Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜήπως και στην Ελλάδα είχαμε κρούσματα πολύ πριν τον Φεβρουάριο και έτσι...

Μήπως και στην Ελλάδα είχαμε κρούσματα πολύ πριν τον Φεβρουάριο και έτσι είχε αναπτυχθεί η ανοσία αγέλης;

του Αλέξανδρου Γιατζίδης, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται κρούσματα που υπήρξαν σε διάφορες χώρες πολύ πριν από την καταγραφή του πρώτου στις 29 Δεκεμβρίου στην Κίνα. Σε αυτό βοηθά πολύ η βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων που αναπτύχθηκαν εντωμεταξύ και φυσικά οι πολλοί ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με τον κοροναϊό.

Άρα μπορούμε να εικάσουμε ότι και στην Ελλάδα είχαμε πολύ νωρίτερα κρούσματα από ό,τι στις 26 Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανά κρούσματα που μπορεί να υπήρχαν πολύ νωρίτερα στην χώρα μας, θα είχαν ως αποτέλεσμα να μεταδώσει την νόσο σε άλλο κόσμο. Η μετάδοση είναι εκθετική. Άρα είναι πολύ πιθανό ένας από τους λόγους που μπορέσαμε να έχουμε πολύ λιγότερα θύματα, ήταν η ανοσία της αγέλης που μπορεί να αναπτύχθηκε σε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει δε να σκεφτούμε ότι πιθανοί θάνατοι από κοροναϊό να καταγράφηκαν με άλλη αιτία πχ γρίπη.

Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που ανακοίνωσε σήμερα ότι “δεν αποτελεί έκπληξη” μια αναφορά κρούσματος κοροναϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.

“Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ στη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ο ίδιος ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια “νέα και σαφέστερη εικόνα” της πανδημίας.

Ένα γαλλικό νοσοκομείο, το οποίο επανέλεγξε παλαιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα.

Το διαβάσαμε εδώ

 

Most Popular