Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΜετακινήσεις στα νησιά - Όλες οι αλλαγές που έρχονται από τις 5...

Μετακινήσεις στα νησιά – Όλες οι αλλαγές που έρχονται από τις 5 Ιουλίου-Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα

Με Green Pass και rapid test, «τα μπάνια του λαού»

Τις αλλαγές που έρχονται από τις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς με το Green Pass, το οποίο έκανε πρεμιέρα από σήμερα 1η Ιουλίου να εφαρμόζεται και για τις μετακινήσεις στα νησιά.

 Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, από την ερχόμενη Δευτέρα, όσες και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στη νησιωτική χώρα θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών (Green Pass) και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 5 Ιουλίου

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται

  • Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Most Popular