Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜαθητές βγήκαν στους δρόμους και επισκέφτηκαν ξανά το δήμαρχο για τα σκουπίδια...

Μαθητές βγήκαν στους δρόμους και επισκέφτηκαν ξανά το δήμαρχο για τα σκουπίδια που καίγονται…

Πορεία στον πεζόδρομο της πόλης και επίσκεψη ξανά στο δήμαρχο έκαναν σήμερα οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης της Λευκάδας .

Το σύνθημα τους ήταν  «Πάρτε τα σκουπίδια σας και φύγετε από ‘δω, θέλουμε να έχουμε αέρα καθαρό. Βρωμίζουν τον αέρα, μας κλέβουν τη ζωή»

Μαζί τους ήταν και κάποιοι καθηγητές μετά από  απόφαση της ΕΛΜΕ για δίωρη  αποχή  ενώ παρευρέθηκαν ελάχιστοι γονείς.

Παράλληλα οι μαθητές  μοίρασαν φυλλάδια που περιέγραφε τι είναι οι διοξίνες και τι προκαλούν στον οργανισμό μας.

τι είναι οι διοξίνες και τι προκαλούν στον οργανισμό μας

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου

Στο περιβάλλον υπάρχουν ουσίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δηλητήρια και πολλές φορές είναι καρκινογόνες. Κάποιες από αυτές είναι οι διοξίνες.
Οι διοξίνες στην Ελλάδα εμφανίστηκαν από τις καταστροφικές φωτιές τα καλοκαίρια και τα τελευταία χρόνια με την ατελή καύση των ξύλων και διαφόρων υλικών για θέρμανση τον χειμώνα.
Αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει καρκίνο, και ένα μόλις δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου για να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο! Βιοχημικές έρευνες έχουν δείξει πως οι διοξίνες δρουν ως ισχυρές «περιβαλλοντικές ορμόνες». Όπως και οι φυσικές ορμόνες, οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. Ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών. Σε πειραματόζωα, η έκθεση σε διοξίνες έχει προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα τοξικολογικών επιπτώσεων.
Η καύση των σκουπιδιών παράγει μεγάλες ποσότητες διοξινών, λόγω της καύσης χιλιάδων τόνων πλαστικών απορριμμάτων, κυρίως PVC.
Οι διοξίνες δεν διαλύονται στο νερό, αλλά είναι λιποδιαλυτές, συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των ζωντανών οργανισμών και, μέσω της τροφικής αλυσίδας, καταφέρνουν να «πολλαπλασιάζουν» τις ποσότητές τους
Διοξίνες παίρνουμε και από τον μολυσμένο λόγω καυσαερίων, ή πυρκαγιών αέρα, από έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον χώρων καύσης απορριμμάτων και από εισπνοή διαφόρων χημικών ουσιών.

 

Most Popular