Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Λευκάδα

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Λευκάδα

Ο μικρότερος όλων ο Ερμόλαος Σκεπετάρης έπιασε το σταυρό στη Λευκάδα.

Με σχετικά καλό καιρό, έγινε ο Αγιασμός των υδάτων στην πόλη της Λευκάδας προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. κ. Θεόφιλου τελέστηκε το πρωί η θεία λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό της  Μητρόπολης.  Στην συνέχεια ιερείς και πιστοί, κατευθύνθηκαν στην παραλία  όπου έγινε η ρήψη του Σταυρού. Πολλοί ήταν εκείνοι που έπεσαν στην θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό.

Τηρήθηκε και φετος το έθιμο των πορτοκαλιών που ρίχτηκαν στην θάλασσα. Το έθιμο των πορτοκαλιών που θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, τηρείται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια με τον Αγιασμό των υδάτων στο νησί. Οι πιστοί που βουτάνε στην θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό, έχουν στα χέρια τους 2-3 πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο. Αυτά τα πορτοκάλια, από το αγιασμένο νερό τα παίρνουν στο σπίτι για ευλογία, ενώ ένα τοποθετείται στα εικονίσματα χωρίς να μουχλιάσει. Τα Θεοφάνεια του επόμενου χρόνου, το πορτοκάλι που βρισκόταν επι ένα χρόνο στα εικονίσματα το ρίχνουν στην θάλασσα και βουτάνε τα φρέσκα επαναλλαμβάνοτας τη διαδικασία. Σύμφωνα με την παράδοση επί Ενετοκρατίας στην περιοχή υπήρχαν τα κτήματα με εσπεριδοειδή των γαιοκτημόνων και οι ευγενείς συνήθιζαν μαζί με τον αγιασμό των υδάτων να ρίχνουν τα πορτοκάλια στη θάλασσα για να έχουν καλή παραγωγή.

Ο Μητροπολίτης μας, προέτρεπε τους πιστούς για την αγίαση των πορτοκαλιών στην Θάλασσα και κατόπιν υπομονετικά χαιρέτησε όλους όσους πήγαν να του ευχηθούν και να πάρουν την ευχή του.

Most Popular