Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27-10-2021, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Λευκάδας,...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27-10-2021, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Λευκάδας, η πολιτιστική εκδήλωση εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τίτλο «Χαρά που το ‘χουν τα βουνά…».

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27-10-2021, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Λευκάδας, η πολιτιστική εκδήλωση εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τίτλο «Χαρά που το ‘χουν τα βουνά…».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία Λευκάδας, το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και η Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας.

Ήταν η πρώτη μουσικοχορευτική παράσταση εν μέσω πανδημίας που έγινε σε κλειστό χώρο και παρά τα αυστηρά – περιοριστικά μέτρα προστασίας από Covid-19, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Προέδρου της Νέας Χορωδίας Λευκάδας κας Πολίτη Βασιλικής η οποία  ανέφερε ότι «ύστερα από ενάμισι περίπου χρόνο αναστολής κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να επικοινωνούμε το πολιτιστικό μας έργο, με όλους τους περιορισμούς που εξ ανάγκης μας επιβάλλονται». Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των γεγονότων που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821 και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Στη συνέχεια, λόγω εθνικού πένθους, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Πανοσιολογιώτατος π. Ιωαννίκιος και ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας π. Νικηφόρος.

Κατόπιν η ορχήστρα ανέλαβε το μουσικό οδοιπορικό αποδίδοντας με αριστουργηματικό τρόπο ιστορικά και κλέφτικα δημοτικά τραγούδια. Επικεφαλής ο καταξιωμένος δεξιοτέχνης της μουσικής μας παράδοσης κ. Κωτσίνης Γιώργος (κλαρίνο) με συνοδοιπόρους: Βαλάση Στέλλα (σαντούρι), Κατσούρα Σωτήρη (βιολί), Νικόπουλο Γιώργο (λαούτο), Ζαβιτσάνο Στέλιο (κρουστά) και Αγγελακόπουλο Παναγιώτη, Κακλαμάνη Μαρία και Καρανάσο Γιώργο στα τραγούδια.

Ο ηθοποιός Βερύκιος Δημήτρης σε ρόλο αφηγητή μας μετέφερε με την μοναδική απαγγελία του τα ιστορικά γεγονότα και τα λόγια των Ελλήνων ηρώων που πρωταγωνίστησαν από την Άλωση της Πόλης μέχρι την Επανάσταση του 1821 και την μετέπειτα δημιουργία του πρώτου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Το χορευτικό τμήμα παραστάσεων της Νέας Χορωδίας Λευκάδας χόρεψε μερικά από τα τραγούδια (Λευκάδα, Ήπειρο, Ρούμελη, Μοριά), με χάρη και λεβεντιά, και χειροκροτήθηκε θερμά.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέσης Σωτήριος, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας, πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δίαυλος» κ. Γληγόρης Κωνσταντίνος, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κολυβά Ευγενία, η δημοτική σύμβουλος κα Κατωπόδη Νίκη, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας κ. Βερροιώτης Αλέξανδρος καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

 

Το Δ.Σ. του Μουσικοχορευτικού Ομίλου «Νέα Χορωδία Λευκάδας» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά:

 

– Τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεόφιλο, τον Πανοσιολογιώτατο π. Ιωαννίκιο (υπεύθυνο του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης) και τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας π. Νικηφόρο που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και στήριξαν την πρωτοβουλία μας και συνέδραμαν με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίησή της.

– Τον κ. Καρανάσο Γιώργο, εμπνευστή και ψυχή της εκδήλωσης, για την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα υπέροχα κείμενα.

– Την εξαιρετική και ποιοτική ορχήστρα που καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές.

–  Τον αφηγητή-ηθοποιό κ. Βερύκιο Δημήτρη για τον μοναδικό τρόπο απαγγελίας του και απόδοσης των κειμένων.

– Τον χοροδιδάσκαλο του χορευτικού τμήματος παραστάσεων του Ομίλου μας κ. Μπίτση Βασίλη, τις χορεύτριες και τους χορευτές μας για την συνέπεια, την προθυμία και την άρτια εμφάνισή τους.

–  Το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας για την παραχώρησης της αίθουσας του Φουαγιέ του Θεάτρου Λευκάδας.

–  Τους χορηγούς μας: Αργυρό Χρήστο (Αρτοποιείο), Σταύρακα Α.Ε. (Εμπόριο ξυλείας), Κοντογιώργη Χαρ. Παναγιώτη (Οικοδομικά υλικά), Γράψα Ευαγγελία & Σοφία (Ανθοπωλείο Αζαλέα), Ναστούλη Ζώη (Ενοικ. δωμάτια) και Κατωπόδη Τάκη (Μουσείο Φωνογράφου).

–  Τους υπαλλήλους του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας, Φίλιππα Ιωάννα, Φούκα Ντιάνα και Λογοθέτη Γεράσιμο για την άριστη συνεργασία και πολύτιμη βοήθειά τους.

– Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την φιλοξενία των ανακοινώσεων μας και ιδιαίτερα  εκείνα που κάλυψαν την εκδήλωσή μας.

–  Όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσία τους στο χώρο της εκδήλωσης εφάρμοσαν με υποδειγματικό τρόπο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες των υπευθύνων.

 

Το Δ.Σ. του Ομίλου μας, εφόσον οι συνθήκες λόγω πανδημίας το επιτρέψουν, έχει θέσει ήδη στόχους για υλοποίηση νέων σημαντικών πολιτιστικών δράσεων με γνώμονα την κοινωνική προσφορά και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

 

 

Από το Δ.Σ.

 

 

Most Popular