Σίμος Μπούας ή Γρίβας (+1622), πρώην ληστής, ανακαινιστής της Μονής. Ο σημερινός ναός, μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και γυναικωνίτη, κοσμείται από εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αι. σε τρεις ζώνες: στην πρώτη εικονίζονται ολόσωμοι Άγιοι, στη μεσαία στηθάρια Αγίων και στην πάνω οι 24 οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου. Ερειπωμένες σώζονται οι πτέρυγες των κελλιών της Μονής, μάρτυρες της παλιάς της δόξας, αλλά και το ερειπωμένο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Η μονή διαλύθηκε το 1930 και η περιουσία της μοιράσθηκε σε «ακτήμονες». Ακολούθησαν χρόνια παρακμής, φθοράς και ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Το 1996 ο ναός καθαρίστηκε και λειτούργησε ξανά. Ακολούθησε η αναστήλωση του Καθολικού, με ενέργειες του Δήμου Καρυάς. Το 2010 εκπονήθηκε η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης και των κελλιών της Ι. Μονής, με δαπάνες της Ν.Α. Λευκάδας.

Το 2011, η Ιερά Μονή ανασυστήθηκε ως αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ., με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.

Πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου, στο Γενέσιο του Προδρόμου. Τελούνται τακτικά ι. ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διοικείται από ηγουμενοσυμβούλιο – διοικ. επιτροπή.

Υπεύθυνος: Οικονόμος Πανογιώργος Κτενάς

Τηλ.: 26450 41155 και 41698 – 6936422172.

Most Popular